Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-04-11 17:50:21 +0300 Проучване разкрива нов, по-малко инвазивен начин за диагностициране на ендометриоза Обещаващ нов неивазивен метод за диагностициране на ендометриозата

Обещаващ нов неивазивен метод за диагностициране на ендометриозата

Обещаващ нов неивазивен метод за диагностициране на ендометриозата 470 900
Проучване разкрива нов, по-малко инвазивен начин за диагностициране на ендометриоза

Изследователи откриха нов начин за диагностициране на ендометриозата, който може да доведе до по-надеждно, по-бързо диагностициране и лечение на това често погрешно разбирано хронично заболяване.

 

За всеки с ендометриоза два различни аспекта на заболяването причиняват болка. Първо е физическата болка, която може да бъде изтощителна за някои хора. И второ е как медицинската общност гледа на болестта. Ендометриозата исторически е била пренебрегвана като „женска болест“, въпреки че засяга и транссексуални и небинарни хора. Съществуват и расови различия в начина, по който болестта се лекува от някои лекари.

 

Ако пренебрегването не е било достатъчно разочароващо, ендометриозата е била третирана като табу, тъй като е проблем с менструацията и възприемана за незначителна, тъй като не е смъртоносна. Всичко от поставяне на диагноза до лечението може да бъде изключително трудно за пациентите. Но изследователите оспорват всичко това с ново проучване, което се стреми да намери начин за диагностициране на ендометриоза без използване на инвазивни методи.

 

Какво е ендометриозата?

Ендометриозата е хронично заболяване, което засяга 1 на 10 жени. Това причинява лигавицата на матката, наречена ендометриум, да расте извън матката и понякога върху други органи, включително фалопиевите тръби, яйчниците, червата и тазовата лигавица. По време на менструация хормоналните промени сигнализират на ендометриума да расте, да набъбне и в крайна сметка да се разруши по начина, по който би бил в матката. Тъй като не може да бъде изхвърлена от тялото по време на менструалния процес, тъканта може да се улови и да залепне или да „залепи“ тазовите органи (фалопиевите тръби, яйчниците и червата) заедно, което води до сраствания, безплодие и дори рак.

За да диагностицират ендометриозата, лекарите трябва да извършат инвазивна процедура, наречена лапароскопия.

 

Ендометриозата е особено заболяване, защото може лесно да бъде сбъркана с други здравословни състояния. Това може да бъде особено проблематично, тъй като погрешната диагноза не само забавя процеса по диагностициаране на правилното заболяване, но човек е и принуден да продължи да изпитва ненужна болка и потенциално да развие рак или безплодие. Освен това не всички пациенти с ендометриоза са лекувани по един и същ начин. За съжаление, тези, които живеят с физическата болка от ендометриозата, често биват пренебрегвани или състоянието им не се взима под внимание от медицинското съсловие.

 

Какво установи проучването?

Учени от Института за медицински изследвания Файнщайн (Feinstein Institutes for Medical Research) стартираха проект, наречен Research OutSmarts Endometriosis (ROSE), който намери начин да се използва менструалното течение като индикатор за ендометриоза.

 

По време на менструация ендометриумът се отделя под форма на менструално течение. Когато материалът, който се отделя от лигавицата на матката, се разпадне, той се съдържа в част от течението, което може лесно да бъде събрано и анализирано. Изследователите осъзнали, че мнструалното течение може да са ключът към разгадаването на пъзела на ендометриозата и това ги е довело до невероятни открития.

 

Оказва се, че менструалното течение на тяло, което не боледува от ендометриоза, е отчетливо различно от течението при хора с ендометриоза.

„Ние наистина сме пионери в изучаването на менструалните течения в условията на каквото и да е състояние. Те не бяха добре проучени преди да се включим ние и наистина изследванията бяха само за целите на регенеративната медицина в областта на стволовите клетки, тъй като ендометриумът расте наново всеки един месец“, казва за NBC News д-р Мец, водещ учен в Института за медицински изследвания Файнщайн и съдиректор на Research OutSmarts Endometriosis (ROSE).

 

В проучването са участвали над 1800 менструиращи. Субектите са били помолени да използват менструална чашка, за да вземат проба от менструалното течение в продължение на четири до осем часа и след това да изпратят пробата на екипа от изследователи.

Изследователите отбелязват в своето проучване, че ендометриозата представлява значително предизвикателство отчасти поради липсата на неинвазивни тестове, неспецифичния характер на симптомите и „тенденцията за нормализиране на симптомите на болка при тези пациенти“. Но за щастие, техните открития могат да ускорят положителните промени по отношение на това как ендометриозата се разглежда от медицинската общност.

 

Елементарният начин на пробовзимане и поразителната разлика между положителните и отрицателните резултати от теста за ендометриоза може да означава, че повече хора ще бъдат диагностицирани по-бързо отколкото досега това бе възможно. И този вид бързина и търсене на качествено лечение може да пробие бронята на стигмата, която заобикаля това опустошително заболяване.

Целите на клиничното изследване включват минимизиране на времето между между първите симптоми и диагнозата, намиране на ефективно лечение за хора, диагностицирани с това хронично възпалително заболяване, и задълбочаване на познанията за здравето на матката.

 

Източник: parents.com

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори