Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-07-12 10:44:41 +0300 Голяма част от двойките чертаят подробен план за живота си – планират всички неща, които искат да постигнат и преживеят, преди да разширят семейството си. Признаци, че семейството ви е готово за бебе №2

Признаци, че семейството ви е готово за бебе №2

Признаци, че семейството ви е готово за бебе №2 470 900
Голяма част от двойките чертаят подробен план за живота си – планират всички неща, които искат да постигнат и преживеят, преди да разширят семейството си.

Пътуване, да си купят къща или да наемат апартамент в добър район с достатъчно училища, да си намерят платена работа и др. Наистина вярват, че едва след като постигнат заложените цели, ще бъдат „готови“ за отглеждането на деца.

Но много родители споделят, че дори след появата на първото дете има моменти, в които все още не се чувстват подготвени да се справят с родителството. Въпреки цялото планиране винаги са на лице непредвидени препятствия, които никога не бихме могли да планираме. Например, научаването за репродуктивни проблеми, напускане на работа, която сме смятали за мечтаната позиция, или неочаквано преместване в нов дом или град. И точно, когато сме в епицентъра на вихрушката от непредвидени събития си даваме сметка, че „идеалният“ момент за създаване на семейство е фалшива концепция.

Ако се чудите дали е настъпил правилният момент за зачеването на бебе номер 2, притеснявате се дали ще се справите, дали сте добър родител, ето няколко признака, че времето е настъпило:

 

  1. Генерално се чувствате физически и психически стабилни

Бременността и раждането са емоционални събития. Хормоните бушуват и жената е изключително чувствителна. А липсата на сън, притесненията за грижите за малкото човече и усилията по възстановяването от раждането изискват сили и съсредоточаване, които често водят до тотално изтощение.

Възникват въпроси и съмнения дали това, което изпитвам, е нормално. Нормално ли е да избухвам в сълзи, ако без да искам съборя шише с изцедена кърма? Аз ли съм единствената майка, която изпада в паника само при мисълта за синдрома на внезапната детска смърт.  Дали пък не страдам от следродилна депресия?

Затова е важно да обмислите добавянето на още едно бебе към семейството, едва след като се почувствате психически и физически готови. Консултирайте се с вашия лекар, за да обсъдите плановете за увеличаване на семейството ви, за да сте сигурни, че тялото ви е готово за нова бременност. Решението за последващо дете е хубаво да е обмислено и осъзнато и съобразено изцяло с вашето психично и физическо благосъстояние.

 

  1. Научили сте се да приемате помощ

Първите седмици с бебето у дома са дълги, натоварени и изтощителни. Лесно е да забравите да се грижите за себе си – а да помолиш за помощ е предизвикателство, когато се опитваш да бъдеш идеална и да се справиш самостоятелно с всички задачи. Поради тази причина родителите трябва да се уверят, че успешно са разпределили задачите си, за да не се чувства претоварен и изтощен нито един от двамата. А за новата мама е жизненоважно да се е научила да споделя отговорностите и грижите си с доверени роднини и приятели.

Когато усвоите това умение ще разберете колко е важно да отделяте време за себе си. Да, вие сте родител, но освен това сте партньор, жена, творец. Позволете си да отделите моменти за себе си, които ще ви помогнат да презаредите батериите, така че да сте още по-добър и пълноценен родител на малкото съкровище. Излизането от вкъщи и правенето на нещо, което ви носи радост, е от съществено значение за цялостното ви благополучие.

 

  1. Умеете да изпълнявате няколко задачи едновременно

Освен да проверите финансите си и да се уверите, че можете да си позволите още едно дете, овладяването на „мултитаскването“ е задължително преди да приемете ново бебе в семейството си. Ще има дни, в които ще носите бебето си с една ръка, а с другата ще сгъвате прането. Или ще разказвате приказка на голямото дете докато кърмите бебето. Ако се справяте с изпълнението на няколко дейности едновременно може би сте готови за бебе номер 2 у дома.

 

  1. Усвоили сте умението да се окуражавате и хвалите

Рядко ежедневието ще върви по план. Ще има гневни избухвания, протекли пелени, злополуки с дрехите и много други перипетии. Без значение колко време прекарвате в подготовка за всеки потенциален сценарий, вероятно още една опция, за която не сте помислили ще ви изненада.

Не се укорявайте, че сте объркали датата на специалната фотосесия в детската градина и сте изпратили детето си с неподходящо облекло. Нито, че днес не сте успели да му почетете повече преди лягане. Добавянето на ново бебе към вашето семейство означава повече отговорности и повече усилия при балансирането на задачите.  Затова, бъди мила и нежна към себе си, мамо!

 

  1. Уверете се, че връзката ви е готова за това

Отглеждането на деца оставя своя отпечатък върху взаимоотношенията. Липсата на сън може да доведе до избухливост един към друг, възможно е да се появи известна ревност и неудовлетвореност. Детето разтърсва света ви, по добър начин, но е необходимо известно време да свикнете с новостите в живота ви. Поддържането на баланс между грижата за детето и скрепяването на връзката с партньора може да е наистина изтощително. Затова е важно да се уверите, че взаимоотношенията с любимия са стабилни, помагате си в задачите, споделяте грижите и бебе номер 2 ще бъде още една прекрасна брънка във връзката ви.

 

Не съществува идеално време или контролен списък, който да попълните, преди да разберете кога е подходящият момент да добавите друго дете към семейството си. Вярваме, че няма ясен знак, който да показва, че жената е „готова“ да се справи с още един член на семейството, защото майчинството е прекрасено, но и трудно и непредвидимо. Сигурни сме, че жената никога не знае на какво всъщност е способна докато не се впусне във вихъра на майчинството. Затова, ако се чувстваш готова за предизвикателството, обзалагаме се, че си. Не се колебай!

 

Коментари

Neutral avatar

Нашите спонсори

Нашите партньори