Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-02-28 13:46:12 +0200 Какво да очаквате през първите месеци след раждането? Сънят на новороденото

Сънят на новороденото

Сънят на новороденото 470 900
Какво да очаквате  през първите месеци след раждането?

Сънят за новороденото: колко и кога?

Бебетата се нуждаят от сън, за да растат и да се развиват добре. За новородени това обикновено е 14-17 часа на всеки 24 часа. Но моделите на сън могат да варират много.

Новородените обикновено спят на кратки периоди от 2-3 часа всеки. Някои новородени спят до 4 часа наведнъж. Новородените се събуждат често, за да се хранят, защото имат малки стомахчета. Вашето новородено може да заспи направо след хранене или може да остане будно достатъчно дълго за кратка игра след това.

Играта с новородено може да бъде просто тихо прегръщане или гимнастика с бебето. Може да откриете, че 10-20 минути игра са достатъчни за вашето новородено. Можете да увеличите времето за игра с напредване на възрастта на бебето и колкото по-дълго остава будно.

Някои новородени се уморяват, след като са будували в продължение на час – час и половина. Други остават будни и игриви по-дълго.

Новородените спят и през деня, и през нощта. Частите от мозъка им, които контролират възприятията им за ден и нощ и циклите на съня, все още не са узрели.

 

Циклите на съня при новородени

Сънят на новороденото има 2 основни фази – бърз (активен) сън и тих сън. По време на бързия сън новородените се движат много и издават звуци. Те могат лесно да се събудят по време на активен сън. По време на тихия сън новородените са неподвижни. Дишането им е дълбоко и равномерно. По-малко вероятно е да се събудят по време на тих сън.

Когато новородените спят, те преминават през цикли на съня. Всеки цикъл на съня на новородено има както бърза, така и тиха фаза и отнема около 40 минути.

В края на всеки цикъл новородените се събуждат за малко. Когато се събудят, те могат да са неспокойни или да плачат. Ако бебето ви се събуди в края на цикъла на сън, може да се наложи да му помогнете да се успокои за следващия цикъл на сън.

 

През нощта: сън и събуждане

През първите няколко месеца новородените обикновено се събуждат няколко пъти на нощ за хранене.

Между първия и третия месец вашето бебе може да започне да се буди по-рядко и да има по-дълъг период на спане през нощта.

Когато бебето ви е на около три месеца, редовният по-дълъг сън може да достигне 4-5 часа. Но на този етап все още можете да очаквате, че вашето бебе все пак ще се събужда поне веднъж всяка нощ.

Ако бебето ви се е родило недоносено или с ниско тегло, вашият педиатър или личен лекар може да ви препоръча да оставите бебето да спи за строго определен период от време през нощта, преди да го събудите за хранене.

 

Източници: www.raisingchildren.net.au, www.unicef.bg

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори