Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-09-16 16:05:34 +0300 Ако имате проблеми със забременяването, лекарят ви е възможно да препоръча хистеросалпингография (HSG) или т. нар. „цветна“ снимка. Какво представлява хистеросалпингографията или т. нар. „цветна“ снимка?

Какво представлява хистеросалпингографията или т. нар. „цветна“ снимка?

Какво представлява хистеросалпингографията или т. нар. „цветна“ снимка? 470 900
Ако имате проблеми със забременяването, лекарят ви е възможно да препоръча хистеросалпингография (HSG) или т. нар. „цветна“ снимка.

Тестът е бърза и сравнително безболезнена процедура за сканиране на матката, за да се провери проводимостта на фалопиевите (маточните) тръби.

 

Какво представлява хистеросалпингографията (HSG)?

Това е процедура, която проверява матката и фалопиевите тръби за запушвания. Възможно е да се препоръча като част от рутинна оценка на плодовитостта, но по често, когато лекарят ви има опасения, че една от фалопиевите тръби е запушена и/или имате друга аномалия на матката.

Генерално HSG може да се използва, за да се определи дали съществува пречка, която не позволява на оплодената яйцеклетка да достигне до матката, след като се отдели от яйчника. Част от причините за блокажи включват предишна операция за отстраняване на фиброиди (образувания), ендометриоза или някои инфекции предавани по полов път като хламидия или гонорея. HSG също би открило нередности в матката, например полипи, които предотвратяват имплантирането на оплодена яйцеклетка.

 

Защо се прави „цветна“ снимка?

Ако се борите с безплодие една от възможностите е да съществува проблем с начина, по който вашите яйцеклетки се придвижват от яйчниците през репродуктивния тракт, за да срещнат сперматозоидите и след това да се придвижат до матката, за да растат в лигавицата. Ако вашият гинеколог подозира, че има проблем с матката или фалопиевите тръби, ще бъде препоръчан HSG.

Хистеросалпингографията е специфичен тест за фертилност, който преглежда маточната кухина отвътре. Изследването включва рентгенова снимка с контрастно багрило, за да се определи дали течността преминава нормално през маточните тръби. Денят за извършването му се определя спрямо месечния цикъл – между осми и дванадесети ден от менструацията. За начало на цикъла се смята първият ден на ясно изразено кървене.

 

Как преминава хистеросалпингографията?

Процедурата е сравнително бърза – отнема само няколко минути и не е необходима хоспитализация преди и/или след извършването ѝ.

Изследването се извършва в кабинет по образна диагностика от гинеколог и рентгенолог. Като начало ще легнете по гръб с краката си в стремената на гинекологичния стол. Гинекологът или рентгенологът ще постави спекулум във вагината ви. Предстои вкарване на тънък, мек и гъвкав катетър в цервикалния отвор. Спекулумът се отстранява и през катетъра внимателно се вкарва течност – контрастно багрило. Прави се рентгенова снимка.

Ако не е на лице запушване на маточните тръби, течността преминава през тях и отива в коремната кухина, където се постепенно се абсорбира от тялото. Ролята на течността е да подчертае формата на матката и фалопиевите тръби, така че да се разчете лесно рентгеновата снимка.

 

Кога е подходящо да се прави „цветна“ снимка?

Процедурата може да се извърши, ако не сте бременна, нямате вагинално кървене и не е установена инфекция.

За най-ясна картина на матката ви е задължително да не сте в цикъл, както и да не сте твърде близо до началото му, тъй като както задържаната менструална кръв, така и удебелената лигавица на матката бига затруднили видимостта.

Възможно е лекарят да предложи болкоуспокояващо без рецепта, което да приемете един час преди процедурата и/или да ви бъде даден антибиотик за предотвратяване на инфекция.

 

Какво да очаквате след хистеросалпингографията?

Можете да очаквате леки спазми и/или вагинално течение, наподобяващо цикъл. Препоръчително е да си носите превръзка, в случай, че такава не ви е предоставена от клиниката,  в която се извършва изследването.

Ако проходимостта на маточните тръби е възпрепятствана предстои нова консултация с лекаря ви, за да обсъдите следващите стъпки за отблокирането им.

 

Признаци на инфекция след хистеросалпингографията?

Подлагането на HSG не е рисковано, тъй като количеството радиация е минимално и няма да има никакво въздействие върху бъдещи бременности, дори ако заченете в същия месец на извършване на процедурата. Изключително рядко е да има усложнения след изследването. Въпреки това е възможно да се развие инфекция, особено ако имате запушване на тръбите или алергична реакция към багрилото, което е използвано. Признаците на алергия към него включват сърбеж, подуване и/или обрив.

Незабавно уведомете лекар, ако получите някои от следните симптоми на инфекция:

  • втрисане,
  • повръщане,
  • секреция с неприятна миризма,
  • обилно вагинално кървене,
  • силна болка в стомаха или интензивни спазми.

 

В много случаи безплодието се дължи до голяма степен на запушени фалопиеви тръби. Подлагането на  хистеросалпингография  не е лечение на инфертилитет, но може да подобри шансовете ви да заченете. Като потвърди или отхвърли наличието на запушване на маточните тръби специалистите ще знаят каква трябва да бъде следващата стъпка, която да ви приближи до мечата ви да увеличите семейството си.

 

Материалът е адаптиран от www.babycenter.com

 

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори