Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-03-22 08:52:24 +0200 За предизвикателствата и отговорността да бъдеш родител и как да се справим успешно в отглеждането и възпитаването на детето – един разговор с Ива Александрова и Мариела Станулова. Разговор с Ива Александрова, логопед и специалист по ранно детско развитие и Мариела Станулова,съосновател на Академия за родители

Разговор с Ива Александрова, логопед и специалист по ранно детско развитие и Мариела Станулова,съосновател на Академия за родители

Разговор с Ива Александрова, логопед и специалист по ранно детско развитие и Мариела Станулова,съосновател на Академия за родители 470 900
За предизвикателствата и отговорността да бъдеш родител и как да се справим успешно в отглеждането и възпитаването на детето – един разговор с Ива Александрова и Мариела Станулова.

Ивелина Александрова, накратко Ива, специализира в областта на ранно детско развитие (от 0 до 3г.) и има десет годишен стаж като терапевт. Членува в  международното дружество за пре- и перинатална психология и медицина и в Европейската асоциация за ранна детска интервенция. Тя е създател и главен редактор на уеб сайт за Логопедия и свързани нарушения Логопедия.БГ. Автор е на множество публикации свързани с нарушенията на развитието в детска възраст и лектор на редица форуми за семейството, увереното родителство и ранното детско развитие. Автор е и на книгите „Умно бебе“ и „Твоето невероятно бебе“

 

Мариела Станулова по професия е финансист, но след като през 2008 г. съосновава „Тук-Там“ открива страстта си към социалното предприемачество и работата в полза на другите. Когато през 2014 г. става майка, осъзнава колко важни са образованието и възпитанието и решава да насочи енергията си в образователни проекти. 

 

От Академия за родители са убедени, че всяко дете заслужава да расте в добро здраве, любов и игри. Затова се захващат с нелеката и отговорна задача да помагат на родителите да бъдат по-информирани и да се справят успешно в отглеждането на здрави, успешни и щастливи деца!

 

- Ива, Вие сте логопед с над 10-годишна практика, специализирате в областта на ранното детско развитие, имате множество публикации в областта на родителството и детската грижа. Какво Ви вдъхнови да се развивате професионално в тази насока?- - Професионалният ми път като логопед винаги е бил свързан с най-малките деца. Тези, при които възможностите за терапия са безкрайни. Не може да се опише с думи какво е чувството да чуеш първата дума на едно дете. После още една и още една, изречение, стихче, приказка…

Работата с деца и техните семейства за мен е вълнуваща и вдъхновяваща. Всяко семейство има своя история, техен малък свят. Удоволствие е да им помагам да намират най-добрите пътища както помежду си, така и да открият вярната посока в развитието на децата си.

- Кои са моментите, които Ви носят най-голямо удовлетворение в практиката Ви?

- Винаги, когато с детето и неговото семейство успеем заедно да преодолеем стигмите:  „няма да проговори“, „с генетиката не се спори“, „то толкова си може“, „няма какво да се направи“….

Когато видиш как детето успява, когато започне да изпитва удоволствие от общуването – това са моментите, в които изпитвам изключително удовлетворение и удоволствие от работата си.

И в момента в кабинета ми има от тези „отписани“ деца, които всеки ден извървяват по една малка крачка напред в своето развитие. Ще си призная, че това са любимите ми пациенти.

- Как се „роди“ книгата „Твоето невероятно бебе“ и кои са според Вас най-важните акценти в нея?

- Ами... Мариела сънува една книга и една рокля... Това в кръга на шегата, разбира се.

Аз вече имам една книга посветена на ранното детско развитие зад гърба си, водя много лекции и общувам активно с родители. Оказа се, че липсва научно обоснована и в същото време разбираема за широк кръг читатели книга за ранното детско развитие с фокус върху първата година, която не е преводна, а е съобразена с българските стандарти и показатели за развитие на децата.

Да си родител в днешно време е много, много трудно. Има толкова разнородна информация, толкова много модни и откровено „рекламно налагани“ тенденции. Изискванията за „съвършенство“ на майките също създават натиск, напълно неоснователен, но и доста силен.

Искаше ми се да събера на едно място проверените факти за развитието на бебетата, за да не се налага на родителите да изчитат десетки страници в интернет и тепърва да отсяват кое е правилно и кое не е.

Акцентите в „Твоето невероятно бебе“ са избрани с цел да увеличат разбирането за взаимовръзките между отделните системи, рефлексите и сетивата, ролята на движенията, как да играем с бебето, какво и кога да стимулираме и какво да очакваме –  все важни въпроси, на които родителите ще намерят отговор в книгата.

Освен за децата, в книгата има и информация за психологичните промени, които неизменно настъпват в семейството при появата на децата, говорим и за следродилната депресия, за взаимоотношенията с разширеното семейство.

Като цяло „Твоето невероятно бебе“ съдържа отговорите на въпросите, които родители са ми задавали за последните три години, така че съм убедена, че ще полезна на всички бъдещи и настоящи родители.

- Какви са бъдещите Ви професионални планове в областта на родителството и детската грижа?

- Насочила съм се към пренаталната медицина и психология и се надявам, че през следващите две години ще успея да науча още повече за механизмите на неврологичното и психологичното развитие на бебетата по време на бременността.

Това е един истински основополагащ период за всяко човешко същество, а голяма част от това, което наблюдаваме след раждането започва именно тогава, дори преди жената да разбере, че очаква дете. Това е възможно най-ранния период, когато можем да въздействаме върху детското развитие в положителна посока.

- През 2018 г. е издадена първата Ви книга „Умно бебе“, а „Твоето невероятно бебе“ се появява в края на изминалата година. Планирате ли създаването на  още заглавия в помощ на родителите?

- О, винаги имам поне два творчески проекта наум! Със сигурност ще има още книги. Надявам се, че родителите ще започнат да се доверяват все повече на българските автори, които създават книги за тях.

- Какво Ви мотивира да вярвате в силата на семейството и неговите неограничени  способности?

- Семейството има огромен потенциал, особено когато става дума за децата. В дългогодишната си практика съм била част от удивителни истории за сила, смелост, кураж и вяра. Виждала съм родители, които отдават цялата си енергия в терапията на тяхното дете и резултатите им са изключителни, дори невероятни.

Силно и искрено вярвам, че ако родителите знаят какво трябва да направят, те ще го направят в името на бъдещето на тяхното дете. Затова през годините участвам с лекции на различни форуми, водя уебинари, пиша книги, обяснявам и насочвам какво и от къде да се прочете – заради вярата ми в техните способности. Единични са случаите, в които оставам разочарована. Обикновено, с много малко помощ, семействата успяват да се справят с трудностите, които срещат в контекста на грижата за децата.

- Мариела, споделете ни малко повече за мисията и вдъхновението зад Академия за родители.

- От момента, в който станах родител си дадох сметка колко неподготвени влизаме в тази важна и отговорна роля. Едновременно с това през последните 7 години срещам невероятни хора и специалисти, които искат да споделят опит и да помагат на родителите. Затова за мен се превърна в мисия да свързвам специалистите с родителите, за да можем заедно да се учим, да растем и да отглеждаме добри деца.

- От колко време в Академия за родители работите съвместно с Ива Александрова? Как се случи магията около издаването на книгата?

- С Ива за пръв път се запознах „виртуално“ от една нейна публична лекция, в която говореше за играта и за нейната важност в развитието на детето. Още тогава видях, че това е един прекрасен човек, но и специалист, които търси, учи и непрекъснато се развива. В последствие се запознахме и на живо и стана един от любимите ни лектори, които често ни провокираше с нейното чувство за хумор. Не се уморяваше да идва с Академията навсякъде, където пътувахме из градовете и често ни помагаше, за да успеем да реализираме идеята си Академия за родители да не е само в София.

За самата книга дълго време се шегувахме че Академията е крайно време да издаде книга. Аз пък се пошегувах, че е крайно време Ива да напише втора книга. И така малко на шега подхванахме идеята, а после толкова се запалихме по нея, че след 9 месеца работа книгата беше факт, въпреки хиляди предизвикателства по пътя.

- „Твоето невероятно бебе“ е първото заглавие на издателството на Академия за родители. Какви са бъдещите ви планове в тази насока? Можем ли скоро да очакваме нови заглавия?

- Процесът по създаване на качествена книга е изключително труден, времеемък и скъп. Ако нямахме толкова подкрепа от всички страни определено нямаше да се справим сами. Сега, когато вече минахме по този път веднъж, мечтаем да можем да подкрепим и други автори, за да достигнат знанията им до родителите. Работим по няколко идеи в тази посока и се надявам скоро да можем да се похвалим публично.

- Книгата „Твоето невероятно бебе“ има своеобразно продължение – онлайн обучение. Разкажете ни малко повече за него.

- В следствие на ковид всички се адаптирахме към това да учим, да четем и да живеем онлайн. Затова и на нас в Академия за родители бързо се наложи да се адаптираме и да организираме над 200 онлайн обучения за родители, за да продължим да ги подкрепяме, дори когато не можехме да имаме физически събития. През тези две години си дадохме сметка, че колкото и трудно и различно да е, всъщност онлайн обученията са различен формат за споделяне на знания. Формат, който всъщност достига до всяка точка на България и извън нея. Затова искахме да надградим книгата и да предоставим възможност Ива да сподели знанията си и в друга форма, с повече примери, повече дълбочина. Вярваме, че така надграждаме знанията и информацията от книгата и е още по-полезно за родителите.

- Планирате ли организирането на присъствен форум тази година, ако здравната обстановка в страната го позволи?

- О, да! Всички имаме нужда от това да излезем извън компютрите си, да се срещнем на живо и да обменим опит. Обмисляме редица събития през лятото, когато времето позволява да сме навън и да прекараме време заедно със семействата си.

-  Благодарим, дами, за времето, което ни отделихте! С интерес ще следим новостите около работата ви!

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори