Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-10-24 17:31:22 +0300 Промените в тялото на жената по време на бременността понякога са странни и неочаквани. Възможно ли е стъпалата ви да пораснат по време на бременност?

Възможно ли е стъпалата ви да пораснат по време на бременност?

Възможно ли е стъпалата ви да пораснат по време на бременност? 470 900
Промените в тялото на жената по време на бременността понякога са странни и неочаквани.

Мит ли е, че стъпалата могат да пораснат по време да бременност? Всъщност не. Съществува съвсем реална възможност да увеличите номера на обувките си с половин или цял номер. Промените са перманентни, но не е задължително да се случи на всяка бременна жена.

 

Защо стъпалата растат по време на бременност?

Може да е на лице растеж поради няколко причини. Ходилото се състои от 26 кости и повече от 30 стави, които са свързани заедно от мрежа от връзки. По време на бременност има отпускане или разхлабване на връзките в цялото ви тяло. Това е начинът на вашето тяло да подготви тазовите стави за раждане. Смята се, че колебанията в хормоналните нива са отговорни за настъпилите промени.

Наддаването на тегло също допринася. Сега, когато тялото ви тежи повече, натоварването върху краката и стъпалата е по-голямо. Усещате често подуване в глезените? Това също е фактор.

 

По-големи стъпала или просто подути крака?

Не може да прецените дали краката ви са подути или наистина растат? Отговорът е в продължителността. Растежът на стъпалото е постоянно състояние – няма шанс обувки, които са ви станали тесни отново да ви бъдат удобни и по мярка. Подуването непременно варира. Обикновено краката са по-подути към края на деня, отколкото сутрин. Определени дейности и позиции, начинът ви на хранене могат да влияят върху интензитета на подуване.

Компресионните чорапи, редовният масаж и упражненията (стига вашият лекар да е позволил) ще ви помогнат да контролирате подуването на краката. Хубаво е също така да повдигнете краката си в края на деня. Докато са повдигнати раздвижете глезените, за да помогнете за извеждането на излишната течност от стъпалата и краката.

Добрата новина е, че при процеса на растеж на стъпалото няма да изпитвате болка. Единствените причини да изпитвате болка биха били, ако продължавате да носите твърде тесни обувки или ако имате друг проблем с краката, причинен от променена функция на ставите. Вероятно ще се наложи да увеличете номера на обувките си с половин до цял размер. Знаем, че не бихте искали да се откажете от  любимите си боти, но е важно да носите точния размер обувки, за да предотвратите проблеми с краката.

 

Има ли начин да предотвратите растежа на стъпалата по време на бременност?

Съществуват методи, чрез които да намалите шанса стъпалата ви да станат по-големи:

  • Носете поддържащи обувки. Уверете се, че обувките поддържат сводовете ви, не ви притискат никъде и не смачкват пръстите ви.
  • Опитайте компресионни чорапи или чорапогащници. Те ще ви помогнат да контролирате подуването на долните крайници.
  • Постарайте се да не наддавате прекомерното на тегло. Направете всичко възможно да останете в рамките на препоръчителния диапазон на наддаване на тегло за вашия тип тяло, за да избегнете ненужния натиск върху краката си.
  • Опитайте поддържащи стелки. Те могат да бъдат особено ефективни, ако вече имате ниски сводове (плоски стъпала). Консултирайте се със специалист.
  • Правете упражнения за мускулите на краката. Разбира се, винаги първо се консултирайте с лекар дали е подходящо за вашата бременност да поддържате висока физическа активност. Подберете движения, които ще укрепят мускулите на краката и ще поддържат стъпалото.

 

Бременността е емоционален и изпълнен с промени период за жената. Грижете се за тялото си, набавяйте си достатъчно сън, вода и почивка, хранете се балансирано, поддържайте добра физическа активност, ако състоянието ви го позволява. Полагайки грижи за вас, вие подсигурявате благосъстоянието и на плода. Не се колебайте да се консултирате с лекар, когато имате притеснения.

Материалът е адаптиран от www.thebump.com

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори