Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-01-04 16:48:56 +0200 Малките деца са мистериозни същества и, естествено, съществуват много митове за тяхното отглеждане и възпитаване. Митове за отглеждането на малко дете, на които не трябва да вярваме

Митове за отглеждането на малко дете, на които не трябва да вярваме

Митове за отглеждането на малко дете, на които не трябва да вярваме 470 900
Малките деца са мистериозни същества и, естествено, съществуват много митове за тяхното отглеждане и възпитаване.

Например, според някои хора никненето на зъбките е виновникът за всяка възможна болест, а ако детето проговори рано значи ще бъде истински гений сред своите връстници.

Ето част от най-често срещаните митове за развитието на малките деца, на които не трябва да вярваме:

 

  1. „Бебешкото“ говорене е вредно за малкото дете

Сигурно близки и роднини са ви казвали: „Не говори така бебешки на детето, защото ще забавиш развитието му!“ Изследвания обаче потвърждават, че на бебетата им е приятно да слушат бебешко говорене и то е полезно за езиковото им развитие. Когато говорите на бебе вие променяте мелодията на речта си, спрямо когато говорите с други възрастни – тембърът ви се променя, става по-анимиран, с много възходи и падения. Ритъмът също се променя – говорим на по-кратки интервали с по-дълги паузи, а също така преувеличаваме определени думи.

Малките децата не само предпочитат звука на бебешкия говор пред „възрастната“ реч, но и научават повече думи от него. Той привлича вниманието им по-добре и ги въвлича повече в разговор. Също така помага за формиране на специална връзка между родителя и детето, тъй като малките деца умеят по-лесно да разчитат емоциите зад бебешкия говор.

 

  1. Гарантирано е, че детето е гений, ако се научи да чете в по-ранна възраст

Макар и впечатляващо, четенето в ранна възраст не гарантира академични постижения. Всъщност, наситените и превърнати в игра езикови взаимодействия с децата преди да тръгнат на детска градина или училище, са ключът към техния успех – защото езикът е в основата на устояването на умения в много различни области.

 

  1. Малките деца задължително трябва да получават изключително разнообразна храна всеки ден

В един перфектен свят, може би. В действителност, не. Разбира се, важно е да поддържате хранителния режим на детето балансиран и пълноценен, но повечето малки деца са придирчиви спрямо храната, която приемат. Те естествено не са толкова склонни да опитат нова непозната храна и е необходимо няколко пъти да са опитали нещо, за да го направят част от редовните си хранения. Има и куп други причини, поради които може да откажат храна, като най-честата е, че просто не харесват част от поднесената им закуска, обяд или вечеря.

Не се отчайвате, ако вашето малко дете е харесало няколко типа храна и иска да хапва основно от тях. Продължавайте да ми предлагате различни продукти или да приготвяте един и същ продукт по различен начин и не забравяйте да си записвате всеки успешен опит.

 

  1. На малките деца не трябва да се дават никакви домашни отговорности

Малките деца не получават достатъчно доверие за това, което наистина  могат да правят. Всъщност те обичат да помагат у дома, защото се чувстват ангажирани и имат шанс да взаимодействат с членовете на семейството. Те могат да почистват играчките си, да поставят мръсни дрехи в коша, да поставят салфетки на масата и много други неща. Ключът е процесът да бъде прост, забавен, повтарящ се и задължително украсен с похвали и насърчаване.

 

  1. Малките деца задължително трябва да се научат на споделят вещите си

Малките деца не разбират идеята за споделяне и още по-малко обичат да го правят. Способността за споделяне не се формира у индивида до около 4-годишна възраст. За да разберат споделянето, малките деца трябва да схванат няколко сложни концепции, които се усвояват в по-напреднала възраст.

Споделянето изисква от тях да разбират и да се грижат за чувствата на другите, което те все още не са способни съзнателно да правят. Това не ги прави егоисти или лоши, те просто са все още малки деца.

 

  1. Малките деца са лоши, ако изпадат в истерия

Всички малки деца имат моменти, в които изпадат в истерия и неконтролируем плач. Това е нормална част от детството и не е признак, че са „добри“ или „лоши“. Нито е индикация, че сте добър или лош родител. Избухванията се случват, защото емоционалният регулаторен център в мозъка им не може да се справи с преливащите емоции. И те все още не разбират социалните правила, по които се ръководи общуването.

 

Личността на вашето малко дете е в процес на формиране. Бъдете търпеливи. Не бързайте да категоризирате всяко негово действие като лошо или добро. Най-вече преди да се доверите на дадено твърдение отнасящо се до отглеждането и възпитанието на детето постарайте се да се информирате за етапите на развитие, които му предстоят.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори