Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-11-03 17:31:56 +0200 Какво прави вашето дете специално? Знаете ли силните страни и интересите му? Знаете ли как да възпитавате и вдъхновявате творческата му страна? 3 лесни стъпки как да развием талантите на детето

3 лесни стъпки как да развием талантите на детето

3 лесни стъпки как да развием талантите на детето 470 900
Какво прави вашето дете специално? Знаете ли силните страни и интересите му? Знаете ли как да възпитавате и вдъхновявате творческата му страна?

В света на социалните мрежи като родители понякога забравяме, че дейностите, които мислим, че децата ни трябва да правят всъщност не са подходящите или предпочитаните дейности за тях. Разбира се, рисуването е прекрасно занимание, например, но носи ли то удоволствие на детето, пробужда ли въображението му, вдъхва ли му енергия?

Дейност, която ангажира един човек може бързо да омръзне на друг. Ако имате повече от едно дете, най-вероятно вече сте ставали свидетели на това. Като родител е важно да отделим време да открием и идентифицираме силните страни на детето и да го насърчим да следва онова, което го прави специално и неповторимо.

 

1. Наблюдавайте и идентифицирайте таланта на детето

Това не означава непременно, че то трябва да е изключително надарено в определена област. Научете се да разпознавате силните му страни, наблюдавайте с какви играчки и игри предпочита да играе, слушайте какви въпроси задава.

Например, дъщеря ви обича да пее и танцува. Постарайте се да ѝ осигурите възможности за обучение и/или я ангажирайте в дейности, които насърчават нейната любов към движението и музиката. Знаете, че тя учи най-добре, когато на фон звучи успокояваща музика? Чудесно! Оставете я да си тананика докато учи, въпреки че за вас е толкова разконцентриращо.

 

2. Награждавайте вложените усилия, а не самия талант

Похвалните усилия са важни не само за подхранването на таланта на детето, но и за изграждането на неговото самочувствие. Така то ще научи, че е необходима упорита работа, за да развие своите таланти. Дори децата, които са „изключително надарени“ в дадена област трябва да работят усилено, за да развият  вродения си талант.

 

3. Осигурете ресурси за култивиране на интересите на детето.

Осигурете разнообразна учебна среда въз основа на интересите му. Например, синът ви обича да строи. За рождения ден му подарете по-усъвършенстван конструктор, гледайте заедно клипове на тема архитектура и др. Ако имате време и възможност на път за вкъщи наблюдавайте машините в действие на някой строеж. Мислете мащабно – щом детето се вълнува от построяването на обекти значи пространственото мислене му е силна страна.

 

Ами ако не успея да разпозная силните страни на детето си? Понякога може да е трудно да идентифицирате талантите му, особено докато е още малко. Това не ви прави лош родител. Като предлагате различни видове занимания и наблюдавате коиот тях са му любими и задържат любопитството му ще започнете да установявате накъде са насочени интересите му.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори