Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-07-06 17:14:35 +0300 Грипните инфекции, стомашните проблеми или респираторните проблеми, като кашлица и хрема, могат да засегнат децата много по-често от възрастните. Улеснете малките пациенти при приема на лекарства

Улеснете малките пациенти при приема на лекарства

Улеснете малките пациенти при приема на лекарства 470 900
Статия на Фармацевтичен сайт Pharmapedia.bg
Грипните инфекции, стомашните проблеми или респираторните проблеми, като кашлица и хрема, могат да засегнат децата много по-често от възрастните.

Като родител, вие страдате заедно с детето си и не искате нищо повече от това то да се оправи по-бързо. Лекарствата често са незаменими за лечебния процес. Въпреки това приема на лекарства от болно дете може бързо да завърши в безнадеждна борба с ината му. Малките се защитават често с ръце и крака силно срещу всяка лекарствена форма. Дали сироп, супозитории или мехлем – особено при децата между две и четири години, няма да стигнете далеч, дори и с добре обосновани аргументи. Да не говорим за аргументативно-логически убеждения за необходимостта от приемане на лекарства.

 

Какво може да помогне?

С малко търпение и понякога с някои трикове можете да улесните децата си да приемат предписаното им лекарство. Много лекарства се приемат по-добре от децата, ако следвате някои съвети, когато ги давате:

  • Лекарството, което трябва да бъде погълнато, трябва да бъде дадено докато децата ви са седнали или изправени (а не легнали). Капсулите и таблетките могат да се приемат с около 100 ml течност (за предпочитане вода или чай). Не стривайте и не чупете таблетки, ако това не е позволено от лекар или фармацевт.
  • За течни лекарствени форми можете да използвате спринцовка (без игла!) или пипета, за да ги приложите. Това ви позволява лесно да дадете лекарството, като го приложите в задната част на устната кухина, така че да заобиколите по-голяма част от вкусовите рецептори и децата по-лесно да преглътнат.
  • Ако вашият малък пациент се нуждае от капки за уши, можете да улесните поставянето, като поставите главата настрани в скута си върху възглавница и след това леко да капете капките за уши в ухото.
  • Капките за очи или нос често създават чувство за дискомфорт, когато са твърде студени. Можете да затоплите опаковката с капките за кратко в ръцете си преди да бъдат приложени.
  • Очните капки e най-лесно да се приложат докато детето ви е легнало и е със затворени очи. Внимателно капнете капките във вътрешния ъгъл на окото, след което дръпнете леко долния клепач. Капките се разпределят автоматично в конюнктивалния сак, когато детето започне да мига. Друг вариант е леко да придържате клепачите отворени и да капнете капката върху ръба на долния клепач. Внимавайте да не докосвате окото с пипетата, за да избегнете наранявания или дискомфорт. Също така е важно пипетата да не влиза в контакт с патогените, за да не се разпространява инфекцията.
  • Супозиториите (аналните свещички) се плъзгат по-добре, когато се навлажнят леко с вода или се загреят за много кратко в ръката. Избягвайте смазването на супозиторията с кремове или масла, тъй като това може да повлияе на усвояването на активната съставка. Когато поставяте супозитории, детето трябва да лежи по гръб или на едната си страна и леко да сгъне крака в коленете – едва ли ще усети свещичката.

Като цяло: Бъдете сигурни и убедени в себе си, защото детето ви ще забележи незабавно, ако не сте сигурни. Преди да приложите лекарството, обяснете на детето си защо е необходимо да го приеме. Никога не се опитвайте да накарате вашето дете да направи нещо със сила.

Понякога перспективата за малка награда след приемането на лекарството е добра тактика. Не трябва обаче да препоръчвате самото лекарство като бонбони на вашето дете.

 

По принцип трябва да обърнете внимание и на следните неща, когато прилагате лекарства по начин, удобен за децата:

  • Не всяко лекарство трябва да се смесва с храна или течност, тъй като прекалено много храна или напитки могат да променят начина на действие на лекарството. Млякото или млечните продукти (като кисело мляко) възпрепятстват усвояването и действието на определени лекарства (напр. някои антибиотици). Сокът от грейпфрут не трябва да се дава на вашето дете в комбинация с голяма част от лекарствата, тъй като може да усили или да отслаби ефекта им.
  • Ако сте пропуснали да приемете вашето лекарство или детето е повърнало след приема на лекарството, първо трябва да говорите с педиатър преди да повторите приложението на лекарството. В никакъв случай не трябва да давате на детето си двойна доза, за да компенсирате следващия път, тъй като предозирането може да бъде опасно за все още несъзрелия организъм.
  • Лекарствата, използвани в педиатрията, в по-голямата си част са течни лекарствени форми и имат по-кратък срок на годност (особено след отваряне/приготвяне). Обърнете внимание на това и внимавайте. Отворените капки за очи никога не трябва да се използват повече от четири седмици. Повечето сиропи или капки са стабилни за максимум шест месеца след отварянето, когато се съхраняват в хладилника. Праховете и гранулите, който се разбърква във вода, за да се получи суспензия, често са стабилни (при определени условия) само за няколко дни след приготвянето им.
  • Преди да чупите или трошите таблетки, или да разтваряте капсули, направете консултация с педиатър или фармацевт. Лекарствените продукти често се покриват със специален филм, който предпазва активната съставка от стомашната киселина или прикрива неприятен вкус на лекарството. Прочетете повече За правилното разделяне на таблетките и капсулите.

Децата винаги реагират по различен начин на инфекциите и на приема на лекарства. Това, което е приемано лесно веднъж, може да се подложи на отказ следващия път. Намерете подход и употребявайте лекарствата точно както ви ги е предписал вашият лекар или препоръчал фармацевт.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори