Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-10-07 17:24:51 +0300 Децата попиват всичко, което виждат и чуват от възрастните. Как да се превърнем в добър модел за подражание за детето?

Как да се превърнем в добър модел за подражание за детето?

Как да се превърнем в добър модел за подражание за детето? 470 900
Децата попиват всичко, което виждат и чуват от възрастните.

Без съмнение едно от най-сложните задачи на родителството е да се превърнем в добър модел за подражание за тях. Ето няколко идеи как да се справите:

 

  1. Посрещайте трудностите на живота с оптимизъм

Да бъдеш винаги оптимист е невъзможно, особено в понеделник сутрин или в края на натоварен работен ден. Има моменти, когато умората ни завладява, когато сме изнервени, но е важно да се постараем да не показваме нашата негативност на детето. То има нужда да види как родителите му не се отказват, независимо какво им поднася животът. Така ще го окуражите да възприеме подобен подход, когато настъпи моментът да се изправя пред собствените си проблеми и трудности.

 

  1. Контролирайте емоциите и поведението си

Понякога възрастните забравят да следят как говорят с и пред децата. Запомнете, че начинът, по който казвате нещата, значително влияе върху поведението на детето ви. Тонът ви също играе важна роля. Старайте се да не крещите и в никакъв случай не използвайте обиди. Постарайте се да контролирате силните емоции – ако не смятате, че ще проведете спокойно даден разговор – отложете го за по-късно, подбирайте думите си, не позволявайте моментният гняв да говори вместо вас.

 

  1. Спортувайте и се хранете правилно

Колко често вашето дете ви вижда да се храните балансирано, да спортувате, да се грижите за себе си? Това са добри навици, които е хубаво да култивирате в детето – те ще укрепят здравето му и ще доведат до по-пълноценен начин на живот. Не оставяйте полезните навици само на приказки. Ако детето ви вижда постоянно как се храните нездравословно, как гледате телевизия, не пиете достатъчно вода, нямате физическа активност, то ще последва примера от видяното, а не от казаното от вас.

 

  1. Участвайте активно в живота на детето

Без значение какво е събитието, винаги участвайте в живота на детето. Така ще го научите, че е важно да сме до близките си, че е приятно, когато споделяме специалните моменти. Вашата подкрепа е източник на енергия и кураж за детето.

 

  1. Не позволявайте натовареният график да ви лишава от време заедно

Родителите винаги искат да осигурят на детето си всичко, за да не му липсва нищо. То обаче ще запомни най-вече онези забавни моменти, когато сте се смели с глас и сте си прекарвали страхотно. Не пропускайте възможността да се забавлявате заедно. Работата никога не свършва, а животът не се отмерва само с броя на свършените задачи. Осигурете си необходимото време със семейството, преживявайте приключения, изпълнете детството на детето с прекрасни моменти, а не скъпи вещи.

 

  1. Не забравяйте добрите обноски и милите жестове

Децата забелязват отношението ви към околните. За вас може да са незначителни, но делата ви биват зорко наблюдавани. Независимо дали сте доброволец в благотворителна организация или просто отстъпвате място на някого в обществения транспорт, детето ви се учи чрез вашите прояви на щедрост. Когато сте любезни към другите, то ще научи какъв е правилният начин да се отнасяме и да общуваме с околните.

 

  1. Бъдете честни

„Белите“ лъжи изглеждат особено ефективно решение в някои ситуации. Всички сме израснали, слушайки или изричайки ги, но може би е време да опитаме нещо различно. Не казвайте неща на детето си само за да го накарате да се успокои или да ви остави на мира. Бъдете честни преди всичко и не го учете, че е приемливо да лъже.

 

Преди всичко се уверете, че практикувате това, което проповядвате. Бъдете последователни в действията си и отстоявайте позицията си при всякакви обстоятелства. Да бъдеш положителен пример за подражание в живота на децата си може да изглежда като огромно бреме, но не е. Да следвате принципите си и да ги показвате по щедър и съпричастен начин ще помогне и на вас да станете най-добрата версия на себе си.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори