Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-04-21 10:57:12 +0300 Преждевременно родените бебета не са просто умалена версия на бебетата, родени на термин. Пътеводител в проследяването и развитието на преждевременно родените бебета през първата година

Пътеводител в проследяването и развитието на преждевременно родените бебета през първата година

Пътеводител в проследяването и развитието на преждевременно родените бебета през първата година 470 900
Статия на Маргарита Габровска
Преждевременно родените бебета не са просто умалена версия на бебетата, родени на термин.

Тяхната подранила поява е съпътсвтана от множество особености, които е необходимо да вземем предвид в контекста на грижите за нашето бебе. В този текст ще разгледаме именно спецификите на тези грижи през първата година от живота на недоносените деца и в частност – специфичните прегледи и консултации, които е препоръчително да направим, за да бъдем спокойни за развитието на малките ни герои.

Зрение

На първо място, нека обърнем внимание на зрението. Добре е да знаете, че ако бебето ви е родено по-рано от 32 г. с., то непременно е обект на по-засилено проследяване от офталмолог още докато се възстановява в неонатологичното отделение. След изписването му ще бъдете информирани за сроковете, определени от специалиста, в които да се извършват последващи прегледи, за да се обезпечи пълноценното развитие на зрението на вашето дете. В случай, че бебето ви е родено след 32 г. с., то показанията за офталмологично проследяване се определят от лекуващите неонатолози при изписването. Във всеки случай, независимо от по-късната гестационна възраст на бебето ви, препоръките са за поне една консултация с детски офталмолог в рамките на първата година.

 

Двигателно и неврологично развитие

Как да планираме проследяването на двигателното развитие на нашето бебе? Подходящо е да се консултирате с детски кинезитерапевт още в края на първия месец от изписване на бебето ви от неонатологичното звено, за да бъде оценено двигателното му развитие и да получите ценни насоки как да подкрепяте този аспект от детското развитие у дома.

В периода между 4-6 месец (както и около 12-я месец) коригирана възрастКоригирана възраст на бебето е тази, отчитана от датата на термина. Т.е. не реалната възраст, а възрастта на която щеше да е бебето, ако не се беше родило преждевременно. е подходящо на посетите и детски невролог, тъй като неврологичното развитие при недоносените бебета се нуждае от особено внимание. Тази група бебета се раждат с незряла и особено уязвима нервна система, чието последващо развитие и влияние върху цялостната картина на детското развитие, следва да бъде внимателно наблюдавано. В консултацията с невролог ще бъдат изследвани различни рефлекси на вашето бебе, мускулния му тонус и общо неврологично и двигателно развитие.

До края на втория месец на бебето, специалистите съветват да се посети детски ортопед, за да се осъществи общ преглед на опорно-двигателния апарат и ултразвуково изследване на тазобедрените стави.

До два месеца след изписването е необходимо да направите и трансфонтанелна ехография (ТФЕ) на вашето бебе, която най-често се осъществява от неонатологичното звено, в което детето се е възстановявало. Последващите ТФЕ ще бъдат определени от медицинските специалисти след извършването на първата. Процедурата е напълно безвредна, безболезнена и нестресираща за бебето, а целта й е да се провери развитието на мозъчните структури и тъкани и да се проследят различни специфични състояния, посредством методите на образната диагностика, което е от изключително значение за всяко рисково новородено.

 

Други изследвания и консултации

Ако бебето ви има бронхопулмонална дисплазиянеправилно развитие на органите и тъканите, е необходимо да посетите детски пулмолог и детски кардиолог още в първите два месеца след изписването му от неонатологичното звено.

В рамките на първите два месеца след изписването от неонатологичното звено не пропускайте и лабораторните изследвания, сред които са пълната кръвна картина и биохимични изследвания, информацията от които ще даде информация дали бебето ви изпитва някакви липси на микроелементи и минерали, необходими за развитието му, както и дали се наблюдават специфични отклонения в показанията, налагащи допълнителни изследвания и интервенции.

 

Ранно детско развитие

Освен медициндки консултации и специфични изследвания, вашият малък герой се нуждае и от проследяващи консултации със специалисти по ранно детско развитие и интервенция – ерготерапевт, логопед/ хранителен терапевт, детски психолог. Консултация с тези специалисти е удачно да планирате още през първата година на вашето бебе, а при наличие на притеснения относно развитието му, бихте могли да я организирате и по-рано. В тези срещи имате възможност да обсъдите както различни стратегии за стимулиране на развитието на бебето, така и да получите качествена оценка на уменията му, която да ви даде информация относно хода на развитието му. Консултацията със специалист по хранене (логопед) би могла да ви бъде полезна както в периода на захранването, когато детето е изправено пред предизвикателството да опита и опознае разнообразни текстури, миризми и вкусове, така и по-рано, в случай, че забелязвате трудности в уменията за сучене и гълтане на детето.

Имайте предвид, че всяко бебе се нуждае от различни консултации и прегледи, съобразно индивидуалното си развитие, история на раждане и съпътсвтащи трудности. Настоящата статия има за цел да очертае основните прегледи и консултации, които е необходимо да имате предвид през първата година на вашето дете, но е възможно да е необходимо провеждането на срещи и с други специалисти от областта на медицината и детското развитие, в зависимост от индивидуалните нужди на бебето ви. Не пропускайте да обсъждате всички свои притеснения и да задавате въпросите си както към неонатологичния екип, полагащ грижи за детето ви, така и към педиатъра, проследяващ развитието му след изписването.

През 2021 г. Фондация „Нашите недоносени деца“ стартира собствена програма за проследяване на развитието на недоносени бебето от 0 до 12 м. Програмата се осъществява в Център за детско развитие „Малки чудеса“ и е безплатна за семействата, одобрени в услугата. В рамките на една година програмата предоставя възможност за консултации с детски кинезитерапевт, неонатолог, детски офталмолог, логопед, детски психолог и фамилен терапевт. Повече за Прогамата за проследяване на развитието и условията за кандидатстване можете да намерите тук.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори