Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-04-19 15:17:43 +0300 Ако сте кърмеща майка, която обмисля да приема лекарства, вероятно имате много въпроси. Кои лекарства са безопасни за прием докато кърмите?

Кои лекарства са безопасни за прием докато кърмите?

Кои лекарства са безопасни за прием докато кърмите? 470 900
Ако сте кърмеща майка, която обмисля да приема лекарства, вероятно имате много въпроси.

По какъв начин лекарствата отпускани със или без рецепта могат да повлияят на кърменето или на бебето? За да отговорим на тези въпроси преведохме следния материал от Parents.com.

 

За щастие, както отбелязва Академията по американска педиатрия (AAP), повечето лекарства са съвместими с кърменето. Въпреки това, тъй като няма достатъчно данни за някои медикаменти и тъй като дългосрочните ефекти на много лекарства са неизвестни, AAP съветва „да приемате лекарства само когато е абсолютно необходимо и да приемате най-ниската доза за най-краткото възможно време."

 

Можете ли да приемате лекарства по време на кърмене?

Що се отнася до кърменето, „добрата новина е, че повечето лекарства се считат за „безопасни“, което означава, че не са наблюдавани негативни странични ефекти при бебета“, казва д-р Дженел Фери, неонатолог и завеждащ храненето и развитието на бебетата в Pediatrix Neonatology, Флорида. Обикновено, ако имате разрешение да приемате лекарство по време на бременност, можете да продължите да го използвате, докато кърмите.

Проблемът, обяснява д-р Фери, е, че експертите имат относително добро разбиране за това как някои лекарства влияят на бебетата, но има много малко информация за други. Поради тази причина винаги е най-добре да се консултирате с вашия педиатър или консултант по кърмене, преди да вземете определено лекарство.

Хали Шийлдс, сертифициран съветник по IBCLC и консултант по кърмене, и старшата дула в New Kind, обяснява, че всички медикаменти преминават в кърмата, но обикновено количеството, което бебето консумира, е доста ниско. Рядко се препоръчва на кърмещи родители да се откажат от кърменето, за да приемат лекарства, казва тя. Все пак има някои лекарства, които почти винаги са забранени, когато кърмите. „Лекарствата за лечение на рак, някои бета-блокери, опиоиди, лекарства за епилепсия и припадъци, радиоактивни лекарства и всички забранени [от закона] вещества не биха били съвместими с кърменето“, казва Шийлдс.

 

Ето какво трябва да знаете за някои от най-често срещаните лекарства, които може да приемате, докато кърмите.

 

  • Лекарства за настинка и грип

Повечето деконгестанти без рецепта, сиропи за кашлица и лекарства за настинка и грип се считат за безопасни по време на кърмене, включително съдържащите декстрометорфан и гуайфенезин. Въпреки това е важно да се отбележи, че някои съставки в лекарствата за настинка – като псевдоефедрин – са известни с това, че значително намаляват количеството отделяна кърма.

 

  • Лекарства за алергии

Повечето от обичайните лекарства за алергия се считат за безопасни по време на кърмене. Но имайте предвид, че някои лекарства за алергия могат да причинят сънливост и имат потенциала да направят и вашето бебе сънливо. Обикновено се препоръчва да се придържате към лекарства за алергия, които не предизвикват сънливост, като съдържащите лоратадин и деслоратадин, и да избягвате седативни лекарства за алергии с активни съставки дифенхидрамин и цетиризин.

 

Болкоуспокояващи

Повечето от най-често срещаните болкоуспокояващи на базата на ибупрофен и ацетаминофен, се считат за безопасни в периода на кърмене и е известно, че много малко от тези лекарства преминават в кърмата. Аспиринът трябва да бъде ограничен, тъй като може да бъде вреден за бебетата; лекарствата с кодеин обикновено не се считат за безопасни.

 

  • Антидепресанти

Ако изпитвате проблеми с психичното здраве, включително следродилна депресия, не е нужно да спирате кърменето, за да я лекувате. Антидепресантите със съдържание на сертралин обикновено са първият избор на лекарите, който се разглежда, тъй като е известно, че се отделя в много малки количества в кърмата и страничните ефекти при бебетата са минимални. Но има и други възможности и трябва да обсъдите най-добрия избор за вас заедно с вашия лекар.

 

  • Орални контрацептиви

Въпреки че противозачатъчните, съдържащи високи нива на естроген, могат да повлияят на производството на кърма, приемането на противозачатъчни хапчета, съдържащи само прогестин, се счита за съвместимо с кърменето.

 

  • Билкови лекарства

Според AAP много билкови лекарства вероятно са безопасни за кърмещи родители. Проблемът е, че има много малко изследвания за тях, а билките и други естествени лекарства не се регулират от институциите отговорни за лекарствата и хранителните добавки. Винаги трябва да обсъждате всяко билково лекарство с вашия лекар, преди да го приемете докато кърмите.

 

Съвети за безопасност при приемане на лекарства по време на кърмене

Важно е да се консултирате с вашия педиатър или консултант по кърмене, преди да използвате дадено лекарство. Те могат да ви посъветват дали е безопасно да се приема, в какви количества и дали трябва да се спазват някакви други предпазни мерки. „Знайте, че диалогът с лекаря на вашето бебе е важен и за повечето лекарства ползите от осигуряването на кърма на вашето бебе все още надвишават потенциалните странични ефекти от лекарствата“, казва д-р Фери.

Необходимо е само да се въздържате от кърмене или можете да изпомпвате кърмата и да я изхвърляте, ако използвате лекарства, които не са съвместими с кърменето, обяснява Шийлдс.

В случаите, когато приемате безопасно лекарство, но искате да сведете до минимум излагането на вашето бебе на него, AAP предлага да изберете краткодействащо лекарство, което бързо се елиминира от тялото ви. Най-доброто време да го приемате е веднага след като сте кърмили бебето си; по този начин лекарството вероятно ще се изчисти от организма ви преди следващото ви кърмене.

Според Шийлдс винаги трябва да наблюдавате бебето си за странични ефекти, когато сте приемали лекарство. Те могат да включват промени в апетита, прекомерен плач, кожни обриви, стомашно-чревни симптоми и умора. „Бебетата могат да реагират различно на различни лекарства“, обяснява Шийлдс. Тя препоръчва да се доверите на инстинктите си и никога да не се колебаете да се свържете с вашия педиатър, ако смятате, че бебето ви проявява реакция към лекарство, което може да е преминало в кърмата.

 

Оригиналният текст е публикуван в: parents.com

 

Коментари

Neutral avatar

Нашите спонсори

Нашите партньори