Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-05-25 18:14:21 +0300 Вашето малко дете започва ли да размахва юмручета при първите признаци на неудовлетвореност? Ето как да се справите с това. Как да отучим малкото дете да посяга?

Как да отучим малкото дете да посяга?

Как да отучим малкото дете да посяга? 470 900
Вашето малко дете започва ли да размахва юмручета при първите признаци на неудовлетвореност? Ето как да се справите с това.

Малко неща могат да ви накарат да се съмнявате наистина силно в родителските ви умения, както гледката на вашето малко дете посягащо да удари друго дете. Но въпреки че такова поведение се възприема като унизително, вината не е ваша и това не означава, че детето ви ще израсне като побойник .

 

Причини малкото дете да посяга да удря

Малките деца всъщност не осъзнават, че удрянето вреди, тъй като нямат развито чувство за състрадание и съчувствие Дори ако детето ви разбере в някаква степен, че ударът носи болка, то вероятно няма да е в състояние да се въздържи – на две годинки все още контролът върху импулсите не съществува.

Малките деца все още не осъзнават напълно своите или нечии други емоции, така че не нараняват умишлено. Причините за удрянето обикновено са невинни и попадат в една от следните категории

· Детето опитва да общува. Както всички хора, малките деца се отегчават, изпитват глад, уморяват се и се претоварват. Разликата е, че им липсват вербалните умения за предаване на тези емоции, което може да засили интензивността на неприятното усещане и раздразнението. Тъй като речникът на вашето малко дете все още не е напълно развит, е по-вероятно то да използва тялото си, за да покаже чувствата си и да изпрази несъгласие.

· Детето защитава своята територия. Вероятно сте забелязали, че детето ви посяга да удря по-често, когато има деца около него, например, на детската площадка. Причината? То е заобиколено от куп деца, които грабват играчките му, бутат го или просто нахлуват в пространството му – и те не винаги слушат, когато им казва „Спри!“ или "Мое е!" Да не действаш в изблик на гняв изисква контрол, който децата не овладяват напълно, докато не пораснат.

· Детето също има лоши дни. Когато вашето малко дете има „лош“ ден, то може да е раздразнително, да започне да използва юмручета, защото е неудовлетворено и няма изградени умения да се справи с това усещане. Специалистите напомнят, че дори децата, които са типично кротки, имат моменти на загуба на контрол, проява на спонтанна агресия или изблик на плач, когато са стресирани или преуморени.

· Детето може да имитира някой друг. Вашето дете може да е видяло по-големия си брат и приятел да удря, а сега иска да участва в действието. За малките деца светът тепърва се разгръща. Действия или поведение, които не се забелязват от възрастните са изключително интересни за тях. Те виждат как друг човек удря и се стремят да пресъздадат този акт, за да разберат какво е усещането от него.

· Детето иска да опита нови неща. Малките деца обичат да тестват причина и следствие – „Ако направя това, какво ще се случи?“ Но нямат уменията да получат желаното по разумен начин, така че действат настойчиво или прекалено експресивно понякога.

 

Как да реагирате, ако детето посяга да удря?

Начинът, по който реагирате на агресията на вашето дете, е ключът към премахването ѝ в зародиш. Ето една базова насока: снижете се до ниво на детето, погледнете го в очите и кажете със спокоен, строг глас „Без удряне. Удрянето боли“. Прекомерното обяснение е неефективно при малките и може дори да има обратен ефект. Колкото повече ангажирате детето си в дискусия, толкова повече внимание получава то заради проявената агресия.

Ако удари отново, отведете го настрани от другите деца. Когато дисциплинирате детето разумно всеки път, когато посяга, то ще научи, че няма извинение за насилието.

Ето съвети как да превъзпитате дете, което посяга:

· Посочете причината. Определянето на причината, поради която вашето малко дете е разстроено, може да бъде трудно на тази възраст: Може би удря защото се дразни, че не успява да намери любимата си играчка? Или иска лека закуска? Помогнете му да вложи думи в неудовлетворението си. Ако то бута чашата сок, защото това не е напитката, която иска, например, отговорете: „Ако искаш вода, кажи „вода“ или посочи към нея.“

· Предотвратете инцидент. Наблюдавайте какво подтиква детето ви да ударя и бута и действайте превантивно. В кои случаи то проявява агресия – когато е уморено или гладено, когато е в голяма група или когато трябва да отидете някъде далеч от вкъщи? Уверете се, че получава достатъчно сън, опаковайте лека закуски, ако очаквате да отсъствате по-продължително от вкъщи. Ако детето ви е посягало да удари, защото е искало любимата играчка на приятел, например, помолете майката на другото дете да прибере играчката по време на посещения ви.

· Опитайте се да не действате импулсивно. Някои деца смятат, че някакъв вид внимание е по-добре от никакво внимание. Така че, ако реагирате остро, стреснете се, викате, сърдите се, когато детето ви направи нещо нередно, то ще бъде заинтригувано и ще има стимул да действа отново.

· Покажете малко съпричастност. Вашето дете все още не може да разбере и да се справи с чувствата си на гняв или неудовлетвореност на тази възраст, но все пак е добра идея да маркирате тези емоции за него. Опитайте да кажете: „Сигурно си ядосан, че Иван взе жълтия автобус.“ или „Обзалагам се, че си ядосан, че мама не ти позволява да ядеш сладолед за обяд“. В същото време използването на окуражаване като например да хвалите детето си, когато споделя играчка или докосва внимателно — ще вдъхнови по-добро поведение в бъдеще.

· Свържете действията на детето с чувствата на другите хора. Малките деца имат ограничено разбиране за това как тяхното поведение се отразява на другите. Вашето дете трябва да знае как се е почувствал приятелят му, когато е бил ударен. Кажете: „Това нарани Иван и го накара да се почувства зле.“

· Преподайте умения за решаване на проблеми. Използвайте игра, за да помогнете на детето си да научи положителни начини за разрешаване на неприятна ситуация. Може да се преструвате на друго дете, което е взело любимата играчка на вашето малко дете. Научете го как да използва думички („Това е моята играчка — моля, върни я“) и ако това не работи, как да помоли възрастен за помощ. Разигравайте тези сцени често.

· Не удряйте детето си. Дори ако смятате, че напляскването е подходящ начин да дисциплинирате детето, не го правете. На тази възраст вашето малко дете не е в състояние да свърже това, че го пляскате, макар и леко, с неговите действия.

 

Не забравяйте, че вашето малко дете не удря от лоши намерения. То просто е в процес да научи по-добри начини да изразява своите нужди и желания, което ще се случи поетапно.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори