Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-09-14 17:26:03 +0300 15 септември е вече тук! А началото на новата учебна година винаги идва в пакет с вълнение и мъничко притеснение. Как да подготвим детето за новата учебна година?

Как да подготвим детето за новата учебна година?

Как да подготвим детето за новата учебна година? 470 900
15 септември е вече тук! А началото на новата учебна година винаги идва в пакет с вълнение и мъничко притеснение.

Това означава, че детето се нуждае от повече подкрепа да поднови рутината за учебния ден, да си подготви раницата, да избере какво да облече, отколкото през останалата част от учебната година.

Ето защо съставихме кратък списък с жестове и действия, с които ще вдъхнете увереност на детето и то да очаква училищните дни с нетърпение, а не с притеснение.

 

  1. Понякога е трудно за малките деца де се приспособят към нов график, особено ако е част от други мащабни промени. Упражнявайте всички елементи от рутината, за да няма с какво тя да изненада вашия ученик – събуждане, обличане, закуска и др. Така той ще е напълно подготвен, когато настъпи големият ден.
  2. Планирайте колкото можете повече от занимаванията от първата седмица обратно на училище и запознайте детето с плановете. Ще има много непредвидени моменти, така че е важно то да се чувства в контрол на поне част от случващото се.
  3. Предложете на детето да си избере любими химикалки, моливи и други консумативи. Работата с тях ще е по-забавна за него, защото е взело участие в подбирането им.
  4. Създайте буркан за желания. Помолете детето си да напише желанията си за предстоящата учебна година и ги поставете вътре. Вие направете същото. Уговорете се в края на годината да отворите буркана, за да видите колко от тях са се сбъднали.
  5. Подарете на детето готина кутия за обяд – специално за него, цветна, с любим персонаж или животинче.
  6. Обсъдете с детето какво иска да облече и как най-добре според него ще изрази себе си – бонбонена диадема, обувки с камъчета, чанта със супергерои или др.
  7. Винаги подранявайте поне с 5 минути да го вземете. Наистина ще ощастливите детето и му давате сигнал, че нямате търпение да го видите, за да прекарате време заедно и да ви разкаже как е минал денят в училище.
  8. Добавете ежемесечно събитие в календара, което детето да очаква с нетърпение. Семейна филмова вечер с пуканки. Уикенд екскурзия до място по негов избор. Преспиване на гости у приятел, ако възрастта го позволява. Имате хиляди възможности.

 

Най-вече уверете се, че детето знае, че вие го подкрепяте, че сте до него, че може да се обърне към вас при всякакъв възникнал проблем или притеснение. Началото на учебната година винаги носи несигурност. Вашата подкрепа е много ценна и ще бъде източник на увереност и утеха за детето, за да се приспособи към училищната рутина по най-добрия начин.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори