Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2023-01-19 17:53:27 +0200 Да си родител не е лесно. Въпреки че родителството е една от най-възнаграждаващите роли, понякога е толкова емоционално и физически изтощаващо. Какво представлява родителското прегаряне (бърнаут) и как да го предотвратим?

Какво представлява родителското прегаряне (бърнаут) и как да го предотвратим?

Какво представлява родителското прегаряне (бърнаут) и как да го предотвратим? 470 900
Да си родител не е лесно. Въпреки че родителството е една от най-възнаграждаващите роли, понякога е толкова емоционално и физически изтощаващо.

За партньорите спокойните вечери, в които гледат любими сериали, излизат с приятели или просто се наслаждават на компанията си, биват изместени от повтарящи се анимационни филмчета и дълъг списък със задачи, които сякаш никога не свършват. От ежедневната рутина на хранене, чистене, подготовка и каране до детска градина или училище, до по-сериозните задължения като възпитание и дисциплиниране на децата, работа и плащане на сметки, списъкът с отговорности винаги е пълен.

А понякога, въпреки всичките ви усилия, нещата просто не се получават, не вървят по план, особено, когато детето е изпаднало в истерия и не успявате да го успокоите. Натрупването на стрес и силни отрицателни емоции, в съчетание с непрестанните отговорности могат да предизвикат прегаряне (burnout).

 

Какво представлява родителското прегаряне?

Според изследване в Clinical Psychological Science (2019), родителското прегаряне е интензивно изтощение при родителите, което води до чувство на откъснатост от техните деца и несигурност в способността им да бъдат родители. То има множество тежки последици, засягащи както родителя, така и детето, включително желание за отделяне от семейството, пренебрегване на отговорността за детето, дори суицидни мисли, физическо и/или емоционално насилие.

 

Причини за родителско прегаряне

Като родител благосъстоянието на детето е на преден план в ежедневието ви. Но когато родителят е погълнат от нуждите на детето, не обръща внимание на натрупващия се стрес и пренебрегва собствените си нужди – изолира се от области в живота си, които му помагат да намали стреса, не обръща внимание на качеството си на хранене и сън, пренебрегва сигналите, че тялото и ума му са претоварени и не функционират пълноценно – бърнаутът е напълно реална опасност. Ето най-честите причини за родителско прегаряне:

 • стремеж да бъдете „перфектен родител“,
 • липса на подкрепа при отглеждането на детето от партньор, роднини, близки, бавачка и др.,
 • финансови затруднения,
 • натоварен работен график,
 • развод и отглеждане на детето само от единия родител,
 • твърде много извънкласни дейности,
 • специални потребности при детето.

Някои от изброените фактори имат по-голяма тежест спрямо други, но комплексното натоварване от тях може да доведе до емоционално, физическо и психическо изтощение.

 

Симптоми на родителско прегаряне

Що се отнася до симптомите, те са различни при всеки индивид. Най-честите и характерни симптоми на родителския бърнаут са:

 • депресия,
 • раздразнителност,
 • безсъние,
 • безпокойство,
 • изблици на неконтролируем плач,
 • неспособност за контролиране на мислите,
 • неспособност за справяне с работните задължения (при работещите родители),
 • емоционално дистанциране,
 • неефективност при грижите за детето.

Важно уточнение е, че симптомите могат да се припокриват и променят с времето. Ако забележите някой от тях, обмислете следните стъпки, за да поемете контрол над ситуацията.

 

4 стъпки за предотвратяване на родителското прегаряне

Най-добрият начин да се предотврати бърнаутът е да се предприемат малки стъпки в правилната посока. Не очаквайте, че това е ситуация, която може да бъде коригирана отведнъж, но следващите стъпки ще ви помогнат да възвърнете емоционалната си стабилност и да създадете здравословна връзка със семейството си

 

1. Отделяйте време за себе си

Наличието на родителско прегаряне е ясен знак, че нуждите ви като личност са пренебрегнати. За повечето родители невинаги е възможно да отделят време за себе си, особено ако у дома има повече от едно дете. Запомнете, дори отделянето на 5-10 минути за себе си на ден ще промени значително ежедневието ви.

Подходящи моменти за почивка и грижа за себе си са след като децата си легнат, рано сутрин или по средата на деня в обедната почивка. Кратки медитации, упражнения за разтягане или просто 5 минути спокойствие и тишина са добро начало.

2. Помолете за помощ

Друга ключова стъпка за предотвратяване на родителското прегаряне е да потърсите помощ. Нормално е да искате да се справите с всичко самостоятелно. Правейки това, обаче, може значително да изтощите своя емоционален, умствен и физически капацитет.

Ако имате възможност редувайте се с партньора при воденето на децата на детска градина/училище, говорете с близък или роднина да гледа детето за кратко време докато вие си починете или се справите с някое домакинско задължение. Ще се изненадате колко хора за готови да ви подадат ръка.

3. Бъдете състрадателни към себе си

Когато сте емоционално изтощени, последното нещо, от което имате нужда е да се укорявате. Дори да не сте се справили перфектно в даден момент, приемете, че правите най-доброто, на което сте способни. Похвалете се за всички успешни решения, които сте взели, за грижите, които полагате. Подкрепата и куражът не е нужно да идват винаги от някой друг.

4. Пренаредете графика и дейностите на детето си

Ако се затруднявате да поддържате темпото, помислете за пренареждане на програмата с дейности на детето. Понякога нещата се натрупват толкова бързо, че дори не осъзнавате колко забързан става графикът му докато не погледнете изпълнения със задачи календар. Когато това се случи седнете и приоритизирайте, дори съкратете някои дейности, ако е наложително. С по-гъвкав график ще намалее и стресът.

 

За да предотвратите бърнаута трябва да превърнете грижата за себе си в приоритет. Приемете, че да си дадете физическо, емоционално и умствено пространство ще ви позволи да си поемете дъх и да възстановите енергията си, така че да сте здрави и полезни за семейството и децата си.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори