Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-11-12 16:26:04 +0200 През бременността тялото на жената преживява множество промени. Подуване на носа по време на бременността

Подуване на носа по време на бременността

Подуване на носа по време на бременността 470 900
През бременността тялото на жената преживява множество промени.

Бъдещите майки са подготвени за чувствителни гърди, пигментация на кожата, подуване на глезените и др. Но много често подуването на носа е огромна изненада за тях. Да, подуването на носа също е симптом на бременността.

 

Защо носът се подува по време на бременност?

Подуването на носа по време на бременност е по-малко познат от жените симптом на бременността, и ако се прояви ги притеснява. Ето кои може да са причините:

  • През първия триместър на бременността кръвоносните съдове се разширяват, за да изпращат повече кръв към растящия плод. Тези кръвоносни съдове се разширяват и в синусите и носните проходи, като по този начин причиняват леко подуване на носа.
  • През последния триместър на бременността задържането на вода в лицето може да доведе до подуване на носа.
  • Високото кръвно налягане по време на бременност също може да причини подуване на носа.
  • Подуването на носа може да се дължи и на промените в хормоналния баланс на тялото. Увеличаването на нивата на естроген в тялото е възможно да увеличи притока на кръв в лигавицата, която е точно под носа. Увеличеният приток на кръв разширява мускулите на носа.

 

Как се променя формата на носа по време на бременност?

По време на бременност тялото на жената се променя, за да побере растящия плод. Повишават се нивата на естроген, което води до увеличаване притока на кръв към лигавицата на носа. По този начин мускулите и мембраните на носа се разширяват. Ето защо някои жени може да забележат носът им да се разширява и да измени леко форма си по време на бременност.

 

Кога носът ще се върне към нормалните си размер и форма?

Уголемяването на носа по време на бременност се дължи на хормоналните промени в тялото на бременната жена. Тези промени обаче са временни. След раждането нивата на хормоните се регулират и повечето промени, настъпили в тялото по време на бременност, се нормализират в рамките на месец до четиридесет дни.

 

Как да предотвратим подуване на носа по време на бременност

Въпреки че подуването на носа е нещо нормално по време на бременност, има начини за намаляване на отока. Ако забележите подуване на носа си, опитайте се да сведете до минимум общия прием на сол, това ще намали нивото на задържане на вода и ще повлияе  до някаква степен на кръвното налягане. Не забравяйте да се хидратирате добре. По всяко време е добре да потърсите съвет от наблюдаващия ви лекар.

 

Кога да се консултирате с лекар

Обикновено подуването на носа е нормално по време на бременност и не е нужно да се притеснявате. Въпреки това, ако забележите значително силно и внезапно подуване в други части на тялото, като ръце, лице или крака, трябва да се консултирате задължително с лекар, защото може да се дължи на високо кръвно налягане. А прееклампсията (високо кръвно налягане по време на бременност), съчетана със задържане на вода, не е благоприятна за бременността.

 

Тестът е адаптиран от: www.parenting.firstcry.com

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори