Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-11-09 14:34:25 +0200 Детето ми иска да играе навън през цялото време. На колко години е редно да го оставям да си играе само или с приятели навън? Кога е редно да започна да пускам детето си да играе само навън?

Кога е редно да започна да пускам детето си да играе само навън?

Кога е редно да започна да пускам детето си да играе само навън? 470 900
Детето ми иска да играе навън през цялото време. На колко години е редно да го оставям да си играе само или с приятели навън?

Отговорът на този въпрос зависи от толкова много променливи, така че не е възможно да се определи универсална възраст, на която на детето трябва да бъде позволено да играе навън само. Помислете за следните фактори като насока, когато решавате кога е безопасно да оставите детето си да излиза навън:

 

СРЕДАТА: Живеете ли в жилище с ограден двор или с общодостъпни публични пространства? Ако живеете в къща с двор и ограда или в затворен жилищен комплекс, тогава 5-6 години е подходяща възраст да започнете да позволявате на детето да излиза от време на време да играе навън без вашето директно физическо присъствие. Ако живеете в район с общодостъпни публични пространства (междублокови градинки, площадки и др.) по-добре изчакайте докато то навърши поне 8 години. Независимо от възрастта на вашето дете, проверявайте го редовно. Винаги имайте предвид възможните опасности, когато оставяте детето си само без вашето присъствие – оживени улици и бързо преминаващите коли, възможността да минават всякакви непознати хора. Дори и да имате доверие на детето си, не е възможно винаги да сте наясно с опасностите, които дебнат там… така че надзорът е от ключово значение.

 

ВИДИМОСТ: Можете ли всъщност да видите и чуете детето си отвън от прозореца или вратата на дома си? По-безопасно е да се уверите, че можете да чуете и наблюдавате детето си по всяко време. Също така, не забравяйте да наблюдавате околната среда навън, за да проверите за опасности, преди да излязат да играят. Тези опасности могат да включват всичко – от счупени стъкла по полянката до дефектни катерушки на детската площадка и т.н.

 

ЗРЯЛОСТ: Колко зряло е вашето дете? Като родители ние познаваме добре личността на нашето дете. Обърнете внимание на някои въпроси, като например: Вашето дете обикновено отговорно ли е? Ще напусне ли двора ви и ще влезе ли в къщата на съсед, без да ви каже? Импулсивно ли е? Размишлява ли преди да действа? Детето ви играе ли спокойно или проявява грубост? Децата трябва да бъдат оценени индивидуално, за да се определи тяхното ниво на зрялост за игра навън сами. Вашето дете разбира ли, че не трябва да говори с непознати или да ходи с тях при никакви обстоятелства? Знае ли, че не трябва да тича по улицата? Това са всички въпроси, в чиито отговори трябва да сте сигурни, преди да позволите на детето си да играе само навън, особено за по-дълги периоди от време.

 

ПРИЯТЕЛИ: Вашето дете има ли братя и сестри или приятели, с които да играе? Когато други деца са наоколо, те могат да се грижат един за друг. Децата са по-малко уязвими и в по-голяма безопасност, когато играят в група, отколкото, когато детето играе самостоятелно. Ако нещо се случи, другото дете (деца) може да потърси помощ и да каже на възрастен за обстоятелствата. Проведете разговори за безопасност с децата, преди да им позволите да играят сами навън. Тези разговори трябва да включват вашите притеснения за непознати, възможни опасности, външни граници и всякакви други правила на престоя им навън, които искате да установите с тях. Ако детето ви е достатъчно голямо, накарайте го да запомни вашия адрес и телефонен номер в случай на спешност. Може да го снабдите и с мобилно устройство-гривна, по което да се свързвате с него по всяко време или да проверявате местонахождението му.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори