Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-10-21 11:30:29 +0300 Получаването на почивката, от която се нуждаете, докато се грижите за новороденото със сигурност не е лесна задача. Как да попречим на липсата на сън да вреди на връзката ни?

Как да попречим на липсата на сън да вреди на връзката ни?

Как да попречим на липсата на сън да вреди на връзката ни? 470 900
Получаването на почивката, от която се нуждаете, докато се грижите за новороденото със сигурност не е лесна задача.

Да се справяте с по-голямо дете, което се събужда постоянно през нощта, също е много изморително за вас и вашия партньор, особено ако и двамата сте отново на работа. А когато намерите свободен момент, който да посветите един на друг, вероятно ще сте твърде изтощени, за да го използвате пълноценно!

Естествено е да се тревожите за напрежението, което лишаването от сън оказва върху връзката ви с партньора. Бъдете сигурни, обаче, че липсата на достатъчно сън е малко вероятно да причини сериозни проблеми, ако обикновено сте сплотена двойка.

Все пак, ако детето ви не спи спокойно и се буди често, а вашият нощен сън е разбит, почти сигурно ще чувствате раздразнение. Шансовете с партньора да изкарате негативните емоции един на друг при най-малката провокация, която иначе не би ви подразнила толкова, са огромни.

Ако единият от вас е вкъщи и гледа детето, а другият ходи на работа, това понякога може да предизвика недоволство и в двете страни. След като се прибере вкъщи работещият родител ще иска да се отпусне и със сигурност няма да има желание и енергия за домакински задължения, макар че тепърва трябва да се подрежда, готви и чисти. Родителят, който си е вкъщи, може да се почувства емоционално изтощен и разочарован, че партньорът му не разбира колко много усиля и време отнема всъщност грижата за детето и домакинството.

Тъй като родителството е „работа“ на пълен работен ден, има риск в един момент да сте толкова увлечени от нуждите на детето, че да загърбите своите и тези на партньора. А и сексът вероятно е на последно място в списъка, когато сте изтощени.

Може дори да откриете, че започвате да се състезавате един с друг кой е по-уморен, вместо да приемете, че и двамата сте уморени и трябва да си помагате.

Намерете време, в което и двамата се чувствате прилично отпочинали и обсъдете най-ефективните начини да се справите с изтощението си. Опитайте се да разберете различния натиск в ежедневието на другия и си давайте възможност един на друг за почивка, когато е възможно. Може би бихте могли да разпределите домакинските задължения и грижите за децата по-равномерно, да помолите роднина или приятел за помощ или да намете асистент.

Ако липсата на сън натоварва много връзката ви, обмислете да помолите член на семейството или приятел, на когото имате доверие, да гледа детето за няколко часа.

Използвайте предоставеното време за вас и партньора. Изгледайте филм, излезте на вечеря или друго приятно занимание. Ключът е, че „срещата“ ви ще премине без обичайните прекъсвания.

Дори и двамата да сте уморени, опитайте се да показвате внимание и грижа един към друг. Попитайте как е минал денят на половинката, поговорите за притеснения си. Не забравяйте да говорите и за теми, различни от вашето дете. И не позволявайте на дребните раздразнения да се превърнат в грандиозни скандали.

Добрата новина е, че лишаването от сън обикновено е краткотраен проблем. Бебето ви скоро ще си установи режим, нощните събуждания на по-голямото ви дете ще преминат. Ще установите, че възвръщате енергията си. Може дори да се изненадате колко бързо се възобновява по-романтичната страна на връзката ви. Най-вече запомнете, че вие сте екип и ще преминете по-лесно и през това предизвикателство, ако се подкрепяте и обичате.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори