Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-10-17 17:29:35 +0300 С порастването за децата предстоят множество важни етапи от развитието им, към които трябва да се приспособяват. Един от тях е записването и посещаването на детска градина. Помощ! Моето малко дете не иска да ходи на детска градина!

Помощ! Моето малко дете не иска да ходи на детска градина!

Помощ! Моето малко дете не иска да ходи на детска градина! 470 900
С порастването за децата предстоят множество важни етапи от развитието им, към които трябва да се приспособяват. Един от тях е записването и посещаването на детска градина.

За родителите е почти гарантирано безпокойството, че малкото ни съкровище е отделено от нас. Разбира се, знаем, че преминаването към детска градина ще му донесе нови приключения, запознанства и умения, но не може да въздържим притесненията си.

На повечето малки деца им се случва понякога да не искат да отидат на детска градина, но какво да правим, ако нашето изобщо не желае да я посещава, плаче, тормози се, дори прибягва до оправдания от типа: „Боли ме коремчето! Няма да ходя днес!“

Скъпи родители, не се притеснявайте, не сте сами в тази битка! За съжаление, няма бързо решение. Вашето мъниче може да е разстроено по много причини – страх от ново място, срамежливост, страх от изоставяне, усещане за дискомфорт от присъствието на толкова много непознати и др.

Колкото и трудно и разочароващо да е подобно отношение на детето към детската градина за нас като родители, трябва да проявим разбиране и да разшифроваме причините, за да се справим с проблема. Ние знаем ползите то да посещава детска градина, но в началото детето вероятно няма представа защо го изоставяме (според него) в нова, шумна обстановка с хора, които не са му познати .

Ако ви е трудно да му помогнете да се адаптира, ние сме съставили списък с полезни съвети, които се надяваме да направят прехода малко по-плавен. Ето какво да направите, ако вашето малко дете вече посещава детска градина, но внезапно отказва да ходи.

 

  • Говорете с детето

Разговорът с него е изключително важен. В зависимост от възрастта му попитайте защо не иска да отиде, какво го разстройва и можете ли вие да направите нещо, с което да го накарате да се почувства по-добре. Обясните причините, поради които е важно да отиде. Независимо от възрастта на детето, говоренето за детската е важно – споменете я по време на разговор, посочете сградата, ако минавате покрай нея, за да свикне да я разпознава. Превърнете образа на детската градина в нещо познато.

  • Говорете с екипа на детската градина

Споделете с екипа на детската градина, че детето ви има проблеми с приспособяването. Така те ще са в състояние да помогнат и заедно да изготвите план, който да улесни приспособяването.

  • Фокусирайте се върху приятните аспекти

Съсредоточете се върху нещата, които вашето дете харесва в детската градина. Разберете дали има определена дейност, която обича да прави, приятел, когото обича да вижда и др. Развълнувайте го като споменете при кого отива, какво предстои да прави, на какво ще си играят, как ще си прекара времето. Фокусирането върху положителните аспекти може да помогне на вашето малко дете да се убеди, че детската градина е хубаво място, така че то да се чувства по-спокойно при посещение. Не пропускайте да го похвалите след края на деня и го попитайте за всички страхотните неща, които е  правило заедно с приятелчетата му. Обсъдете деня му и с екипа.

  • Подготовката е ключова

Включете вашия приключенец в подготовката за следващия ден. Помолете го да си избере играчка, която да вземе с него, част от дрехите, които ще носи и др. Обяснете как приблизително ще протече деня, как ще се забавлява, ще учи нови неща, ще се види с приятели и ще дойде време да го вземете, за да се приберете у дома. Така ще има по-малко неизвестни моменти, от които да се притеснява.

  • Не се паникьосвайте

Това е може би най-трудният съвет от всички, но е най-същественият. Ако имате малко дете, което мрази да ходи на детска градина не забравяйте, че не сте сами. Толкова много други родители са в същата позиция като вас и е изключително важно да говорите за случващото се, за да намерите решение. Не забравяйте също така, че колкото и да ви е мъчно, когато трябва да оставите малкото си дете разплакано в детската градина, това няма да продължи вечно. То е в безопасност и се грижат за него, а вие не сте ужасен родител.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори