Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2023-06-06 14:30:11 +0300 Бременна си? Каква чудесна новина! Но чувстваш ли, че след като си я споделила сякаш всеки има мнение за това как трябва да се грижиш за себе си и за бебчето в корема ти. Какви коментари да НЕ правим около бременна жена?

Какви коментари да НЕ правим около бременна жена?

Какви коментари да НЕ правим около бременна жена? 470 900
Бременна си? Каква чудесна новина! Но чувстваш ли, че след като си я споделила сякаш всеки има мнение за това как трябва да се грижиш за себе си и за бебчето в корема ти.

Удивително е колко бързо колеги, приятели, членове на семейството и дори непознати забравят, че бременната жена продължава да бъде отделна личност. Любопитните въпроси, макар и разбираеми, често нарушават границата и могат да прозвучат осъдителни.

Затова преровихме множество списъци, за да открием най-натрапчивите въпроси и коментари, които е по-добре да не споделяш с бъдещата мама. Запомни, ако се двоумиш дали нещо е уместно да бъде казано на бременна жена, значи не е.

 

Спи сега докато все още можеш.

Скъпи бъдещи майки, ЩЕ спите. Със сигурност не толкова, колкото сега, но ще се справите с липсата на сън. Когато настъпи моментът опитвайте се да си „открадвате“ колкото можете сън, дори това да означава да оставяте понякога на заден план домакинските задължения или да потърсите помощ от близките ви.

 

Сигурна ли си, че не носиш близнаци?

Бъдещата мама със сигурност е по-информирана от теб дали бременността ѝ е многоплодна. Подобен въпрос е груб, особено за жените, които се чувстват изплашени от промените в тялото си и се притесняват как след раждането ще се преборят с качените допълнителни килограми.

 

Наслаждавай се на личния си живот сега, защото след появата бебето той ще приключи.

Случвало ли ти се е да публикуваш снимки от пътувания или да разкажеш за излизане с партньора и някой да отправи подобен коментар? Искаме да те уверим, въпреки че наистина няма да можеш да излизаш толкова често и безгрижно, колкото досега, то със сигурност появата на детето няма да заличи личния ви живот на двойка и като отделни личности. Няма да е лесно, защото мъничето ще изисква много от времето и грижите ти, но с правилния график, подкрепящ партньор и малко помощ от близки ще успяваш да намираш минутка за любимите си занимания и хобита.

 

Планирате ли още деца?

На първо място, нека първо се роди бебенцето, което е в корема на майката. Освен това, няма от къде да знаеш дали жената не е имала проблем с плодовитостта, загуба на плод или друго травмиращо събитие. Винаги е хубаво да формулираме въпросите си по деликатен начин.

 

Беше ли планирана бременността?

Всъщност какво значение има, ако виждаш, че партньорите са щастливи и с нетърпение очакват новата си роля на родители. Понякога най-хубавите неща в живота не са стриктно планирани. С подобен въпрос само ще подбудиш съмнения или тъга в бъдещата майка, особено ако е имало разногласия с партньора дали сега е правилният момент за разрастване на семейството.

 

Изглеждаш толкова уморена/подута/нещастна!

Не всяка бременна грее с ослепителен блясък. Жената, на която казваш, че изглежда изтощена, вероятно е, няма нужда от напомняне. Вместо да изтъкваш очевидното, направи комплимент, предложи помощ, зарадвай я с любимо хапване или просто бъди приятна компания.

 

Мога ли да докосна корема ти?

Въпросът не звучи толкова странно, когато идва от близки и приятели, но определено е неудобен, когато познати или дори хора, с които сега си се запознала изпитват нуждата да докоснат бременното ти коремче. Е, има научно обяснение за така магнетичния му ефект.

  

Късмет! Дано раждането и следродилния париод не са кошмарни като при мен!

Нито една бъдеща мама няма желание да слуша за травмиращите преживявания на други бременни. Затова е по-добре да запазиш историите за болезнени хемороиди, инфекции и нетърпими контракции за друг път. Замени ги с окуражителни думи и спомени от първия поглед към новороденото, първото гушкане, първия ден с него у дома.

 

Бременността е специален момент в живота на една жена. Да, понякога е съпроводен с малко болежки, притеснения и умора, но също така носи надежди, мечти и любов. Знаем, че изброените коментари вероятно са казани с добри намерения, но повярвайте ни – това не са неща, които стресираните и прекалено емоционални бъдещи майки трябва да чуят. Не си сигурен какво да кажеш следващия път, когато разговаряш с бременна жена? „Поздравления!“, „Изглеждаш фантастично!“ и „Как се чувстваш?“ са чудесно начало на разговор.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори