Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2023-01-26 17:47:03 +0200 Притиска ли се във вас мъничето ви, когато се появят непознати хора или такива, които не вижда често? Става ли неспокойно? Плаче ли, ако непознатият се опита да го гушне? Как да помогна на мъничето си да преодолее страха от непознати?

Как да помогна на мъничето си да преодолее страха от непознати?

Как да помогна на мъничето си да преодолее страха от непознати? 470 900
Притиска ли се във вас мъничето ви, когато се появят непознати хора или такива, които не вижда често? Става ли неспокойно? Плаче ли, ако непознатият се опита да го гушне?

Не се притеснявайте, не правите нищо погрешно. Просто детето е достигнало до следващ етап в развитието си – то прави разлика между хората, които познава добре, и тези, които не са му познати.

За родителите преходът може да е стряскащ. Как така бебето е гукало и се е усмихвало на лица, които никога преди не е виждало, а сега се свива и плаче, когато някой се опита да го докосне. Дори не е задължително човекът да е напълно непознат, тревожността и страхът биват предизвикани и от близки и познати, които не сте виждали скоро.

Страхът от непознати често се развива приблизително по същото време като страхът от раздяла. И двете състояние се случват, когато бебетата формират привързаност към пряко грижещите се за тях, придобиват разбиране за постоянството на обекта (хората продължават да съществуват, когато са извън полезрението им) и правят разликата между познати и непознати лице и обекти. С израстването детето ви ще преодолее както тревожността от раздяла, така и тревожността от непознати.

 

На каква възраст се развива страхът от непознати?

Страхът от непознати обикновено започва през осми или девети месец, точно по времето, когато бебето е в състояние да различи познатото от непознатото. Но продължителността и интензивността му варират. Обикновено страхът се преодолява през втората година.

Дотогава най-вероятно детето ще проявява силна привързаност към вас и видимо безпокойство около хора, които не познава добре или изобщо. Важно е да не му отказвате утеха, когато то се сгуши във вас при опит да се „скрие“ от другия. Не настоявайте и не го притискайте да установи контакт с него.

 

Какво да правя, ако бебето иска само при мама?

Повечето бебета развиват особено силна привързаност към онзи, с когото прекарват най-много време, и който най-често полага грижи за тях. Това обикновено е мама.

Явлението е част от нормалното емоционално развитие на детето, но може да бъде изтощително да сте на разположение по всяко време на денонощието. Доколкото е възможно включите партньора и друг близък или роднина, който ви помага с грижите за детето.

  • Оставете бебето на грижите на друг, когато то е отпочинало и нахранено.
  • Направете сбогуванията кратки, сладки и последователни. След това накарайте другия човек да отвлече вниманието на детето с храна или играчка, за да си тръгвате вие.
  • Създайте асоциация между вас и одеялце или плюшена играчка, така че бебето ви да намира утеха в нещо, когато ви няма.
  • Когато тръгвате казвайте на бебето, че ще се върнете скоро при него. В началото то няма да ви разбира, но постепенно ще се научи.
  • Никога не се измъквайте и не си тръгвайте без да се сбогувате – ще оставите усещане у детето, че никога повече няма да ви види.

 

Как да насърчите мъничето ви да преодолее страха от непознати?

Със сигурност сте изпадали в ситуация да дадете бебето на баба или друг роднина, а то да протегне ръчички към вас. Не се разстройвате, нищо смущаващо не се е случило. Вашето дете се нуждае от търпение и разбиране, за да премине през този важен, но деликатен етап от развитието си.

За да го успокоите вземете го обратно. Ако обясните, че то преминава през нормална фаза от развитието си, вашите приятели и роднини ще разберат и няма да се почувстват обидени или изплашени, че са сбъркали с подхода си.

Ето няколко съвети как да помогнете на детето да преодолее страха си от непознати:

  • Помолете другите да използват бавни и внимателни движения, когато се доближават до бебето.
  • Тъй като то реагира на настроенията ви, е полезно да сте спокойни и отпуснати, когато се срещате с нов или недобре познат за него човек.
  • Имайте предвид, че детето ви може да е по-тревожно около нови хора, когато е уморено, гладно или болно.
  • Ако детето ви откаже да бъде държано от приятел или роднина, опитайте бавен процес на адаптация. Първо, работете върху това да се чувства удобно в ръцете ви докато другият е наоколо. След това накарайте човека да говори и да играе с детето докато то още е в ръцете ви. Тогава опитвайте отново да подадете бебето за кратко време и останете близо. Накрая напуснете стаята за няколко минути и вижте дали успешно сте преминали процеса. Ако детето все пак заплаче, опитайте отново. Влизайте и излизайте от стаята. В даден момент то ще свикне със знанието, че дори и да не сте наоколо в момента, винаги се връщате.

Не е нужно да избягвате да сте сред нови хора или да представяте нови лица, дори когато детето ви е в етапа от развитието си, в който се страхува от непознати. За него ще е полезно да свиква да бъде около хора, различни от мама и татко.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори