Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-01-12 17:10:50 +0200 Естествено е децата в предтийнейджърска и тийнейджърска възраст да искат повече уединение и да се стремят да запазят емоциите и мислите си за себе си. Вашето дете се нуждае от повече самостоятелност – как да му я осигурите?

Вашето дете се нуждае от повече самостоятелност – как да му я осигурите?

Вашето дете се нуждае от повече самостоятелност – как да му я осигурите? 470 900
Естествено е децата в предтийнейджърска и тийнейджърска възраст да искат повече уединение и да се стремят да запазят емоциите и мислите си за себе си.

Лично пространство, наблюдение и доверие – как да открием баланс?

 • Лично пространство

С израстването детето ще започне да се нуждае от повече уединение и лично пространство. Това е така, защото то изследва нови идеи, емоции и социални интереси. Вашето дете също е в процес на оформяне на индивидуалността си. Така че е съвсем естествено в процеса да не желае да споделя всички свои мисли и усещания с вас.

Да предоставите на детето си възможност и уединение да осмисли и изследва промените в живота си е важна част от ролята ви на родител и подкрепата на нарастващата му независимост. Запомнете, че израстването означава да се научиш да се справяш с нови житейски ситуации, емоции и интереси отговорно и самостоятелно.

 • Наблюдение

Тъй като характерът и възможностите на тийнейджърите са все още в процес на развитие и оформяне, те понякога вземат прибързани решения и не винаги обмислят последствията от своето поведение. Това означава, че детето ви се нуждае от вас. То се нуждае от вашата подкрепа и напътствия, и от наличието на пълноценна връзка родител-дете.

Но тъй като тийнейджърите също се нуждаят от уединение и независимост, трябва да наблюдавате детето си по различен начин, спрямо начина, по който сте се грижели за него и сте го наблюдавали, когато е било малко. Например детето ви вече започва да излиза самостоятелно, а вашия начин да го наблюдавате е да знаете къде ще ходи, с кого ще излиза и кога ще се прибере.

 • Доверие

Това означава, че вярвате на преценката на детето си да взема добри решения, да се държи правилно и да решава каква информация има нужда или иска да сподели с вас и другите. Важно е доверието да е двупосочно. Вашето дете трябва да е убедено, че уважавате правото му на поверителност и способностите му да взема решения относно живота си.

Взаимното доверие гарантира по-пълноценната комуникация и по-голяма вероятност детето ви да се обърне към вас, когато се нуждае от помощ и/или съвет.

Желанието за повече самостоятелност не означава непременно, че тийнейджърът ви крие нещо. Но ако детето прекарва много часове в стаята си, никога не проявява готовност да споделя или изглежда дистанцирано, това може да е предупредителен знак за депресия, тревожност, тютюнопушене, употреба на алкохол или наркотици или други притеснителни дейности. Възможно е също така детето ви да прекарва твърде много време на компютъра или в интернет пространството.

 

Самостоятелност – къде е границата?

Колко уединение е подходящо да осигурите на детето си? Ако не сте сигурни, запитайте се каква информация наистина трябва да знаете в името на безопасността на детето и каква от чисто любопитство за неговия живот.

Например, важно е да знаете къде ще бъде детето ви в събота, с кои приятели ще излиза, ако му разрешите гостуване с преспиване дали ще има присъствие на родител. Не е необходимост, обаче, да знаете какво си е говорило детето ви с приятелите си, нито какво са правили на гостуването с преспиване.

Ето няколко начина да зачитате личното пространство на вашето дете:

 • почуквате преди да влезете в стаята му;
 • не подслушвате разговорите с приятелите му;
 • питате преди да погледнете или да извадите принадлежностите от ученическата му раница;
 • обсъждате с него дали желае да присъствате на урок или тренировка;
 • не подслушвате телефонните му разговори;
 • не пребърквате нещата в стаята му или в чекмеджетата му без да сте го предупредила;
 • не четете дневника му без разрешение;
 • не общувате натрапчиво с него в социалните мрежи, ако то не желае да го прави;
 • избягвате да звъните, за да го проверяват през цялото време на неговото излизане;

Добре е да обсъдите самостоятелността на детето с него, да установите някои основни правила и да изработите някои граници. Те могат да се променят с израстването му.

Може също да изговорете ситуации, в които ще трябва да преминете договорените граници. Например, когато наистина се притеснявате, че нещо не е наред с детето ви.

 

Установяване на пълноценно общуване с вашия тийнейджър

Най-пълноценното наблюдение се основава на установяване на основни правила и рутинни действия, и поддържането на здравословна комуникация с детето. Този подход изгражда доверие, укрепва връзката ви и спомага детето ви да споделя повече.

 • Семейни правила и рутина

- Ако нямате възможност да сте у дома, когато детето ви се прибере от училище, помолете го да се обади или изпрати съобщение, за да ви уведоми, че се е прибрало. Това е разумно искане.

- Направете редовната семейна вечеря част от ежедневната си рутината. Това е добра възможност за всеки да разкаже как е минал денят му и какви са плановете му за следващия ден.

- Задайте някои основни правила съобразени с възрастта на детето – вечерен час, задължения, които трябва да изпълни преди да може да разполага със свободното си време.

- Задайте разумни изисквания за това, което трябва да знаете. Например, къде отива вашето дете и с кого ще бъде.

- Бъдете наясно какво чете детето ви, какво гледа по телевизията и какво прави в интернет.

 • Работете върху установяването на пълноценна връзка с детето

- Когато детето ви започне разговор, спрете това, което правите, ако е възможно и го слушайте активно. Важно е то да усети, че се интересувате от това, което се случва в живота му.

- Опитайте се да сте наясно какво прави вашето дете и как се държи. Това може да улесни откриването на притеснителни промени в поведението му.

- Следете общия напредък в училище, домашните и крайните срокове за изпълнение на проекти. Ще ви е полесно да го правите, ако сте в добри отношения с училището и учителите на вашето дете.

- Запознайте се с приятелите на детето си и им оставяйте лично пространство, когато са във вашия дом. Общуването с родителите на приятелите на вашето дете също може да ви помогне да го наблюдавате ненатрапчиво.

- Опитайте се да не нарушавате доверието на детето ви към вас или да не нахлувате в личното му пространство. Но се старайте да разпознавате моментите, когато е необходимо да получите дадена информация – например „Къде беше?“ или „Къде отиваш?“

 

Недостатъчното наблюдение може да остави тийнейджърите без подкрепата, от която се нуждаят, за да вземат безопасни решения относно поведението и взаимоотношенията си. Но прекалената намеса в личното пространство изпраща съобщение, че не вярвате на детето си. Старайте се да изградите връзка на взаимно доверие и разбиране. Така детето ви ще добие куража да взема решения и да се учи от грешките си, и ще е спокойно да споделя с вас, защото е уверено, че вие сте винаги насреща за подкрепа и съвет.

 

Текстът е адаптиран от: www.raisingchildren.net.au

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори