Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-05-11 17:21:34 +0300 Първата проява на интерес към другия пол, а в последствие и първото влюбване могат да се появят по всяко време, но обикновено се случват между шест и десетгодишна възраст Как да се справим с първото влюбване на детето?

Как да се справим с първото влюбване на детето?

Как да се справим с първото влюбване на детето? 470 900
Първата проява на интерес към другия пол, а в последствие и първото влюбване могат да се появят по всяко време, но обикновено се случват между шест и десетгодишна възраст.

Това е важна стъпка в развитието на детето и предоставя възможности да се научи как да общува с противоположния пол, как да прави компромиси и да развива взаимоотношения. Обект на първото влюбване може да е приятел или съученик, но не е изключено да е актьор, певец или друга популярна личност. Очаквано е детето да бъде разсеяно по време на първото си влюбване, защото за него е предизвикателство да възприеме и контролира новите чувства и емоции, затова е важно родителите да са неизменна опора и източник на информация.

Често родителите не са напълно подготвени да разговорят за влюбвания с детето си. Все пак в техните очи то е още твърде малко и въобще не е настъпил моментът за подобни дискусии. Но всъщност първите прояви на интерес от страна на детето – кой-кого харесва в класната стая, как момиченцето/момчето на съседния чин е сладко – са нормална част от развитието му.

Специалистите твърдят, че между шест и осем години децата започват да мислят за връстниците си по различен начин. Тази промяна в развитието съвпада с осъзнаването на социалните норми около неприкосновеността на личния живот и техните тела – децата на тази възраст ще започнат да искат да се преобличат в съблекалня, предназначена за пола им, ще научават, че има правила по отношение на голотата, както и какво е позволено и непозволено докосване.

Влияние при първите влюбвания оказват и посланията, които децата получават от книги и филми, като историите за красивата принцеса и нейния приказен принц.

Децата на тази възраст също просто правят нещо, което е характерно за тях от раждането им – копират родителите си. Те започват да имитират взаимоотношенията, които хората около тях имат.  Появяват се въпроси от типа „Как се запознахте с татко?“

За родителите понякога е предизвикателство да реагират по подходящ начин. Поради тази причина е важно да си създадете план. Важно е да бъдете спокойни и да вземете насериозно терзанията на детето, за да задържите вратата за комуникация отворена и в по-напреднала възраст. В никакъв случай не се присмивайте на споделеното и не констатирайте, че то е твърде малко, за да се интересува от противоположния пол. Ако детето се почувства неудобно съществува реален риск да избягва да споделя с вас в бъдеще.

Вместо това проявете любопитство и задавайте въпроси: „Защо харесваш това момче?“ или „Какво ти харесва в него? Забавен ли е? Наистина ли е добър във футбола?“ Съсредоточете се върху причините детето ви да проявява симпатии. Така ще му помогнете да осъзнае важността на собствените си качества.

Според специалистите трябва да се установи деликатен баланс между утвърждаването на чувствата на детето, като същевременно не се обръща фокусът твърде много към самото влюбване. Запомнете, че чувствата и емоциите му са истински, въпреки че връзките, които ще установи не носят смисъла, който възрастните влагат в романтичните отношения. Уважавайте ги, проявете търпение и интерес към споделеното. Така ще установите взаимоотношения основани на доверие и разбиране.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори