Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-02-14 17:40:52 +0200 Смяната на мръсни пелени e неразделна част от ежедневието на всеки нов родител. Колко често е нормално да ака новороденото?

Колко често е нормално да ака новороденото?

Колко често е нормално да ака новороденото? 470 900
Смяната на мръсни пелени e неразделна част от ежедневието на всеки нов родител.

Ще използвате поне 2000 пелени за вашето бебе през първата му година, което ще ви предостави възможност да опознаете графика му на отделяне на изпражнения. Но докато е още новородено, за родителите е изключително трудно да се ориентират колко често е здравословно да ака бебето им.

Разбира се, този въпрос няма универсален отговор. Честотата на изпражненията зависи от това дали кърмите бебето или го храните с адаптирано мляко. Уникалните характеристики на храносмилателна система на бебето също оказват влияние. Винаги се консултирайте с педиатъра си, ако се притеснявате за честотата и консистенцията на изпражненията на вашето бебе.

 

Първото изпражнение на вашето бебе

Първите изпражнения на новороденото обикновено се появяват до втория ден от живота му. Наричани мекониум, тези изпражнения са гъсти, лепкави и подобни на катран. Те представляват преработените вещества, които плодът е поел в последните си дни в утробата. След като мекониумът премине, консистенцията на изпражненията ще варира в зависимост от това дали вашето новородено е кърмено или е на адаптирано мляко.

 

Колко често акат кърмените новородени?

Гастроколичният рефлекс на вашето новородено, който сигнализира на дебелото черво да се изпразни, когато стомахът се напълни с храна, все още не е напълно развит. В резултат на това тялото на новороденото може да „освободи място за още храна“, като се изхожда всеки път, когато то консумира мляко. Много новородени акат след всяка сесия на кърмене, създавайки до осем или десет мръсни пелени дневно.

Някои кърмени новородени пък се изходждат само веднъж на няколко дни (особено след първите 2 седмици от живота им). И двете ситуации са нормални. Имайте предвид, че изпражненията на кърмените бебета обикновено са меки, гъсти и с цвят на горчица.

 

Колко често акат новородени, хранени с адаптирано мляко?

Изпражненията на бебетата, хранени с адаптирано мляко, са жълти до кафяви на цвят и са по-твърди от тези на кърмено бебе. Новородените, хранени с адаптирано мляко, се изхождат по-рядко, но изпражненията са повече като количество и имат миризма. Това е така, защото храната преминава през червата по-бавно, когато бебето консумира адаптирано мляко.

Родителите могат да очакват около едно до четири акания на ден, но някои новородени, хранени с адаптирано мляко, акат много по-рядко. Всичко зависи от храносмилателната система на вашето бебе. Както винаги, консултирайте се с вашия педиатър, ако имате притеснения.

 

Бебешките изпражнения след етапа на новородено

Без значение дали кърмите или храните вашето бебе с адаптирано мляко, е нормално (и очаквано) честотата на изхождане да се намали около 6-8 седмица от живота му. Червата на вашето бебе се развиват и храносмилането му става все по-ефективно. Ако бебето поддържа здравословно тегло е нормално да се изхожда 1 или 2 пъти седмично.

 

Кога да се обадите на лекар

Въпреки че запекът не е често срещат при новородените, трябва да внимавате за признаци, че бебето има трудности при отделянето на изпражнения – твърда консистенция на изпражненията, отказ от хранене, напъване, осезаемо напрежение,  твърдо коремче, леко прокървяване заради опънати венозни стени. Уведомете педиатъра при наличието на някои от тези симптоми. Също така консултирайте се с лекар, ако забележите воднисти изпражнения, кървави изпражнения или изпражнения, които са бели, сиви или черни на цвят, след като е преминал мекониумът.

 

Тексът е адаптиран от: www.parents.com
 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори