Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-02-04 17:23:54 +0200 С напредването на бременността може да се сблъскате с нови и неудобни здравословни проблеми. Орално здраве и бременност – 6 неща, които всяка майка трябва да знае

Орално здраве и бременност – 6 неща, които всяка майка трябва да знае

Орално здраве и бременност – 6 неща, които всяка майка трябва да знае 470 900
С напредването на бременността може да се сблъскате с нови и неудобни здравословни проблеми.

От подути крака и отвращение към храни, появата на много от проблемите често се обединява под общия знаменател „бременност“. Нарушенията в оралното здраве по време на бременност не трябва да се пренебрегват, тъй като могат да причинят усложнения за вас и/или вашето бебе.

Ето какво трябва да знаете, за да поддържате оралното си здраве през бременността:

 

1. Кървене и заболявания на венците

Промяната на хормоналните нива по време на бременност означава, че тялото ви ще реагира различно на бактериите по зъбите (плака). Това може да доведе до подути и кървящи венци и дори до по-сериозни форми на заболяване на венците като пародонтит и гингивит при бременност. Има доказана връзка между заболяването на венците и неблагоприятните резултати от бременността – по-висок риск от прееклампсия, преждевременно раждане, раждане на дете с ниско тегло и др. Ето защо е жизненоважно бременните жени да не пренебрегват ранните признаци на заболяване на венците и незабавно да бъдат прегледани от стоматолог.

 

2. Лечение на заболявания на венците

Важно е да знаете, че ако имате признаци на заболяване на венците (пародонтит или гингивит), може да се лекувате напълно безопасно по време на бременност. Лечението включва извършване на дълбоко почистване над и под венците, както и в междузвъбното пространство, за да се премахнат всички бактерии. Възможно е след процедурата да се усеща чувствителност и лека болка във венците, с които бихте се сблъскали, дори ако не бяхте бременна.

 

3. Превенция

Както при всяко медицинско състояние, и при поддържането на орално здраве, превенцията винаги е много по-добра от лечението. Това правило е особено вярно, когато сте бременна. Пълноценната рутина за орално здраве трябва да включва измиване на зъбите поне два пъти дневно, задължително вечер преди лягане и поне още един път през деня, с паста за зъби с флуор и редовни посещения при стоматолог.

 

4. Пълноценен хранителен режим

Една от най-важните стъпки, които можете да направите, за да се грижите за вашето орално и цялостно здраве, е да се придържате към пълноценен и балансиран хранителен режим. Намаляване консумацията на захар може драстично да намали риска от кариес. Приемането на достатъчно зеленчуци и плодове, правилното хидратиране, набавянето на всички необходими витамини и минерали е чудесен начин да се грижите за вас и вашето бебе.

 

5. Рентгенови лъчи и анестезия

Уведомете стоматолога си, че сте бременна, особено ако се налага правенето на зъбна снимка. Освен, ако случаят не е спешен, той ще назначи снимката след като родите.  Със съвременните рентгенови апарати при правене на секторна зъбна снимка дозата облъчване е минимална и не може да причини неблагоприятни последици за плода.

 

6. Болкоуспокояващи и антибиотици

Винаги трябва да се консултирате с вашия лекар преди да приемете ново лекарство докато сте бременна, за да сте сигурни, че е безопасно за употреба.

 

От жизненоважно значение е да следите не само оралното здраве, но и цялостното си състояние, когато сте бременна, за да избегнете потенциални проблеми за вас и за развиващия се плод.

 

Текстът е адаптиран то: www.dentalhealth.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори