Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-03-06 23:09:24 +0200 Ежедневието на повечето семейства в наши дни е натоварено. Как да се справяме със стреса по време на бременност?

Как да се справяме със стреса по време на бременност?

Как да се справяме със стреса по време на бременност? 470 900
Ежедневието на повечето семейства в наши дни е натоварено.

Понякога всички задачи, с които е наложително да се справим, заедно с трудностите на родителството носят със себе си огромен стрес. Притесняваш се, че целият този стрес може да повлияе зле на бременността ти? Прочети следващите редове.

Бременността може да бъде стресиращ процес дори за най-спокойните бъдещи майки. За щастие твоята бременност и бебе няма да бъдат засегнати, ако изпитваш само типичния ежедневен стрес. Което означава, че не е нужно да се стресираш допълнително, че напрежението от ежедневието ще се отрази отрицателно на теб и плода.

Но продължителен, интензивен стрес може да се отрази неблагоприятно върху теб, бременността и плода. Ето какво трябва да знаеш за стреса по време на бременност.

 

Симптоми на стрес по време на бременност

Някои от най-честите симптоми на стрес по време на бременност включват следното:

 • Увеличаване на сърдечната честота или сърцебиене;
 • Главоболие;
 • Болка в гърба;
 • Разстроен корем;
 • Трудност при концентриране;
 • Прекомерна умора;
 • Трудности със съня;
 • Загуба на апетит;
 • Преяждане;
 • Чувство на безпокойство, разочарование, гняв или тъга;
 • Загуба на интерес да бъдете около други хора;
 • Прекомерна нужда да бъдете около други хора или страх да останете сами.

 

Ефекти от стреса по време на бременност

Наличието на доза стрес в живота на човек е нормално и здравословено, но прекомерен и/или неконтролируем стрес може да повлияе негативно на теб и на бебето.

Например, ако са на лице високи нива на стрес е възможно посягане към нездравословни механизми за справяне като алкохол, тютюнопушене, медикаменти или нездравословно хранене.

Прекомерният стрес може да доведе до тревожност и/или депресия – нарушения на психичното здраве, които да повлияят на преминаването на бременността и общото ти благосъстояние.

Високите нива на стрес също могат да влошат съществуващи хронични заболявания, както и да те направят по-податлива на заболявания. И ако нивата на стрес остават високи за дълъг период (например, цялата бременност или дори след раждането) съществува риск от високо кръвно налягане и активиране на сърдечни заболявания.

 

Може ли стресът по време на бременност да навреди на бебето ми?

Изпитването на стрес в следствие на ежедневни ситуации като краен срок да завършите детската стая или дали сте купили всички необходими дрешки и принадлежности за бебето няма да навреди на твоето или на здравето на бебето.

Но екстремният, хроничен и дългосрочен стрес може в някои случаи да увеличи риска от:

 • спонтанен аборт;
 • преждевременно раждане;
 • бебе с ниско тегло при раждане;
 • нарушения в развитието на плода.

Бебетата, родени твърде рано и/или с твърде ниско тегло, е възможно да се сблъскат с повече усложнения от доносените новородени с нормално тегло.

 

Съвети за справяне със стреса по време на бременност

Как да се справям със стреса си по време на бременност трябва да бъде основен приоритет за всички бъдещи майки. Така че поеми дълбоко въздух и опитай някои от тези стратегии за премахване на стреса:

 1. Споделяй го. Въпреки че може да изглежда сякаш си единствената бременна, която се чувства изплашена от самото раждане, всъщност изобщо не е така. Много бъдещи майки вероятно имат точно същите притеснения като теб. Затова се старай да общуваш с други бременни или вече нови майки. Приятелите, роднини и онлайн групите са страхотна опора, когато искаш да споделяш. Споделянето на чувства и намирането на съмишленици може да ти помогне да се справиш със стреса по време на бременност.
 2. Изпробвай различни методи за медитация. Всички онези начини, с които си намалявала стреса преди бременността, могат да ти бъдат полезни сега, когато чакаш бебе. Медитацията, дълбокото дишане, йогата или дори кратката разходка в парка са само част от методите, които да ти помогнат да понижиш нивата на кортизол и да увеличиш ендорфините. Открий коя техника за релаксация работи при теб и я направи част от ежедневието си. Нуждаеш се от помощ за отпускане? Поглези се с пренатален масаж и позволи на стреса постепенно да се отдели от теб.
 3. Не се притеснявай да потърсиш помощ. Ако се чувстваш претоварена, обади се на приятели или членове на семейството. Те ще ти помогнат да подредите детската стая, да се запасите с пелени или просто ще ти бъдат компания. С други думи, ако има задача, която не е по силите ти в даден момент, не се колебай да помолиш за помощ. Ще откриеш, че хората около теб са повече от щастливи да ти помогнат и това само по себе си трябва да те накара да се чувстваш по-малко стресирана по време на бременността.
 4. Почивай си. Правилното количество сън върши чудеса. Твърде малкото сън може да повиши нивата на стрес и да направи справянето с всеки проблем по-стресиращо. Така че прекъсни цикъла стрес-безсъние-стрес, като работиш за пълноценния си нощен сън всяка вечер. Топла вана, чаша чай от лайка и малко успокояваща музика – идеялният начин да се настроиш за необезпокояван нощен сън.
 5. Балансирана диета. Важно е да грижиш за себе си, особено през бременността. Това включва добра хидратация и придържане към балансирана диета. Така ще подхранваш запасите си на енергията. Ами ако не успяваш да намираш време да приготвяш питателни ястия? Дръж бързи за консумиране закуски за себе си в шкафа и хладилника си, като например сирене и пълнозърнести бисквити, зеленчуци и хумус или кисело мляко и ябълки. Ако здравословната храна е лесно достъпна, ще е много по-вероятно да хапнеш правилните неща.
 6. Спортувай. Упражненията са едни от най-полезните средства за борба със стреса, тъй като тренировките повишават ендорфините за добро настроение и намаляват нивата на стрес. Просто не забравяй да се консултираш с лекаря си какви видове упражнения е безопасно да изпълняваш.

 

Кога да се консултирам с лекар за стреса, който изпитвам по време на бременността?

Ако изпитваш безпокойство и тревога, от които не успяваш да се отърсиш, уведоми наблюдаващия те лекар. Ако не можеш да спиш вечер, загубила си апетит за продължителен период от време или, ако стресът те е довел до нездравословно поведение, коснултирай се с лекар. Тревожността или депресията по време на бременност трябва да бъдат лекувани, така че не отлагай консултация със специалист.

Опитай да не се стресираш от ежедневните перипетии, когато си бременна, но не се колебай да предприемеш необходимите стъпки, за да се отпуснеш и да се погрижиш за себе си.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори