Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-04-18 16:41:04 +0300 Първите месеци с новороденото у дома са вълнуващо, но и лишено от сън преживяване. Мога ли да прехраня бебето си?

Мога ли да прехраня бебето си?

Мога ли да прехраня бебето си? 470 900
Първите месеци с новороденото у дома са вълнуващо, но и лишено от сън преживяване.

За семействата, родители за първи път, това е моментът, в който неувереността в уменията, паническите въпроси и среднощните сесии в Google значително започнат да се увеличават.

Защо бебето не яде? Бебето получава ли достатъчно хранителни вещества? Правилно ли го храня?!

Родители често се тревожат дали не прехранват бебето. А всъщност бебетата са изключително добри в саморегулирането на приема си на кърма/адаптирано мляко. Но за да успокоим притесненията ви, ето отговори на някои чувствителни въпроси.

 

1. Мога ли да прехраня бебето?

Въпреки че със сигурност е възможно, повечето експерти са единодушни, че шансът е изключително малък. Както отбелязахме по-рано, бебетата са напълно способни да саморегулират приема си на храна.

Това, че е рядко, обаче, не означава, че никога не се случва. Вероятността от прехранване на бебето зависи от това дали кърмите или храните от шише. Да прехраните бебето докато кърмите е почти невъзможно – когато е сито, то спира да суче. Хранените с шише бебета – независимо с кърма или адаптирано мляко – могат да бъдат по-податливи на преяждане.

 

2. Кои са най-честите признаци на прехранване на бебето?

Как можете да разберете дали бебето е приело твърде много кърма/адаптирано мляко? Внимавайте за тези често срещани признаци:

 • газове или оригване;
 • често и обилно слюноотделяне;
 • повръщане след хранене;
 • раздразнителност или плач след хранене.

Много бебета правят тези неща редовно – ето защо няма причина за паника в момента, в който бебето ви прояви някои от споменатите признаци. Особено през първите няколко месеца е обичайно то да плюе и да слюноотделя активно. Ако се притеснявате просто следете моментите, в които се случва това и задължително се консултирайте с вашия педиатър преди да направите каквито и да е значителни промени в хранителния режим на детето.

 

3. Какво води до прехранване на бебето?

Отново повтаряме, че да прехраните бебето е почти невъзможно, но ето някои обстоятелства, при които може да се случи:

 • Неправилно разчетени сигнали. Много родители погрешно тълкуват плача или събуждането като сигнали за глад и незабавно предлагат храна, за да успокоят бебето. Въпреки че е възможно да сигнализира глад, това поведение също толкова често няма нищо общо с него.
 • Очаквания за храненето. Някои родители имат определени очаквания за това колко „трябва“ да яде бебето, което ги кара да се съсредоточат върху постигането на конкретна дневна цел. Фиксирането върху определени хранителни цели може да накара родителите да пренебрегнат или игнорират признаците на засищане.
 • Очаквания за теглото. Когато бебетата изостават мъничко спрямо графиките на растежа, родителите се тревожат за липсата на наддаване на тегло, което може да ги накара да насърчат прекомерното хранене, за да наваксат изоставането, въпреки че е напълно нормално бебетата да увеличават теглото си с различен темп.
 • Трудност с използването на шише. Когато бебетата пият от шише, те имат по-малък контрол върху количеството мляко, консумирано на всяка глътка. Понякога родителите смятат, че е важно детето да изпие цялата бутилка, независимо, че то показва признаци за ситост. Вместо да се опитвате да контролирате приема на вашето бебе, позволете му да следва естествените си инстинкти за хранене.

 

4. Как да разбера кога бебето ми е сито?

За щастие, не е трудно да избегнете прехранването на бебето, стига да знаете какво да търсите. Вместо да разчитате основно на препоръчителна дневна доза и стандартни маркери за растеж, за да изградите рутината за хранене, обърнете внимание на това как вашето бебе реагира преди, по време и след хранене.

Начинът, по който вашето мъниче реагира, ще ви помогне да определите дали бебето ви е гладно или сито. Когато бебето е сито то:

 • ще избута бутилката или гърдата;
 • ще извърти главата от предоставената бутилка или гърда;
 • ще изплюе кърмата/адаптираното мляко;
 • може да изглежда незаинтересовано към края на храненето;
 • ще е неспокойно, ако продължавате да му предлагате гърда/шише;
 • ще започне да заспива;
 • ще намали или спре сукането;
 • ще изпъва и отпуска пръстчетата на ръчичките и крачетата.

Веднага щом забележите тези признаци на ситост, опитайте се да приключите сесията на хранене. Избягвайте да го натискате да допие съдържанието на бутилката или да предлагате гърдата отново.

Да станеш родител за първи път е предизвикателство и често предизвиква безпокойство. Разбирането на сигналите за глад и ситост на вашето бебе ще ви помогне да облекчите поне част от страховете, които имате относно храненето му. Обърнете внимание на жестовете и поведението на вашето мъниче и времето за хранене повече няма да бъде източник на тревога.

 

Тестът е адаптиран от: www.nurturelife.com/

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори