Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-01-07 17:47:28 +0200 Много кърмещи майки често се притесняват как приемът на алкохол ще се отрази на бебетата им. Кърмене и алкохол: Безопасно ли е да започнем отново консумацията на алкохол?

Кърмене и алкохол: Безопасно ли е да започнем отново консумацията на алкохол?

Кърмене и алкохол: Безопасно ли е да започнем отново консумацията на алкохол? 470 900
Много кърмещи майки често се притесняват как приемът на алкохол ще се отрази на бебетата им.

Ако сте решили да кърмите, трябва да знаете, че всичко, което влиза в организма ви, също може да повлияе на бебето, тъй като се предава чрез кърмата ви. Така че не е изненада, че жените често имат много въпроси, когато става въпрос за приема на алкохол по време на кърмене.

 

Можете ли да пиете алкохол по време на кърмене?

Според Американската академия по педиатрия кърмещите жени трябва да избягват регулярния прием на алкохол, но предлага някои съвети как да се наслаждават безопасно на чаша вино или бира от време на време.

Много жени се питат: „Влияе ли на бебето пиенето на алкохол по време на кърмене?“ Алкохолът може да премине през млякото ви до вашето бебе, но ефектите му може да зависят от това колко пиете. Докато някои проучвания показват, че може да има някакво въздействие, ако пиете алкохол по време на кърмене, други посочват, че наблюдението и контролирането на приема на алкохол по време на кърмене ще има минимални ефекти върху бебето. След като претеглите плюсовете и минусите, можете да вземете окончателното си решение, с което ще се чувствате най-спокойни за себе си и бебето.

 • Въздействие върху здравето на бебето. Изследванията показват, че пиенето на алкохол по време на кърмене може да повлияе на съня на вашето бебе. Проучванията твърдят, че бебетата, които са били изложени на алкохол чрез кърмата на майка си, спят за приблизително 25 процента по-малко време от тези, които не са били изложени на алкохол чрез кърмата.
 • Влияние върху производството на кърма. Ако бебето суче често, може да откриете, че приемът на алкохол по време на кърмене не е най-добрата идея. Проучванията показват, че пиенето на алкохол по време на кърмене може да наруши хормоните, които са свързани с производството на майчиното мляко. Така че, ако произвеждате по-малко кърма, бебето може да се наложи да се храни по-често, защото то/тя няма да се насити от едно кърмене.
 • Умереността е ключова. Ако решите да пиете алкохол по време на кърмене, лекарите съветват да го правите умерено. Имайте предвид, че вие все още сте основният източник на храна за бебето.

 

Колко време след пиене можете да кърмите?

Ако искате да се насладите на алкохолна напитка, AAП препоръчва да я изпиете непосредствено след кърмене (или изпомпване) и да изчакате поне два часа след приема ѝ преди следващото кърмене или изцеждане. По този начин тялото има възможно най-много време да се отърве от алкохола преди следващото хранене.

Практиката „изцеждане и хвърляне“ е друг метод, който майките ползват – изцеждат кърмата за следващото хранене и я изхвърлят, като така не излагат бебето на кърма с евентуално съдържание на алкохол. Но вместо да я хвърляте, лекарите съветват просто да изчакате достатъчно време преди следващото кърмене или изцеждане. Противно на това, което може би сте чували, алкохолът не остава завинаги в кърмата. Алкохолът преминава през кърмата ви със същата скорост, с която преминава през кръвта ви. Той достига пик на съдържанието си в кърмата от 30 до 60 минути след едно питие. След като спрете да пиете, нивото на алкохола постепенно спада, докато напуска кърмата и кръвотока ви. Не бихте източили кръв от тялото си, за да се отървете от алкохола, така че същото важи и за кърмата.

Според La Leche League International алкохолът присъства в майчиното мляко в същата степен в каквото и в кръвта й. Ако знаете какво е нивото на алкохол в кръвта ви, след като сте изпили няколко питиета, тогава знаете и колко алкохол има в кърмата ви.

 

Колко дълго остава алкохолът в кърмата?

Този отговор зависи от това колко тежите и колко алкохол сте консумирали. Например, на 55-килограмова жена са необходими около два до три часа, за да се изчисти организма ѝ от една алкохолна напитка (като една бира или една чаша вино). Ако тежите повече или пиете повече от едно питие, коригирайте съответно времето за изчакване.

Например една стандартна напитка (чаша вино или бира) се изчиства от организма за определен период след приема ѝ:

 • 40 кг – 2 часа и 50 минути
 • 45 кг – 2 часа и 42 минути
 • 50 кг – 2 часа и 36 минути
 • 55 кг – 2 часа и 30 минути
 • 60 кг – 2 часа и 21 минути
 • 65 кг – 2 часа и 16 минути
 • 70 кг – 2 часа и 12 минути
 • 75 кг – 2 часа и 07 минути
 • 80 кг – 2 часа и 03 минути
 • 85 кг – 1 час и 59 минути
 • 90 кг – 1 час и 55 минути
 • 95 кг – 1 час и 51 минути

Ако излизате навън да пийнете с приятелки е добре да вземете предвид, че организмът ви ще се държи различно спрямо преди бременността и че трябва да планирате времето за кърмене. Вашето тяло абсорбира алкохола през стомаха и тънките черва, така че е по-добре да пиете след като сте се нахранили.

Ако знаете, че бебето ще трябва да се нахрани веднага щом се приберете вкъщи, тогава трябва да планирате до кое време вечерта ще пиете и колко напитки ще приемете. Новородените, например, трябва да се кърмят по-често. Това означава, че ако бебето е гладно веднага щом се приберете, може да нямате лукса да чакате алкохолът да се изчисти от организма ви навреме и ще трябва да приключите с напитките 2-3 часа преди да се приберете или да не пиете въобще.

 

Източник: The Bump

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори