Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-01-20 17:26:04 +0200 Щастливи са децата, които имат активни баби и дядовци в живота си. Ползите за детето от прекарване на време с баба и дядо

Ползите за детето от прекарване на време с баба и дядо

Ползите за детето от прекарване на време с баба и дядо 470 900
Щастливи са децата, които имат активни баби и дядовци в живота си.

Прекарването на време с тях е обогатяващо за детето по толкова много начини – физически, емоционално, умствено и социално. Уикенд в къщата на баба и дядо? Разходка до зоопарка? Звучи прекрасно – нови приключения за детето и минутки за отдих за мама и татко!

 

  1. Прекарването на време с баба и дядо повишава емоционалната интелигентност на детето

Отглеждането на емоционално интелигентно дете е една от целите на всеки родител и можем да твърдим, че за да успеят помощта на баба и дядо е от огромно значение. Изследванията показват, че децата, които прекарват повече време със своите баби и дядовци, е по-малко вероятно да проявят емоционални и поведенчески проблеми и са значително по-развити по отношение на емоционалната си интелигентност в сравнение с децата, които нямат баба и дядо или не поддържат контакт с тях. Проучването подчертава, че това е особено вярно за юноши на разведени или разделени семейства.

  1. Прекарването на време с баба и дядо влияе положително върху отношението на детето към порастването

Порастването и остаряването са неизбежни процеси. За родителите е важно да научат децата, че не е приемливо да пренебрегват или избягват възрастните хора поради възрастта им. Прекарването на време с баба и дядо значително ще подобри отношението на детето към по-възрастните и ще ви помогне да му обясните процеса на порастване.

  1. Времето прекарано с баба и дядо е изпълнено с приятни усещания и преживявания

Бабите и дядовците имат невероятната способност да карат внуците си да се смеят. Родителите, особено тези с по-малки деца, често са преуморени, защото балансират между професионалния живот и отглеждането на детето, и имат нужда от пет минути абсолютна тишина. Бабите и дядовците обикновено не живеят в един дом с техните внуци, което превръща прекарването на време заедно в изключително специално преживяване и за двете страни. В много случаи те са вече пенсионери, което им позволява да отделят повече енергия и търпение за внуците. Междувременно родителите получават така необходимата глътка въздух. Качественото време с баба и дядо е щастлива победа за всички.

  1. Времето прекарано с баба и дядо поощрява социалното поведение

Множество проучвания показват, че прекараното време с баба и дядо помага на децата да са по-внимателни, да проявяват емпатия и разбиране към другите.

  1. Прекарването на време с баба и дядо намалява риска от изпадането в депресивни състояния

Специалните взаимоотношения между баба, дядо и внук могат да повлияят на симптомите на депресия както при деца, така и при възрастни хора. За възрастните е истинско удоволствие да се забавляват с децата, да се разхождат с тях, да им дават житейски съвети. От друга страна детето се чувства страхотно да получава внимание, да учи нови неща, да не бъде за мъничко под зоркия поглед на родителите си.

  1. Баба и дядо ще запознаят подробно детето със семейната история

Да разказват на внуците за корените на рода, за борбите и успехите на семейството е любимо занимание на баба и дядо, а за детето е чудесна възможност да се запознае по-добре с историята на семейството си. Бабите и дядовците често пазят стари семейни реликви, които предават на новото поколение, като фотоалбуми, тайни семейни рецепти и интересни съкровища, на които внуците със сигурност биха се радвали и, от които могат да се учат. Споделяйки своите истории,  възрастните хора запазват спомените си живи, което е изключително важно за тях.

  1. Баба и дядо предлагат безкрайно много прегръдки

Има нещо вълшебно в прегръдката от баба или дядо. Прегръдките не само карат хората да се чувстват спокойни и в безопасност, но също така помагат за освобождаването на окситоцин в тялото. Това означава, че когато баба прегърне внучето си, мозъците и на двамата освобождават този невротрансмитер, който е отговорен за приповдигнатото настроение.

  1. Баба и дядо помагат на детето да разбере по-добре родителите си

Баба и дядо отварят на детето прозорец към живота на родителите му. Кога, къде и как са израснали мама и татко, какви са били като малки, какви бели са правели и др. Баба и дядо винаги са насреща със забавни истории, които родителите може да не си спомнят от възпитанието си. Тези истории са наистина полезни, защото показват на детето, че родителите му са нормални хора, не безгрешни свръхчовеци.

  1. Баба и дядо винаги са готови да те научат на нов набор от умения

Те със сигурност са живели в различно време в сравнение с внуци им, но част от уменията, които са придобили през годините, представляват интерес за децата. По-възрастните поколения обожават да предават умения като шиене, готвене, печене и дървообработване на своите внуци. Така децата научават нещо ново, а баба и дядо поддържат традициите живи. Не е изключено и детето да се опита да ги научи на нещо ново. Те с удоволствие ще изслушат заниманията и уменията, които то намира за вълнуващи.

 

Времето прекарано с баба и дядо със сигурност носи много ползи за всички членове на семейството. Независимо дали обучават внуците си как да готвят, насърчават ги да бъдат мили към другите или просто са ги завели на разходка, преживяванията с тях помагат на детето на развие своята емоционална интелигентност и социални умения, а мама и татко получават заслужените мигове почивка.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори