Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2023-03-13 10:18:49 +0200 Синдромът на поликистозните яйчници (PCOS) е здравословен проблем, който засяга 1 на всеки 10 жени в детеродна възраст. Синдром на поликистозните яйчници и фертилност – част втора

Синдром на поликистозните яйчници и фертилност – част втора

Синдром на поликистозните яйчници и фертилност – част втора 470 900
Синдромът на поликистозните яйчници (PCOS) е здравословен проблем, който засяга 1 на всеки 10 жени в детеродна възраст.

Прочети първа част на материала тук.

Има ли трайно лечение за синдрома на поликистозните яйчници (PCOS)?

Все още няма генерално лечение за PCOS, но можете да управлявате симптомите. Заедно с лекуващия ви лекар ще структурирате схема за лечение въз основа на симптомите ви, плановете ви за деца и риска от дългосрочни здравословни проблеми като диабет и сърдечни заболявания.

 

Какви действия в ежедневието си мога да предприема, за да подобря симптомите на PCOS, които проявявам?

Следните стъпки могат да облекчат симптомите на PCOS, включително:

  • Понижаване на телесната маса. Здравословните хранителни навици и редовната физическа активност ще облекчат симптомите, свързани с PCOS. Загубата на тегло може да помогне за понижаване на нивата на кръвната ви захар, да подобри начина, по който тялото ви използва инсулина и да помогне на хормоните ви да достигнат нормални нива. Дори 10% загуба на телесно тегло ще допринесе за регулирането на менструалния цикъл и ще увеличи шансовете ви за забременяване. Ако изпитвате затруднения, консултирайте се със специалист, който ще ви съдейства в постигането на желаните резултати.
  • Премахване на нежеланото окосмяване. Съществуват различни методи за отстраняване на нежеланото окосмяване като дипилатоарни кремове, лазерна епилация, фотоепилация, електролиза и др.
  • Забавяне растежа на космите. Консултирайте се със специалист за възможните методи за забавяне на растежа на новото окосмяване в нежелани зони.

 

Какви са възможностите за контролиране на PCOS, ако искам да забременея?

Това, че страдате от синдром на поликистозни яйчници не означава, че няма да успеете да забременеете. Важно е да се консултирате със специалист, за да предприемете правилните стъпки.

  • Намаляване на телесна маса. Както вече споменахме, отслабването чрез здравословно хранене и редовна физическа активност ще ви помогне да направите менструалния си цикъл по-редовен и да подобрите плодовитостта си.
  • Приемане на медикаменти. След като изключи други причини за безплодие при вас и партньора ви, лекуващият лекар вероятно ще предпише лекарство, което стимулира овулацията.
  • Инвитро процедура (IVF). Това може да е опция, ако лечението с медикаменти не е било успешно и лекарят ви изрично каже, че другите методи за забременяване са вече изпробвани, но за съжалние също не са довели до желания резултат.

 

Възможно ли е да се предотвратят проблеми в следствие на PCOS по време на бременност?

Сред начините да предотвратите възникването на проблеми в следствие на синдрома на поликистозните яйчници по време на бременност са:

  • Достигането на здравословно тегло преди да забременеете.
  • Достигането на здравословни нива на кръвната захар преди да забременеете.
  • Прием на фолиева киселина. Говорете с лекуващия ви лекар за количеството фолиева киселина, която трябва да приемете.

 

Синдромът на поликистозните яйчници може да наруши менструалния цикъл на жената и да направи по-трудно забременяването. Високите нива на мъжки хормони също водят до нежелани симптоми като окосмяване по лицето и тялото.

Интервенциите в начина на живот са първите промени, които лекарите препоръчват за контролиране симптомите на PCOS, и те често водят до положителни резултати.

Не забравяйте да се грижите регулярно за здравето си – периодични профилактични прегледи и придобиване на здравословни навици. При установен PCOS задължително се консултирайте със специалист преди да предприемете стъпки за третиране на симптомите, които проявявате.

Материалът е адаптиран от: www.womenshealth.gov

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори