Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-12-01 15:59:18 +0200 Вагиналните разкъсвания са често срещани по време на естествено раждане. Вагинално разкъсване при раждане

Вагинално разкъсване при раждане

Вагинално разкъсване при раждане 470 900
Вагиналните разкъсвания са често срещани по време на естествено раждане.

Жените с по-висок риск от вагинални разкъсвания са тези, при които се наблюдава:

 • първо раждане,
 • новородено с високо тегло при раждане,
 • продължително раждане,
 • необходимост от асистирано раждане (пр. с вакуум)

Разкъсванията обикновено заздравяват в рамките на 7 до 10 дни с подходящо лечение. Не е изключено, обаче, да изпитвате болка няколко седмици след това. В зависимост от степента на разкъсването е възможно да се наложат шевове.

 

Как продължава лечението след като се приберете у дома?

Вагиналното разкъсване по време на раждане неизменно е съпроводено от болка, подуване и др. Добрата новина е, че има начини да облекчите този дискомфорт и да насърчите процеса на оздравяване. Важно е винаги да се консултирате с лекар преди да преминете към прилагането на различни методи за лечение.

 1. Прилагане на компреси с лед

Прилагането на компреси с лед върху засегнатата област за 10 до 20 минути може да намали подуването. Запомнете, че пакетът с лед не трябва да бъде поставян директно върху кожата. Също така, не прилагайте за повече от 20 минути наведнъж.

 1. Използване на слабително средство, което стимулира чревната перисталтика и омекотява изпражненията

Възможно е лекарят да ви предпише слабително средство, което стимулира чревната перисталтика и омекотява изпражненията. Не се съпротивлявайте, ако усетите подтик да отидете по голяма нужда, тъй като това може да доведе до запек. Но и не напрягайте мускулите прекалено, ако имате затруднения с изхождането. Винаги се консултирайте с лекар преди да приемате каквито и да е било слабителни медикаменти.

 1. Поддържане на изрядна хигиена

Поддържайте интимната област чиста и суха. Изплаквайте с вода след всяко ходене до тоалетна. Отстранявайте старателно влагата. Редовната смяна на бельо е задължителна.

 1. Набавяне на необходима почивка

Трудно е да си почивате, когато имате новородено у дома, но особено в началото е препоръчително да избягвате преумора и извършването на натоварващи движения. Не се притеснявайте да потърсите помощ от партньора, семейство и приятели. Вашето здраве е също толкова важно колкото и това на новороденото.

 

Постарайте се да избягвате тежка козметика, измиването с гореща вода или прилагането на горещи компреси върху перинеалната област, клякането, за да не разтегнете кожата си твърде много, и сексуалната активност до пълното ви излекуване. При по-дълбоко вагинално разкъсване ще получите допълнителни указания за ефективно възстановяване от лекаря ви.

 

Задължително се свържете с лекар, ако получите някой от следните симптоми:

 • урина с неприятна миризма,
 • увеличаване на болка на мястото на разкъсването,
 • висока температура,
 • значително подуване в наранената област.

 

Какви усложнения могат да възникнат при вагинално разкъсване?

Вагиналните разкъсвания са наистина болезнени и неприятни, но в повечето случаи възстановяването настъпва до 10 дни и не изисква третиране със специални медикаменти.

Сериозните вагинални разкъсвания се категоризират по следния начин:

 • Разкъсване от трета степен е разкъсване, което се простира през вагиналната тъкан, перинеалната кожа и перинеалните мускули.
 • Разкъсване от четвърта степен се простира до аналния сфинктер и тъканта под него.

Трябва да се свържете с лекар, ако имате:

 • симптоми на инфекция,
 • проблеми с контролирането на червата след тежко разкъсване,
 • силна болка по време на уриниране или повишена честота на уриниране,
 • продължително обилно кървене и/или отделяне  на големи кръвни съсиреци,
 • силна болка в долната част на корема, вагината или перинеума

 

Вагиналните разкъсвания са нормално усложнение при естественото раждане. Въпреки че в някои случаи се налага допълнително лечение и дори шевове, при много жени те могат да бъдат третирани успешно и в домашни условия. Важно е да наблюдавате внимателно процеса на оздравяване и да следите за притеснителни признаци, че той е възпрепятстван. Консултирайте се с лекар преди да прилагате други методи за лечение, ако травмата продължава да ви причинява силен дискомфорт.

Тестът е адаптиран от: www.healthline.com

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори