Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2023-04-06 11:58:16 +0300 Родителите имат възможност да предпазят детето от употребата на наркотици, тютюнопушене и алкохол, като му предоставят фактите, преди да изпадне в рискова ситуация. Как открито да говорим за тютюнопушенето, алкохола и наркотиците с децата?

Как открито да говорим за тютюнопушенето, алкохола и наркотиците с децата?

Как открито да говорим за тютюнопушенето, алкохола и наркотиците с децата? 470 900
Родителите имат възможност да предпазят детето от употребата на наркотици, тютюнопушене и алкохол, като му предоставят фактите, преди да изпадне в рискова ситуация.

Колкото по-отворени са за дискусия родителите с децата, толкова по-малко вероятно е те да се обърнат към недостоверни източници за всички въпроси, които ги вълнуват.

 

В ролята си на родител, вие сте модел за подражание. Мнението, а най-вече навиците ви, по отношение на алкохола, тютюна и наркотиците могат силно да повлияят на това как детето ви ги възприема. Затова превърнете разговорите за вредните навици част от темата за безопасността и поддържането на здравословен начин на живот.

 

Как да отворя темата за наркотиците и приема на алкохол с тийнейджъра у дома?

Порасналото ви дете вероятно има връстници, които употребяват алкохол и/или наркотици, приятели, които шофират и др. Инициирайте разговори не само за да разберете мислите и чувствата на вашия тийнейджър, но и за да изтъкнете опасностите от шофиране под въздействието на наркотици или алкохол, например. Засегнете освен правните наказания като глоба, отнемане на книжка и дори лишаване от свободна, но и възможността шофьорът или някой друг да бъде сериозно ранен или да загине. Не преувеличавайте, но и не смекчавайте потенциалните опасности.

Изяснете правилата за излизане. Не просто давайте заповеди, а установете граници, които детето да разбира. Постарайте се то да е наясно, че вие сте насреща при възникнал проблем – да го изслушате, да дадете съвет, да не го критикувате, да реагирате на молба. Насърчавайте взаимно доверие. Не отговаряйте със заобиколки на по-конкретните въпроси на детето. Комуникирайте открито очакванията си към него, помогнете му да се чувства спокойно да се обърне към вас дори в най-критичната ситуация.

 

Как мога да предпазя детето си от употребата на наркотици и алкохол?

Всяко дете е изложено на опасността от приема на наркотици. Но като разговаряте с тийнейджъра си и оставате ангажирани в живота му без да нарушавате границите му, вие отглеждате личност, която е способна да разсъждава, да преценява опасностите и да реагира на тях по най-адекватния начин.

Друга полезна тактика е да насърчавате децата да практикуват занимания, които ги интересуват. Така ще се срещнат с други положителни модели за подражание, ще се научат да отстояват личността си, да работят върху уменията и самочувствието си, все процеси, които са изключително деликатни при израстването.

Полезно е и да познавате приятелския кръг на детето. Установено е, че хората, които имат приятели използващи наркотици е по-вероятно да се обърнат към употребата им.

 

Също така, научете децата как да отказват алкохол и наркотици, ако им бъдат предложени. Уверете ги, че не трябва да се преучват в името на „доказване“ пред връстници, че употребата на вредни вещества не означава успешно преминат тест за смелост. Уверете ги, че винаги могат да изпратят съобщение или да се обадят, ако искат да напуснат неприятна ситуация.

Направете разговорите с децата неразделна част от ежедневието ви. Старайте се въпреки задълженията и работата да отделяте време за общи занимания, които се харесват на цялото семейство. Това насърчава сближаването и откритата комуникация. Понякога децата са по-склонни да говорят, когато не им се налага да осъществяват зрителен контакт – докато пътувате или се разхождате заедно.

Опознайте детето си, за да усетите признаците, че преминава през трудни моменти. Предложете подкрепата без да сте прекалено инвазивни или потърсете помощ от съответните специалисти, ако е необходимо.

 

Матералът е адаптиран от www.kidshealth.org

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори