Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-08-26 12:32:49 +0300 Родителството e дълго и емоционално пътуване, което крие множество предизвикателства и неизвестни. Възможно ли е съвършенството в света на родителството?

Възможно ли е съвършенството в света на родителството?

Възможно ли е съвършенството в света на родителството? 470 900
Родителството e дълго и емоционално пътуване, което крие множество предизвикателства и неизвестни.

На всеки родител му е познато чувството на несигурност и хилядите съмнения дали постъпва правилно, дали решението, което е взел е най-доброто. Обръщането към други родители не винаги е препоръчителна опция. Много семейства имат различни порядки и методи на възпитание от нашите и съветите им могат да ни направят още по-несигурни в способа ни да отглеждаме децата си. Разбира се, понякога външната подкрепа може да ни вдъхнови да променим или да обновим родителските ни техники и умения.

Въпреки всички материали на тема родителство, родителите често се питат дали взимат най-добрите решения за бъдещето на децата си, дали правят достатъчно за тяхното благосъстояние, дали са перфектни в новата си социална роля.

В съвременния забързан свят, родителите са подложени на постоянен натиск – да бъдат квалифицирани кадри, да изкарват задоволителни заплати, с които да осигурят всичко необходимо на семейството, да бъдат правилните модели на подражание за децата си, да им осигуряват ангажиращи извънкласни дейности, да прекарват достатъчно качествено време с тях и др. Балансът между изброените условия е достатъчно труден, понякога дори невъзможен, а натискът е още по-голям с навлизането на  социалните медии в живота ни. Постоянно сме бомбардирани от изображения на перфектни семейства, в които мама и татко никога не са уморени, винаги имат сили да прекарват време с децата, дори след изтощителен работен ден, не изпитват финансови затруднения, не повишават тон, а децата са перфектно възпитани, не правят бели и определено не изпадат в умопомрачителни епизоди на тръшкане, ако не получат желаното.

Социалните медии често показват образ, който не е реален. Всъщност съвършенството не е възможно в света на родителството, както и във останалите аспекти от живота. Това не означава, че не трябва да даваме всичко от себе си и да се стараем да бъдем най-добрите възможни родители за децата ни! Но е важно и да се грижим за собственото си психично здраве и цялостно благосъстояние, както и да не бъдем толкова сурови към себе си, когато сгрешим.

 

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се почувствате по-уверени в качествата си на родител:

  1. Учете се от собствените си родители.

Независимо дали родителите ви са били безупречни, посредствени или ужасни във вашите очи, винаги има какво да научите от тях. Помислете, кои действия на родителите ви са ви карали да се чувствате оценена, подкрепена и обичана. Помислете в кои аспекти според вас са се провалили или не са се справили толкова добре, колкото сте очаквали. 

Детството може да ви предостави много храна за размисъл. Анализирайте спомените си, ако имате братя и/или сестри обсъдете с тях темата, за да получите друг ъгъл на преживяното от вас. Не забравяйте и да поискате обратна връзка от децата си. Попитайте ги какво според тях бихте могли да правите по-успешно. Може пък да ви изненадат с гледна точка, която никога не сте обмисляли.

 

  1. Научете се да пресявате информацията и съветите, които получавате.

Почти всеки, когото срещнете, ще има мнение за това как да бъдете по-добри родители. Много от тези хора ще ви дадат съвети, без дори да ги питате. Не се старайте да прилагате 100% от казаното. Анализирайте предложените съвети, но сами преценете дали те са подходящи за вашето семейство и дали са в унисон с разбиранията и ценностите, които искате да предадете на децата ви.

 

  1. Не сте се провалили като родител, ако детето ви изпитва затруднения да се справи с някои предизвикателства.

Всяко дете е различно – съзряват с различен темп, справят се с проблемите с различен темп и успех, имат свои уникални качества и характеристики. Вашето изключително старание като родител не гарантира, че детето ви ще постигне лесен успех в живота, нито, че ще е безгрешно. И това е съвсем нормално. Не спирайте да бъдете отговорен родител, да го подкрепяте и да вярвате в него. То ще се справи, нищо, че изпитва моментни затруднения!

 

  1. Установете, кои са ценностите и качествата важни са вашето семейство и се постарайте да ги предадете на детето.

Помогнете на детето да усвои умението да създава приятелства и стабилни партньорства, да е финансово грамотно, да изразява и управлява емоциите и чувствата си. Предайте му ценности като доброта, честност, емпатия, уважение към другите. Говорете с него, коментирайте начините на поведение и разбирания, които според ва сне са правилно, обяснете защо, поискайте неговото мнение.

 

  1. Приемете, че съвършенството не е условие за любов и предайте този урок на детето.

Вие не спирате да обичате и да уважавате детето си само защото е направило грешка, нали? Същото се отнася и за него. Да сгрешиш е съвсем човешко и е един от начините да се учим. Научете детето да не се страхува да прави грешки, защото това означава, че сте го окуражили да взима решения, дори понякога резултатът да не е така бленуваният успех. Създайте среда у тома, в която всеки член на семейството знае, че когато сгреши, не пада в очите на другите, че продължава да е ценен и обичан, че всеки провал е всъщност трамплин за бъдеща победа.

 

Никой родител не е перфектен. Усещането за провал ще е ваш постоянен спътник, ако съвършенството е крайната ви цел. Запомнете, че децата не се нуждаят от перфектни родители, а от подкрепящи и любящи. Старайте се да давате най-доброто от себе си, опитвайте да надграждате уменията и познанията си, грижете се за психическото и физическото си здраве. Децата очакват от нас да ги обичаме и разбираме, а не да бъдем съвършени!

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори