Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-05-30 11:32:14 +0300 Това, че сте бременна, не означава, че трябва да стоите постоянно вкъщи. Ако планирате бизнес пътуване или почивка, има начини да бъдете в безопасност и да се наслаждавате спокойно на преживяването. Съвети за безопасност при пътуване по време на бременност

Съвети за безопасност при пътуване по време на бременност

Съвети за безопасност при пътуване по време на бременност 470 900
Това, че сте бременна, не означава, че трябва да стоите постоянно вкъщи. Ако планирате бизнес пътуване или почивка, има начини да бъдете в безопасност и да се наслаждавате спокойно на преживяването.

Безопасно ли е да пътувате, когато сте бременна?

Ако имате безпроблемна бременност, обикновено е безопасно да пътувате. Важно е да говорите с вашия лекар преди да планирате пътуване.

Ако имате здравословни проблеми, например сърдечно заболяване, или ако са на лице усложнения при бременността, като гестационен диабет, лекарят вероятно ще ви посъветва да ограничите пътуването.

Дори ако всичко е наред с бременността ви, обсъдете с лекуващия лекар плановете ви за пътуване. Може да се наложи да пренаредите консултациите си, така че да не пропускате нито една докато отсъствате.

 

Кога е най-подходящото време за пътуване по време на бременност?

Най-подходящият период за пътуване зависи от това как се чувствате. Много бременни жени предпочитат да пътуват през втория триместър – сутрешното гадене е намаляло или изчезнало, вероятно не сте толкова уморени, колкото в началото на бременността, а и коремът ви все още ви създава проблем при движение. С наближаването на термина ходенето, седенето и дори спането могат да бъдат източник на неудобство.

През втория триместър също е по-малко вероятно да се сблъскате със състояния като спонтанен аборт или преждевременно раждане.

 

Как да се подготвите за пътуването си?

Планирайте предварително и следвайте тези съвети, за да сте в безопасност докато пътувате по време на бременност:

 • Проверете какви медицински грижи покрива вашата здравна застраховка. Повечето застрахователни планове покриват спешна медицинска помощ, независимо къде се намирате. Запознайте се добре със параметрите на покритие на вашата застраховка, за да минимизирате рисковете от непредвидени плащания.
 • Проучете медицинските заведения в дестинацията, към която сте се отправили. При необходимост ще сте информирани накъде да се насочите без да губите излишно време.
 • Носете копие от медицинските си документи, вашите пренатални витамини и всички лекарства, от които се нуждаете. Дръжте тези неща в чантата, която планирате да носите със себе си по всяко време, за да са ви винаги под ръка.
 • Не пътувайте сама, ако можете да го избегнете.

 

Кога трябва да потърсите медицинска помощ по време на пътуване?

Ако имате някой от следните признаци и симптоми по време на пътуването си, незабавно потърсете медицинска помощ:

 • Болки в корема или спазми;
 • Контракции (когато мускулите на матката се стегнат и след това се отпуснат);
 • Силни главоболия и/или прилошавания;
 • Силно подуване на краката;
 • Вагинално кървене и/или отделяне на кръвна съсиреци.

 

Съвети за безопасност, когато пътувате със самолет?

Ако бременността ви протича безпроблемно, обикновено е безопасно да пътувате със самолет.

Следвайте следните съвети:

 • Ако сте имала сутрешно гадене по време на бременност, попитайте вашия лекар дали можете да приемате лекарства за облекчаване на симптомите.
 • Резервирайте място до пътеката, за да не се налага да се прескачате други пътници, когато трябва да станете, за да използвате тоалетната или да се разтъпчете. Опитайте да се настаните в предната част на самолета, където пътуването е по-гладко.
 • Пийте много вода. Не консумирайте храни и напитки, които могат да причинят газове.
 • Носете широки, удобни дрехи. Разтъпчете глезените си по време на полета и се разходете, когато е безопасно да напуснете мястото си. Движението ще улесни притока на кръв. Седенето за дълги периоди по време на всякакъв вид пътуване повишава шансовете ви да получите дълбока венозна тромбоза.
 • Кажете на стюардесата, ако се чувствате зле или много неудобно по време на полета. Потърсете медицинска помощ възможно най-скоро.

 

Ссъвети за безопасност, когато пътувате с кола?

Ако сте бременна и пътувате с кола, следвайте следните съвети:

 • Сложете си предпазния колан.
 • Опитайте се да не шофирате повече продължително, ако вие сте водач на превозното средство. Ако е възможно, разделете пътуването си на интервали.
 • По време на дълги пътувания пийте вода, носете широки дрехи и правете почивки.
 • Шофирайте със съобразена скорост и незабавно потърсете медицинска помощ, ако сте участник в пътнотранспортен инцидент.

 

Съвети за безопасност, когато пътувате извън страната?

Ако бременността ви е безпроблемна, обикновено е безопасно да пътувате в чужбина. Но се консултирайте с вашия лекар преди да правите планове. Ако имате определени усложнения при бременността или имате многоплодна бременност лекарят може да ви препоръча да не пътувате извън страната.

Ако все пак пътувате извън страната, следвайте тези съвети:

 • Обсъдете с вашия лекар планове си за пътуването. Попитайте за усложненията при бременност и дали е безопасно да пътувате до страната, към която сте се насочила. Посъветвайте се за ваксинации, от които се нуждаете преди пътуването си и за набора от лекарства, които е добре да носите в себе си.
 • Разберете какво покрива вашата здравна застраховка, когато пътувате извън страната.
 • Проучете медицински център в страната, която планирате да посетите, в който поемат пациенти с усложнения при бременност, извършват спешно цезарово сечение и имат компетентността да се грижат за недоносени бебета.
 • Носете копие от медицинските си документи със себе си. Знайте каква е вашата кръвна група.
 • Ако не говорите чужд език, уверете се, че имате достъп до интернет или носете хартиен речник.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори