Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-06-23 17:36:20 +0300 Всички знаем, че децата попиват онова, което видят и чуят, защото тепърва опознават света около себе си. Примерите, от които има нужда детето

Примерите, от които има нужда детето

Примерите, от които има нужда детето 470 900
Всички знаем, че децата попиват онова, което видят и чуят, защото тепърва опознават света около себе си.

Затова с израстването те имат нужда от положителен модел за подражание, с чиято помощ да се превърнат в пълноценни възрастни.

Един от начините да отгледате щастливо и успешно дете е да му осигурите:

1. Оптимистичен поглед спрямо живота

Знаем, че да бъдеш постоянно оптимист е невъзможно, особено в понеделник сутрин или в края на неприятен работен ден. Има моменти, когато умората ни завладява, но е по-добре децата да не стават свидетели само на нашата негативност. Те трябва да видят как мама и татко се стараят да се справят с трудностите, как не се предават и се подкрепят, без значение какво им поднася животът. По този начин детето ще усвои умението да се опитва да се справя с трудностите.

 

2. Спокоен диалог без повишаване на тон

Понякога възрастните не внимават как общуват с децата и забравят, че начинът, по който казват нещо и използваният тон, оказват значително влияние върху поведението на детето. Виковете и обидите не са правилен метод за възпитание и налагане на контрол. Спокойният диалог, придружен с разбиране и умерен тон ще покажат на детето, че вербалните двубои могат да бъдат разрешени без агресия.

 

3. Здравословни навици

Запитайте се колко често децата ви виждат да се храните балансирано, да спортувате или да се грижите за себе си. Това са здравословни навици за цял живот, които те могат да придобият. Ако те са свидетели, че често консумирате нездравословна храна, не пиете достатъчно вода, не отделяте време за спорт и разходка, много вероятно е да придобият същите отрицателни навици, които да навредят на здравето им в дългосрочен план.

 

4. Присъствието ви в живота му

Без значение колко голямо или значимо е дадено събитие в живота на детето, винаги се старайте да бъдете част от него. По този начин то ще научи, че е важно да се подкрепяме и да съпреживяваме моменти с хората, които обичаме.

 

5. Положителни емоции и преживявания

Родителите винаги се стремят да осигурят на детето достатъчно материални блага, за да не му липсва нищо. Но всъщност то ще запомни най-вече онези забавни моменти заедно с мама и татко, които са го докарали до сълзи от смях. Не пропускайте възможността да се посмеете с децата и не обръщайте внимание на чувството за вина, че сте пропуснали половин час работа.

 

6. Примери на щедрост и доброта

Децата попиват всяка проява на доброта към другите, независимо дали сте доброволец на благотворително събитие или просто отстъпвате мястото си на някого в градския транспорт. Децата се учат чрез вашите действия на щедрост. Когато сте любезни с другите, те ще видят, че това е нормалният начин на поведение и ще го възпроизвеждат.

 

 

7. Окуражаване и похвали

В ранна възраст децата са все още несигурни и тепърва откриват в какво са добри и с какво биха искали да се занимават. Окуражавайте ги да не се страхуват да опитват, да се борят за мечтите си. Похвалете ги за вложените усилия, за успехите. Не ги корете за неуспехите – те са естествена част от живота и израстването. Уверете се, че детето знае и усеща, че се гордеете с него. Бъдете живия пример като и вие влагате труд, за да се усъвършенствате.

 

8.  Истината

„Белите“ лъжи изглеждат като много ефективно средство при общуването с децата. Не казвайте неща на детето си само за да го накарате да се успокои или да ви остави на мира. Бъдете честни и се опитвайте да не ги учете, че е приемливо да се лъже.

 

Децата се нуждаят от положителен модел за подражание в живота си. Не е лесно да бъдете такъв, но със сигурност е много удовлетворяващо да наблюдавате как детето ви израства в прекрасен младеж благодарение на вас и ценностите, които сте му предали.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори