Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-09-20 17:43:46 +0300 Голяма част от новите родители са изненадани колко мъничко и деликатно е новороденото им, което ги кара да се притесняват, че ще направят нещо нередно, което неволно да нарани бебето. Как да спрем да се тревожим че ще „счупим“ бебето си?

Как да спрем да се тревожим че ще „счупим“ бебето си?

Как да спрем да се тревожим че ще „счупим“ бебето си? 470 900
Голяма част от новите родители са изненадани колко мъничко и деликатно е новороденото им, което ги кара да се притесняват, че ще направят нещо нередно, което неволно да нарани бебето.

На родителите е познато и безпокойството, че случайно ще „счупят“ или изпуснат новороденото, че му е твърде студено, твърде горещо, че спи твърде много или твърде малко и др. А да не забравяме и несигурността кога е безопасно да го изведат навън и да оставят ли други хора да го подържат.

Разбира се, всички имаме големи надежди за себе си като родители, за това как ще отгледаме децата си и очакваме с нетърпение какви ще станат те и как ще повлияят на света. Така идва големият натиск да направим всичко както трябва. Затова е важно да се научим как да се грижим за детето, като същевременно се освободим от излишния стрес, който може най-вече да ни попречи да се насладим на новата си житейска роля.

 

Запомнете, че да се притесняваш за благосъстоянието на новороденото е съвсем естествено.

 

Нормално е да се стремите да запазите привидно крехкото си новородено в безопасност, да се притеснявате дали не допускате грешки, дали не му вредите по някакъв начин. Не забравяйте обаче, че съвършени хора няма, не превръщайте безгрешността в цел.

Научете се да уважавате чувствата и притесненията си, но да не им позволявате да ви завладеят. Не позволявайте на страховете ви да замъгляват преценката и стремежите ви като родители. Имайте предвид, че неконтролираните притеснения могат да доведат до повишена тревожност и потенциална следродилна депресия както при вас, така и при партньора ви.

 

Бебетата наистина ли са толкова крехки?

Вярно е, че новородените са мънички, уязвими и се нуждаят от постоянна грижа, но те всъщност са по-издръжливи отколкото предполагате. Притежават множество рефлекси и инструменти, които им помагат да се предпазват и да задоволят нуждите си. Например, плачът, който ви предупреждава, че е време за хранене, сън или смяна на пелената, че бебето е разстроено, изпитва болка или просто е капризно.

Бебетата са по-издръжливи отколкото изглеждат, и определено няма да се „счупят“ при докосване. Бъдете внимателни и грижовни, отнасяйте се отговорно към хигиената на бебето, не го притискайте, поддържайте главичката и всичко ще бъде наред.

Старателно се опитайте да се абстрахирате от параноичните притеснения, за да успеете да оцените истинските рискове, така че да направите всичко по силите си да ги отстраните или смекчите. Разбира се, освобождаването от определени страхове е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но със съгласувани усилия ще се справите.

 

Безпокойството ви става хронично и пречи на ежедневните ви задачи

Отново повтаряме - нормално е да се тревожите за мъничето, но ако нивата на притеснение, пречат на способността ви да се свържете с детето, нарушават съня ви, не са съвместими с ежедневните ви задължения, консултирайте се със специалист. Възможно е да сте изпадна ли в следродилна тревожност или депресия.

Много нови родители се чувстват претоварени и стресирани по време на адаптирането си към грижите за новото бебе. Ключът е да признаете тези чувства, да знаете, че не сте сами в страховете си, като същевременно си позволите да се освободите от притесненията, които не са полезни за вас или вашето бебе.

 

Коментари

Neutral avatar

Нашите спонсори

Нашите партньори