Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-04-06 09:32:55 +0300 Пролетта е вълнуващ сезон за малките деца. Разкажи на твоето малко дете за пролетта!

Разкажи на твоето малко дете за пролетта!

Разкажи на твоето малко дете за пролетта! 470 900
Пролетта е вълнуващ сезон за малките деца.

Времето става по-топло, появяват се нови растения и животни и е по-лесно да прекарвате повече време навън! Въпреки че вашето дете вероятно не е готово да научи за научните причини за съществуването на пролетта, има безброй дейности на закрито и на открито, които можете да споделите с него. Така че радвайте се на настъпването на пролетния сезон заедно!

 

  1. Скачайте в локвите след пролетен дъжд. В дъждовния пролетен ден оставете вашето малко дете да обуе ботушките си за дъжд и да се забавлява в локвите. Разкажете му как дъждът през пролетта е важен за подпомагане на растежа на цветята, дърветата и животните. Например: „Дърветата приемат тази вода чрез корените си в земята и това помага на цветчетата и листата им да растат. Така че дъждовният ден е нещо много важно!“ Ако е ранна пролет и снегът се топи, обяснете им, че когато времето стане по-топло, снегът и ледът се топят като вода, създавайки локви. Оставете съд с кубчета лед, за да им покажете как ледът се превръща във вода.

 

  1. Слушайте звуците на пролетта докато се разхождате заедно. Организирайте си игра, като кажете на вашето малко дете, че целта е да бъде много тихо, за да можете да чувате и разпознавате колкото се може повече пролетни звуци. Слушайте чуруликането на птиците, звуците на катериците, които се въртят наоколо, лаенето на кучета и дори пускането на косачката за трева. Научете ги, че когато настъпи пролетта, птици, животни и хора също излизат да играят! Например: „Тези птици се връщат обратно при нас след като са отишли някъде на по-топло през зимата – това се нарича миграция. А някои животни, например мечките, се събуждат след като са спали през цялата зима – това се нарича хибернация.“

 

  1. Гледайте как някое дърво оживява през пролетта и го наблюдавайте през цялата година. Изберете дърво наблизо, например във вашия двор или в градинката пред блока. Започнете да наблюдавате дървото, когато се появят първите пъпки, и проверявайте всеки ден или на всеки няколко дни за появата на цветчета, листа и дали ще се появят плодчета. Направете снимки, за да сравните промените или накарайте вашето малко дете да направи рисунка на промените, които вижда. Продължавайте да наблюдавате дървото през цялото лято и до есента, когато листата променят цвета си и падат. Ако можете, продължете през зимата и през следващата пролет, когато дървото отново покаже нови признаци на живот!

 

  1. Посетете зоокът или ферма и наблюдавайте активността  на обитателите ѝ. Пролетта е чудесно време да опознаете живота там! Разкажете за малките животинки и нивите, които се са в процес на подготовка за засаждане или с имат вече покарали растения. Обяснете, че пролетта е време за обновителни дейности като поправяне на огради, ремонт на хамбари и цялостна подготовка за още по-натоварените дни пред лятото. Ако не можете да посетите ферма лично, гледайте видеоклипове, които показват живота във фермата през пролетта, или разгледайте някои подходящи за малките книги в библиотеката.

 

  1. Засадете градина с помощта на вашето малко дете. Научете ги, че пролетта е времето за подмладяване и ново израстване, и едновременно с това ги оставете да си нацапат ръцете! Ако имате възможност осигурете им малка площ. Дайте им пластмасова лопата да изкопаят дупка в земята, оставете ги да пуснат семената в земята и да ги зарият и им подайте лейката. Когато дойде време да засадите семената, оставете ги да преброят семената, докато ги поставяте в ръката им. Създайте рутина за проверка на градината и поливане, когато е необходимо. Не след дълго ще имате разсад, който да наблюдавате, и плевели, с които да се борите заедно!

 

  1. Украсете къщичка за птици и я поставете отвън. Купете обикновена дървена къщичка за птици, която можете да окачите на дърво, или изберете такава, която се прикрепя от външната страна на прозореца ви, за да можете да виждате вътре в него. Нека вашето малко дете използва темперни бои, за да украси къщичката за птици, както пожелае – за по-лесно почистване свършете тази част навън в хубав пролетен ден. Поствате къщичката за птици и я проверявайте редовно, за да видите дали има пернати приятели! Ако птиците наистина гнездят в къщичката за птици, можете да говорите за това как я използват, за да останат в безопасност и на топло. Ако все пак в къщичката ви не се настанят птици, обяснете как те избират къщата, която е най-добра за тях – точно както правят хората.

 

  1. Направете рисунки на пролетна тематика. В зависимост от художествени умения и интереси на вашето малко дете или осигурете страници за оцветяване с пролетна тема, или го помолете да направи свои собствени рисунки. Добрите опции с пролетна тематика включват цветя, дървета, зайчета, птици, слънце и, особено ако празнувате Великден, украсени яйца. Лесно се намират онлайн формички за оцветяване за печат или можете да закупите тематични книжки за оцветяване. В зависимост от неговото ниво на развитие може да попитате какво рисува или защо е избрало точно тази рисунка. Попитайте го също какво го кара да мисли за пролетта или какви емоции извиква пролетта в него.

 

  1. Четете заедно книги на пролетна тематика. Много книги за малки деца включват зайчета, птици и други пролетни същества! Докато им четете посочете картинката, която се отнася до предмета, растението или животинчето, за което четете в момента. След края на историята, попитайте малкото дете харесала ли му е приказката, кои обекти си спомня – и не се учудвайте, ако трябва да я прочетете отново!

 

  1. Украсете заедно саксии, преди да посадите цвете вътре. Ако не разполагате със саксии у дома, потърсете в градинския център няколко. Насърчете вашето малко дете да ги украси както пожелае – например с помощта на бои, флумастери, стикери, маркери или др. Добавете заедно почва и семена и полейте. Това ще е ценен урок как се отглеждат цветя, които можете да подарите като подарък или да се насладите на красотата им у дома. Говорете за растенията докато работите: „Това растение се нуждае от вода, слънчева светлина и храна, за да расте – а храна то си набавя от почвата!“ Ако използвате бои – дори такива, които лесно се отмиват – поставете подложки, за да улесните почистването.

Пролетта ви предоставя безброй възможности да прекрвате качествено време навън или вътре с вашия малък изследовател. Не пропускайте слънчевите дни, разходките сред природата, историите за растенията и животните, вълшебните книжки за пролетта. И ви обещаваме – прекрасните преживявания са гарантирани!

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори