Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-01-14 16:48:46 +0200 Остатъкът от пъпната връв на новородено обикновено пада в рамките на около две седмици след раждането. Кога ще падне пъпчето на вашето бебе и какви грижи да полагате за него?

Кога ще падне пъпчето на вашето бебе и какви грижи да полагате за него?

Кога ще падне пъпчето на вашето бебе и какви грижи да полагате за него? 470 900
Остатъкът от пъпната връв на новородено обикновено пада в рамките на около две седмици след раждането.

Междувременно полагайте специални грижи за пъпчето на вашето бебе.

  1. Защо вашето бебе има остатък от пъпната връв

По време на бременността пъпната връв доставя жизненоважните хранителни вещества и кислород на вашето развиващо се бебе. След раждането тя вече не е необходима  затова се притиска и отрязва, като се оставя къс остатък след пъпчето, който изсъхва и пада след определен период от време.

 

  1. Какви грижи да полагаме за пъпчето на бебето

Остатъкът от пъпната връв на вашето бебе изсъхва и в последствие пада – обикновено в рамките на една до три седмици след раждането. Междувременно се грижете за зоната внимателно:

  • Поддържайте мястото сухо и чисто. В миналото родителите са били инструктирани да разтриват остатъка със спирт след всяка смяна на пелените. Проучванията днес показват, че това действие всъщност забавя изсъхването и отделянето му. Вместо това оставяйте зоната максимално непокрита, за да изсушите основата.
  • Сменяйте често пелените на бебето. Не допускайте протичане. Дръжте предната част на пелената прилежно сгъната, така че да избегнете покриването на пъпчето.
  • Придържайте се към измиване с мека гъба или памучен плат. Намокрянето на остатъка от пъпната връв не е вредно, но значително ще забави падането му, а за вас ще бъде по-трудно да го поддържате максимално сух.
  • Оставете пъпчето да падне само. Не го стискайте, чоплите или др. Не го дърпайте, дори ако изглежда, че се държи само на съвсем тънка нишка. Ако се премахне твърде рано може да започне да кърви. Ако това се случи, незабавно се обадете на педиатъра си.
  • Избирайте дрешките на бебето внимателно. Преди да е паднало пъпчето се придържайте към широки дрехи, които не го притискат и оставят възможност за повече циркулация на въздуха и по-малко триене.

 

  1. Признаци на проблем

По време на процеса на падане е нормално да забележите малко кръв близо до пъпчето. Но незабавно се свържете с педиатъра на вашето бебе, ако от пъпчето изтича гной, заобикалящата кожа стане червена и подута или в зоната се появи розова влажна подутина. Това може да са признаци на инфекция на пъпната връв. Необходимо е незабавно лечение, за да се спре разпространението на инфекцията.

Консултирайте се с лекар, ако пъпчето все още не се е отделило след три седмици. Това отново може да е признак за инфекция или нарушение на имунната система.

 

Текстът е адаптиран от: www.whattoexpect.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори