Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-11-29 16:14:52 +0200 Усъвършенствайте уменията си на родител с този списък с основните техники, от които ще се нуждаете, когато се появи новороденото вкъщи. Основни умения, които ще овладеете през първите няколко месеца от живота на бебето

Основни умения, които ще овладеете през първите няколко месеца от живота на бебето

Основни умения, които ще овладеете през първите няколко месеца от живота на бебето 470 900
Усъвършенствайте уменията си на родител с този списък с основните техники, от които ще се нуждаете, когато се появи новороденото вкъщи.

Да си нов родител е сложна задача. Ежедневието ви като семейство се променя драстично, когато приветствате новия член на домакинството. Затова в началото може да ви се струва, че у дома цари един не съвсем контролиран хаос.

Добрата новина е, че в един момент ще успеете да вкарате приличен ред в новия си начин на живот. Ще започнете да разпознавате плача за „Умирам от глад!“, „Спи ми се!“ и „Време е да сменим пелената!“

За да ви улесним сме съставили списък с основни умения, които са ви необходими, за да се справите с тези първи седмици като професионалист.

 

  1. Подрязване на ноктите

Звучи като простичка задача, но всъщност изисква доста практика и внимание. Някои родители използват момента след баня, когато ноктите са по-меки. Други изчакват бебето да се унесе в сън преди да се захванат с изрязването. И двата варианта работят стига да сте в удобна, стабилна позиция с добро осветление.ю

Не се колебайте да потърсите съдействие от партньора си – единият от вас държи дланта и пръстите на бебето стабилно, докато другият играе ролята на опитен маникюрист.

Не изпадайте в паника, ако все пак леко порежете някое от пръстчетата. Попийте със стерилна марля, за да спрете кървенето, но не слагайте превръзка, защото тя крие опасност от задавяне.

 

  1. Грижа за пъпчето

Родителите трябва да полагат специални грижи за пъпчето на бебето. Най-важно е да запомните, че то трябва да се поддържа чисто и сухо. Обикновено пъпчето пада още в болницата, но ако това не се случи и вече бебето е у дома, не трябва да го мокрите.  

Когато сменяте пелените използвайте памучен тампон напоен с 95° спирт, за да почистите внимателно мястото. За да подпомогнете процеса на изсушаване на пъпчето може да капвате по няколко капки спирт директно върху мястото, след което да подсушите добре.

Не се колебайте да потърсите педиатър, ако забележите зачервяване или секреция от пъпчето.

 

  1. Инсталиране на столчето за кола

Няма как да се приберете с бебето от болницата, ако нямате правилно закрепено столче за кола. Информирайте се за всички правила за безопасност при транспортиране на бебе в кола – посока на движение, закрепване на столчето, поставяне на коланите и др.

През зимата не забравяйте преди да сложите бебето в столчето да съблечете дебелото яке или космонавтка. Мекият и пухкав материал ще се компресира при злополука, така че коланите няма да бъдат достатъчно стегнати, за да предпазят бебето ви.

 

  1. Смяна на мръсна пелена

Премахнете изпражненията като професионалист. Преди да свалите мръсна пелена, плъзнете чиста, отворена под дупето на бебето. Освободете лепенките на замърсената пелена и повдигнете глезените на бебето в едната си ръка, като с другата си ръка извадете замърсената пелена и я оставете настрана. Ако имате момче, сега е моментът да покриете пениса му с кърпичка, за да избегнете пръскане.

При момичета не забравяйте да избършете всички изпражнения, които може да се крият в кожните гънки на срамните устни, за да избегнете инфекции. При момчетата първо обърнете внимание на препуциума след това почистете под тестисите.

След като сте изчистили добре с вода или с мокри кърпички нанесете крем за подсичане и сложете чистата пелена.

 

  1. Стабилно придържане на изкъпаното бебе

Да извадете мокрото, хлъзгаво бебе от ваничката за къпане също може да ви създаде затруднение. Все пак за родителите мисълта, че могат да изпуснат бебето е особено стряскаща. Опитайте следното – с двете си ръце хванете бебето под мишниците му, като поддържате с пръсти задната част на врата и главичката. Извадете го от водата и го поставете нежно по гръб върху кърпа, за да започнете подсушаването.

 

  1. Предварително си приготвяйте чанта за излизане с най-необходимите пособия

Излизането навън с бебето също е приключение. Нормално е да се притеснявате да не забравите нещо, което много спешно да ви потрябва в един момент. Това крие риск от претоварване с предмети, които така и няма да ви влязат в употреба.

За да избегнете неудобството организирайте си чанта за излизане с най-необходимото – няколко броя пелени, мокри кърпички, резервно облекло, вода за вас и за детето. Най-необходимото, за да успеете да се справите с всякакви ситуации.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори