Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-03-24 17:39:43 +0200 Родителите, които публикуват повече снимки на децата си онлайн, са склонни да бъдат по-либерални и да допускат децата по-рано до социалните мрежи. Ново проучване установява връзка между поведението на родителите в социални мрежи и по-либералния стил на родителство

Ново проучване установява връзка между поведението на родителите в социални мрежи и по-либералния стил на родителство

Ново проучване установява връзка между поведението на родителите в социални мрежи и по-либералния стил на родителство 470 900
Родителите, които публикуват повече снимки на децата си онлайн, са склонни да бъдат по-либерални и да допускат децата по-рано до социалните мрежи.

Ново проучване установява, че родителите, които често споделят снимки на децата си в социалните мрежи, са по-склонни да имат по-либерален и уверен стил на родителство и да ангажират децата си със социалните мрежи в по-ранна възраст.

 

Тези родители също са склонни да споделят публикации извън малкия кръг на семейството и приятелите, като редовно публикуват в повече публични мрежи, което поражда опасения за поверителността и безопасността. Резултатите също така показват, че родителите не възприемат споделянето на снимки с децата си за по-различно от редовното споделяне на други снимки и рядко искат мнението на децата си.

 

„Няма съмнение, че много родители са много внимателни по отношение на това, което споделят онлайн за децата си“, казва Мери Джийн Еймън, асистент в Катедрата по моделиране, симулация и обучение (SMST) в UCF (бел.ред. Университет на Централна Флорида), която е един от изследователите в проучването. „Има значителни ползи от споделянето на снимки с баби и дядовци или групи, които могат да предложат подкрепа и да помогнат за поддържане на връзките на семействата. Но трябва да сме наясно с някои от проблемите с поверителността, когато споделяме информация за децата онлайн и да проведем допълнителни изследвания, за да разберем дългосрочните въздействия. Всичко това все още е толкова ново. Все още се учим.”

Екипът от изследователи от UCF и университета Блумингтън, Индиана, е анкетирал 493 родители, които са редовни потребители на социалните мрежи и имат деца на възраст под 10 години. Асоциацията за компютърни машини: Computer Supported Cooperative Work наскоро публикува изследването.

„Интересно ни беше да разгледаме какво родителите смятат за лично [пространство], когато става въпрос за споделяне на информация за малки деца онлайн и възприеманите рискове“, казва Амон. „Бяхме изненадани. Противно на предишни изследвания, които подчертават значителните ползи от споделянето от страна на родителите, нашето проучване разкрива, че подобно споделяне на детски снимки е свързано с по-свободен стил на родителство. Това означава, че родителското споделяне е свързано с тези родители, които имат по-приятелски отношения с децата си и предлагат по-малко граници и дисциплина от другите родители. По-специално, либералното родителство е свързано с проблемното използване на интернет сред децата."

 

Констатациите на изследователския екип също така предполагат, че родителите не правят силно разграничение между родителско споделяне (споделяне на снимки на техните деца) и общо споделяне на снимки в социалните мрежи и следователно може да подценяват индивидуалните рискове от споделянето на детски снимки онлайн и ангажирането на децата с мрежите в ранна възраст.

Проучването повдига важни въпроси относно осигуряването на комфорт и неприкосновеност на личния живот на малките деца, докато се запознават със социалните мрежи. Изследванията в тази област също имат за цел да помогнат на родителите, които използват този начин на комуникация, за подкрепа при отглеждането на децата си.

 

„Има по-широки въпроси относно поверителността на децата в социалните мрежи, където остава централен въпросът за това колко автономия и контрол трябва да имат децата, включително деца на различна възраст, над своите снимки и информация онлайн“, казва Еймън.

Изследователският екип продължава да проучва връзките между споделянето [на снимки] от родители и ефектите му върху децата. Например, има спекулации, че то може да намали чувствителността на децата към собственото споделяне на лична информация в социалните мрежи.

 

Източник: https://www.ucf.edu/

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори