Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-03-01 17:54:55 +0200 „Ужасните“ две години се отнасят до нормален етап от развитието на детето, в който малкото дете балансира между това, че разчита на възрастните и новопроцъфтяващото желание за независимост. Как да се справим с периода на ужасните две години?

Как да се справим с периода на ужасните две години?

Как да се справим с периода на ужасните две години? 470 900
Ужасните две години се отнасят до нормален етап от развитието на детето, в който малкото дете балансира между това, че разчита на възрастните и новопроцъфтяващото желание за независимост.

Симптомите варират при различните деца, но могат да включват чести промени в настроението и избухливост.

Родителите обикновено очакват ужасните две години да се случат около втория рожден ден на детето, но всъщност типичното за този етап поведение често започва около 18 месеца и може да продължи до малко над 4-годишна възраст.

 

Защо децата преминават през такъв период?

Децата претърпяват големи промени в развитието около 2-годишна възраст. Те учат нови груби двигателни умения, като скачане и катерене, и развиват фини двигателни умения, като подреждане на блокчета и драскане с пастел или маркер. Вербалните им умения обаче са все още в ранен етап на развитие. Неспособността да изразят своите желания и нужди може да бъде разочароваща за децата, което често води до изблици, които са характерни за периода на ужасните две годинки.

Без речник, на който да разчита, за да изразява емоциите и мислите си, детето може бързо да се разочарова и да почувства, че няма други средства да изрази моментното си състояние освен с гняв или агресия.

 

Признаци

Симптомите на ужасните две години са различни при различните деца, но съществуват някои поведенчески модели, които да сигнализират на родителите, че е възможно детето им да преминава през този труден етап на развитие. Те могат да включват:

 • Ритане или хапене, когато е ядосано;
 • Промени в настроението (например, веселие в един момент и сълзи в следващия);
 • Викане и/или пищене;
 • Изблици на раздразнение.

Въпреки това, не всяко екстремно поведение на малкото дете може да бъде приписано с преминаването през фазата на ужасните две години. Когато изблиците са толкова продължителни, чести или разрушителни, че засягат способността на детето да се храни, спи или посещава ясла, е време да говорите с експерт. Педиатрите и детските психолози ще помогнат да се определи дали поведенческите проблеми на детето са причинени от забавяния в развитието, неврологични или други проблеми.

 

Съвети към родителите

Има някои неща, които да направите, за да помогнете на детето (и на себе си) в случай на навлизане в периода на ужасните две години. Първата стъпка е да се опитате да предотвратите често срещани причинители като умора, глад и разочарование, които могат да предизвикат изблици:

 • Поддържайте последователен график за сън. Родителите инстинктивно знаят, че ако детето е преуморено, то може да стане раздразнително. Разбира се, няма как винаги да сте вкъщи, когато на детето му се спи, организирането на графика за дрямка и графика за лягане възможно най-точно ще ви помогне да поддържате настроенията на детето си стабилни.
 • Предложете ограничен избор на вашето малко дете. Например, вместо да питате какво искат за лека закуска, помолете ги да изберат между ябълка или портокал. Това дава на детето усещане за контрол, без да го затрупва с твърде много възможности за избор.
 • Опитайте техники за спокойно дишане, за да избегнете собственото си избухване. Когато детето изпитва издръжливостта ви, отделете няколко минутки, за да се успокоите. Седнете и дишайте дълбоко поне три пъти, като се фокусирате върху действието. Вижте дали това ви помага да подхождате към неприятното поведение на детето си с повече спокойствие и съпричастност.
 • Прощавайте на себе си. Ако загубите хладнокръвие, съсредоточете се върху това как следващия път да се справите със ситуацията по-успешно. Етапът на ужасните две години е труден и за родителите! Успешното му преминаване изисква практика и търпение с вашето дете и със себе си.
 • Малките деца често са най-щастливи, когато се придържате към ежедневието, включително редовните дремки и храненията. Ако има шанс да не сте вкъщи, когато обикновено е време за обяд или закуска, опаковайте нещо здравословно, което детето ви да хапне. Това е добро разсейване и ще ги предпази от огладняване на публично място.

 

Стратегии за справяне с избухливост

Избухливостта е отличителен белег на периода на ужасните две години. Ако детето ви избухва често най-важната първа стъпка е да останете спокойни. За разлика от по-големите деца, които могат да предизвикат сцена, която оспорва авторитета, 2-годишното дете се държи по определен начин, защото вярва, че ще постигне определен ефект. Отговарянето с викове или удряне само съобщава на детето, че агресията е приемливо средство за комуникация и може да влоши избухливостта.

Вместо това, опитайте някои от тези стратегии:

 • Опитайте се да пренасочите вниманието на детето си другаде като обект навън или в стаята, книга с приказки или задача, с която могат да помогнат.
 • Ако не можете да го разсеете, игнорирайте поведението. Децата на тази възраст няма да разпознаят това като родителска стратегия. Вместо това, ще им съобщите, че подобна форма на поведение няма да получи отговора, който те искат.
 • Не награждавайте поведението, като давате на детето си лакомството или нещото, което то изисква.
 • Ако сте на публично място, отведете детето настрана без обсъждане и без повишаване на тон и изчакайте, докато то се успокои. Ако се държите по различен начин на публично място, спрямо насаме, детето ви ще усети това и има шанс ситуацията да се превърне в битка на волята.

 

Когато се сблъскате с периода на ужасните две години винаги трябва да си напомняте, че детето не е „лошо“ само за да ви се противопостави. (Това може да се случи на по-късна възраст.) По-скоро вашето малко дете се опитва да изрази независимост без напълно развити комуникационни умения. Разбирането на периода на ужасните две години може да ви помогне не само да се справите с тази фаза на развитие, но и да намерите начини да се преминете по-адекватно през нея без гняв или агресия.

 

Текстът е адаптиран от www.verywellfamily.com

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори