Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2023-04-21 17:16:29 +0300 Големият свят тепърва се открива пред вашето бебе. Всички гледки, звуци и миризми стимулират сетивата му и му помагат да опознае този свят и своето място в него. На каква възраст бебетата започват да различават цветовете?

На каква възраст бебетата започват да различават цветовете?

На каква възраст бебетата започват да различават цветовете? 470 900
Големият свят тепърва се открива пред вашето бебе. Всички гледки, звуци и миризми стимулират сетивата му и му помагат да опознае този свят и своето място в него.

Знаем, че се изкушавате да обградите бебето си с дъга от цветове, но дали поне в началото за него не са по-привлекателни семплите черно-бели форми.

Новородените само в черно-бяло ли виждат?

Бебетата различават светло и тъмно още докато са в утробата. Ето защо бебенцата може да се радват на предмети, които съдържат контрастни черно-бели изображения. Въпреки това (и противно на общоприетото схващане), бебетата не виждат само в черно и бяло като новородени.

Всъщност, те са способни да виждат цветове, но мозъкът им все още не ги възприема толкова отчетливо, както по-големите деца и възрастните. Първият основен цвят, който вашето бебе успява да види ясно, е червеният и това се случва, когато преминат първите няколко седмици от живота му.

Когато избирате визуални материали – играчки, книжки, други предмети – ориентирайте се към модели с висок контраст в ярки цветове.

Черното и бялото просто са противоположните краища на спектъра, затова със сигурност ще успеете да привлечете вниманието на мъничето ви с тях много по-добре отколкото с предмети обагрени в по-фини нюанси.

 

Кога бебетата започват да виждат лица?

Скоро след раждането зрението на новородените е доста замъглено. Така че, освен цветовете, вашето новородено не вижда съвсем ясно и лицата.

То умее най-добре да фокусира върху обекти, които са на не повече от 20-25 см от очите му, според Американската оптометрична асоциация (AOA). Това означава, че то може да види лицето ви, когато го държите, но може да не различи успешно друго лице в стаята. Постепенно зрението на вашето бебе ще се усъвършенства и ще достигне етап да вижда ясно вашето лице и друго лице/обект наблизо. Съзнателното разпределяне на фокуса между два обекта, обаче, все още е трудно.

 

Кога бебетата започват да различават пълната гама цветовете?

Бебетата започват да възприемат цветовете все по-успешно между 2 и 4 месечна възраст. Като начало те могат да направят разликата между нюансите на зеленото и червеното. До 5-месечна възраст вече виждат повечето цветове. Разбира се, не възприемат нюансите толкова ярко, колкото възрастните, но други ключови характеристики на зрението също се развиват по това време. Сред тях са:

  • възприятие за дълбочина
  • координация око-тяло
  • бинокулярно зрение (способност на очите да работят в синхрон, за да произведат триизмерен облик на обектите)

Трудно е да разберете дали детето ви вижда цветовете на тази възраст, тъй като комуникативните му умения все още се формират. Едва когато то започне да говори – и след това научи думите, за да опише и идентифицира цветовете – вие наистина ще разберете какво вижда.

 

Кога да се свържете с лекар?

Свържете се с педиатъра на вашето дете, ако имате притеснения относно зрението или способността му да вижда цветовете.

Лекарят ще ви обясни различните етапи на развитие на зрението. Ако  забележи нещо притеснително може да ви насочи към детски офталмолог за допълнителна оценка.

Консултирайте се редовно с офтамолог задължително, ако детето ви има:

  • фамилна анамнеза за проблеми със зрението или очни заболявания (мързеливо око, късогледство, астигматизъм и др.)
  • нетипично зрително поведение
  • признаци на дискомфорт, свързани със зрението
  • проблеми с развитието и поведението, които може да са свързани със зрението

Дори да не е на лице някой от изброените фактори не пропускайте консултация с офталмолог. Специалистът ще идентифицира и ще предложи адекватно решение за всякакви проблеми с цялостното зрение на детето, ако съществуват такива.

 

Светът е пъстър и вашето мъниче попива все повече от него с всеки изминал ден. Насърчавайте развитието като назовавате предметите и цветовете в заобикалящата го среда, за да му помогнете да развие своя речник и да асоциира думите.

 

Материалът е адаптиран от: www.healthline.com

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори