Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-11-11 17:07:15 +0200 Здравословното самочувствие е важна част от личността ни. Как самочувствието на родителите се отразява на децата

Как самочувствието на родителите се отразява на децата

Как самочувствието на родителите се отразява на децата 470 900
Здравословното самочувствие е важна част от личността ни.

Много родители откриват, че самочувствието им се е понижило, когато в живота им са се появили децата. Грижите и възпитанието на децата изискват много усилия и време, и понякога ние не успяваме да забележим и да се зарадваме на собствените си постижение, нито да се погрижим за собствените си нужди. Въпреки това, като родителите ние трябва да предприемем активни действия за укрепване на самочувствието ни, защото то в комбинация с нагласата ни към живота оказват огромно влияние върху самочувствието и мисленето на нашите деца.  

Хората с добро самочувствие и самооценка са по-оптимистични, по-енергични, по-отворени към нови запознанства и преживявания. Тази нагласа към живота се предава и на децата. Възрастните, които имат добро самочувствие често са израснали в среда, в която са били ценени и обгрижвани. Затова като родители за тях е естествено да осигурят на децата си подкрепата и отношението, които им помагат да процъфтяват.

Възрастните, които са израснали, понасяйки много критики, е по-вероятно да бъдат самокритични или да поставят невероятно високи стандарти към себе си и към другите. Следователно като родители може да избързват да посочват грешките на децата или да забравят да отпразнуват успехите им. В такъв случай, ако не положат съзнателни усилия да неутрализират несигурността и ниското си самочувствие рискуват да проектират негативните модели от собственото си детство върху децата си.

Начинът, по който се отнасяме към себе си, също оказва огромно влияние върху самочувствието на нашите деца. Ако правим негативни коментари за себе си – по отношение на външния ни вид или уменията ни, например – ще повлияем начина, по който децата говорят за себе си и как възприемат телата си. И ако ниското самочувствие ни пречи да изпробвате нови неща или ни кара да избягвате социални предизвикателства, ще ограничим възможностите на децата. Децата ни наблюдават през цялото време и се учат от това, което родителите правят или не правят със себе си и живота си.

Когато самочувствието на родителите е положително, вероятно те ще се справят по-леко и без много стрес с трудностите, които неизбежно идват със семейния живот. По-малко вероятно е да се оставят да бъдат победени от неприятни емоции или да се почувстват застрашени, когато децата навлязат в личните им граници.

 

Добрата новина е, че има много неща, които можем да направим, за да повишим самочувствието си. Ето няколко идеи:

  1. Фокусирайте се върху положителното

Лесно е да придобием навика да забелязваме всичко онова, което не сме направили, не сме постигнали, не сме усъвършенствали. Но когато се фокусираме върху неуспехите, ще забравим да се поощряваме за постигнатото, за малките победи, за усилията, които влагаме ежедневно. За да повишат самочувствието си родителите трябва да положат съзнателни усилия да забележат всички победи, които са извоювали. В края на деня отделете минута, за да си помислите за успехите и щастливите моменти, които са се случили този ден. Вместо да се спирате на недостатъците си, фокусирайте се върху положителните страни.

 

  1. Поставяйте си реалистични очаквания

Помислете необходимо ли е да поставяте летвата толкова високо. Когато ежедневието ни е натоварващо и до голяма степен стресиращо искаме семейното време да бъде перфектно и без спорове. Но това е нереалистично – родителството неизбежно включва поставяне на граници за нашите деца и управление на конфликти. Когато поставяме нереалистични очаквания към себе си или семейството си, често в крайна сметка обвиняваме себе си, което понижава самочувствието ни.

 

  1. Контролирайте обвинителните си мисли

Вместо да мислите какво трябва да направите, бъдете прагматични. Формирайте план, в който да разпределите задълженията и заниманията, които ви носят удоволствие или, с които си почивате. Не се критикувайте, ако не успеете да постигнете перфектен баланс. Понякога задълженията ще взимат превес, а понякога (макар и по-рядко) хобитата ви. Колкото и работа да имате старайте се да отделяте време за спорт, почивка, любима книга, разходка с децата.

 

  1. Грижата за себе си има значение

Знаем, че имате дълъг списък със задачи и грижата за себе си изглежда винаги се изплъзват в края на списъка. Но е важно да отделите време да се грижите за себе си, без значение колко сте заети. Малките жестове на грижа към себе си изпращат сигнал към нас самите, че си струва да полагаме усилия за себе си и че сме важни. Това е сигнал и за децата, че независимо колко са заети, личното благосъстояние е изключително важно.

 

  1. Не се сравнявайте

Опитайте се да не се сравнявате с другите – и особено не с образа на други семейства, които виждате в социалните мрежи. Животът на никого не е съвършен. Това, което виждаме в социалните мрежи често са режисирани или подбрани моменти, а не реалността.

 

  1. Потърсете помощ

Ако смятате, че ниското самочувствие се отразява негативно на вашето родителство, потърсете помощ. Това може да бъде професионална подкрепа от терапевт или някаква практическа подкрепа от член на семейството или приятел.

 

Не забравяйте, че ако се стремите към съвършенство в родителството, винаги ще се чувствате като провал. Това, от което се нуждаят децата, е родителите да бъдат достатъчно добри, а не перфектни. Така че, празнувайте успехите си, простете си грешките и бъдете мили към себе си.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори