Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-03-08 14:46:47 +0200 Пробиването на ушите на бебето е обичайна практика в много култури. Кога да пробием ушите на детето?

Кога да пробием ушите на детето?

Кога да пробием ушите на детето? 470 900
Пробиването на ушите на бебето е обичайна практика в много култури.

Въпреки това някои от съвременните специалисти препоръчват на родителите да изчакат докато децата станат достатъчно големи, за да вземат решението сами. Като цяло няма правило дали е редно или не да пробиете ушите на детето си и реално е въпрос на лично усещане и виждане за нещата. Някои родители предпочитат да направят това, докато детето е малко, за да забрави по-бързо болката, докато други предпочитат да оставят това за по-късно, когато детето само настоява за това. И все пак, кога можете да пробиете ушите на детето си? И безопасно ли е дори да пробиете ушите на новородено? Има няколко ключови фактора, които трябва да имате предвид.

 

Кога можете да пробиете ушите на своето дете?

  • В бебешка възраст: Някои специалисти смятат, че найподходящият период за пробиване на ушите е между навършването на 2 месеца и първата годинка на бебето Между 2-ри и 5-ти месец е подходящ период, в който то не може да локализира болката и да издърпа обиците от ушите си. В периода между 5-я месец и първата годинка бебетата обаче предимно лежат и се въртят, което означава че неправилно подбраните обици могат лесно да се закачат и да разранят нежните ушета на бебето. Допълнително в този период е по-лесно да започнат да дърпат ушето си заради дискомфорта от пробиването, въпреки че той отминава в рамките на няколко дни, а ако ръчичките им са пръсти това може да причини възпаление.
  • Между 2 и 3-годишна възраст: Други специалисти препоръчват пробиването на ушите да стане между 2- и 3-годишна възраст, когато ще можете да обясните на детето какво го очаква и защо не трябва да пипа и дърпа ушите си независимо от дискомфорта, който трае няколко дни.
  • След навършване на 6годишна възраст: За трети това е най-добрата възраст за пробиване на ушите, защото децата разбират идеално какво ги очаква и вече могат да се погрижат и сами за ухото си след пробиването.

 

Съвети за пробиване на ушите:

  • За предпочитане е да изберете УНГ специалист, който извършва тази процедура. Така може да сте уверени, че ушите ще бъдат пробити правилно и ще получите адекватни препоръки за последваща грижа.
  • Обиците, които се поставят при пробиването на ушите не трябва да съдържат метали, предизвикващи алергия. Обикновено изборът пада върху златни и сребърни обици или обици от медицинска стомана. Ако детето ви прояви алергия, обикновено това значи че е използван примес за направата на обиците, найчесто никел.
  • В първите дни след пробиването ухото трябва да се дезинфекцира през няколко часа всеки ден, за да се избегне възпаление.
  • Обиците не се свалят през първия месец от пробиването, за да не зараснат дупките, а всяка седмица след заздравяването им (от пробиването) трябва да се завъртат по веднъж внимателно.
  • Изберете пролетта за пробиването на ушите. В този период не се носят шалове и шапки както през зимата, които могат да закачат обиците. Лятото въздухът е позамърсен, тъй като е по-сух и това може да допринесе за по-лесно инфектиране на ушите.
  • Задължително пробивайте ушите само ако детето е напълно здраво! Не предприемайте пробиване на ушите, ако детето страда от: кожни инфекции (остри или хронични), тежки алергии, минало е скорошна ваксинация, има отслабен имунитет или има проблем със зарастването на рани.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори