Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2023-07-19 13:30:42 +0300 В ранна възраст децата се нуждаят от много напътствия и помощ от възрастните, за да се справят със значителните рискове и отговорности, произтичащи от това, че вече са участници в движението. Правила за пътна безопасност за деца!

Правила за пътна безопасност за деца!

Правила за пътна безопасност за деца! 470 900
В ранна възраст децата се нуждаят от много напътствия и помощ от възрастните, за да се справят със значителните рискове и отговорности, произтичащи от това, че вече са участници в движението.

Важно задължение на родителите е да научат детето да преценява трафика, да се придвижва безопасно навсякъде из населеното място, да оперира с градски транспорт правилно и др. Крайната цел е детето да усвои пътните правила до степен, в която е достатъчно обучено и осъзнато, за да управлява собствената си пътна безопасност като участник в движението.

Уменията за пътна безопасност се усвояват най-добре в реална пътна среда. Децата учат чрез опит и взаимодействието с възрастните им помага да натрупат необходимите знания. Говорите с детето си докато пътувате към училище или пресичате улицата, за да стигнете до магазина. Задавайте въпроси за пътя, знаците, трафика, как и къде е безопасно да пресечете.

 

Преди да пристъпите към определени правила уверете се, че детето:

 • е наясно, кое е посоченото от вас безопасно място за игра и спазва вашите указания за маршрут, пресичане, уговорен час и др.,
 • разпознава направления (ляво, дясно, срещу движението, по движението и др.),
 • разпознава елементите на пътя (пътно платно, тротоар, светофар, пешеходна пътека и др.) и участниците в движението (превозни средства, пешеходци и др.).

 

Винаги съобразявайте обясненията си с възрастта и степента на развитие на детето, за да сте уверени, че предоставяте информацията по най-подходящия начин, така че то да я разбере и осмисли.

 

Основни правила за осигуряване на безопасност на пътя:

 1. Движи се по вътрешната част на тротоара, колкото се може по-далеч от платното за движение.
 2. Избягвай да се движиш по улици без тротоар, но ако се наложи движи се плътно вляво по улицата без тротоар и срещу движението на насрещните автомобили.
 3. Пресичай винаги на пешеходна пътека с изострено внимание, въпреки че пешеходците са с предимство.
 4. Пресичай единствено на зелена светлина на светофара, като отново се оглеждай в двете посоки.
 5. Никога не пресичай улицата тичайки между паркирани коли и/или пред спрял на спирка автобус.
 6. Не преминавай пред и зад спряло превозно средство, защото липсва видимост.
 7. Не играй около спрели/паркирали автомобили на или в близост до пътното платно.
 8. Не играй на пътното платно и по кръстовищата, а на определените за игра места.
 9. Не излизай внезапно на уличното платно.
 10. Не излизай на улицата с велосипед, ако нямаш изправни спирачки, каска, фар, звънец и ако не умееш да го владееш.
 11. Когато караш велосипед не трябва да се движиш успоредно с друг велосипедист и близо до моторно превозно средство. Движи се плътно в дясно на платното за движение и подавай сигнал с ръка преди да завиеш или спреш.

 

Както всяко друго умение и придобиването на способността да бъде пълноценен участник в движението изисква тренировки, търпение и време. Упражнявайте се заедно с детето, повтаряйте, напомняйте, възнаграждавайте го за спазване и прилагане на правилата за безопасност на пътя. Не бъдете критични, ако детето сбърка, забрави или все още не ги е усвоило достатъчно. Работете като екип. И най важното – като родител спазвайте стриктно правилата за пътна безопасност и бъдете отговорен участник в движението, за да демонстрирате добрите практики, защото децата много повече научават и попиват от действията ни, отколкото от онова, което казваме.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори