Коледният дух витае около нас през целия декември.
А какво са зимните празници без аромата на топли сладки? Можете да ангажирате малките помощници в приготвянето им и да превърнете подготовката в истински празник за семейството!
Продукти:
200 гр бяло брашно
75 гр пудра захар
1 пакетче ванилена захар
1 щипка сол
2 жълтъка
150 гр меко масло
100 гр бадемово брашно или фино смлени бадеми
За пълнежа:
Гъсто плодово желе по избор
Пресейте брашното в купа. Добавете останалите съставки и разбийте всичко с миксер (с приставката за тесто) първо за кратко на най-ниска скорост, след това на най-висока скорост до оформяне на гладко тесто. Съберете тестото на топка, увийте го в стреч фолио и го оставете да се охлади в хладилника за около 1 час.
Разделете тестото на 3 части, които разточете с ръце на 3 рула с еднаква дължина и нарежете всяко руло на около 20 парчета с еднакъв размер. Оформете между дланите си всяко парче на малка топка. Поставете топчетата на разстояние едно от друго върху тавата за печене и с помощта на дървена дръжка на лъжица направете вдлъбнатини в топките. Ако тестото лепне по дървената лъжица, потопете края ѝ в малко брашно.
За пълнежа разбийте избраното от вас желе с миксер до гладка консистенция и го изсипете в пош или торбичка. Ако е в торбичка, затворете добре отвора ѝ и отрежете малка дупка в един от долните ѝ ъгли. Напълнете сладките с желе, без да прелива от ръбовете на вдлъбнатините и след това изпечете на предварително загрята на 180С градуса фурна (без вентилатор) до порозовяване (10-12 минути).
Коментари