Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-11-24 17:43:57 +0200 Физическото наказание е често срещан метод, използван за „възпитание“ на разглезени или непослушни деца. Вредите от прилагането на физическо наказание като метод за възпитание

Вредите от прилагането на физическо наказание като метод за възпитание

Вредите от прилагането на физическо наказание като метод за възпитание 470 900
Физическото наказание е често срещан метод, използван за „възпитание“ на разглезени или непослушни деца.

Някои родители не се колебаят да напляскат децата си, защото смятат, че това е начинът да им покажат правилния път и да ги възпитат, и вярват, че действията им са безвредни. Изследванията показват, че използването на физическо наказание с цел възпитание е не само неефективно, но и може да има тежки психични последствия за детето.

 

  1. Физическото наказание не ефективен метод за коригиране на поведението на детето в дългосрочен план

Вярно е, че децата могат да бъдат настойчиви и търпението на родителите има своите граници, но когато прибягвате до напляскване, няма да постигнате нищо. Изследванията показват, че насилието не работи в дългосрочен план като начин за дисциплиниране на детето, защото то трябва да разбере защо поведението му не е правилно. С други думи, децата трябва да осмислят ситуацията – те се нуждаят от обяснение как начинът им на поведение се е отразил на вас или на другите, какъв е по-добрият вариант за справяне с емоциите им, как да избегнат подобно държание следващия път.  Физическото наказание е просто бърз начин да спрете моментните действията на детето, но е абсолютно безполезно в дългосрочен план.

 

  1. Прибягването до физическо наказание ще ви превърне в родител-насилник на малтретирано дете.

Изследванията показват, че по-голямата част от случаите на насилие над деца започват с напляскване. Като се има предвид, че телесните наказания не работят, родителите обикновено увеличават силата, използвана следващия път, когато детето им не се държи правилно. Всеки път те очакват напляскването да има постоянен дисциплиниращ ефект, а това никога не се случва. В резултат ескалира използването на сила и е съвсем възможно да се стигне до малтретиране на децата по начин, по който родителите никога не са си представяли, че ще достигнат.

 

  1. Възпитаването на дете чрез физически наказания е много вероятно да го превърне в бъдещ агресор

Децата, които са били физически наказвани през цялото си детство, са по-склонни да използват насилие срещу собствените си деца и партньори. При тях рискът да нарушат закона като възрастни е по-висок. Вярно е, че думите на родителите имат влияние върху децата, но техният пример оказва много по-голямо влияние. Когато майка и татко използват шамар, за да разрешат конфликт, детето ще се научи да се справя с проблемите си също с шамар.

 

4. Децата, възпитавани чрез физическо наказание, е по-вероятно да страдат от депресия

Ако партньорът ви ви удари, ще му  повярвате ли, когато казва, че ви обича? Едва ли. Същото се случва и с децата. Малките започват да изпитват съмнения относно любовта на мама и татко в минутата, в която започнат да упражняват физически наказания върху тях. Като се има предвид, че животът на детето се зависи от родителите му, то започва да се чувства напълно отритнато и необичано и е съвсем възможно да започне да страда от клинична депресия. Това в последствие засяга процеса на социализация на децата и допълнително влошава психическото им състояние.

 

5. Физическите наказания могат буквално да разболеят детето

Дори само ако става постоянен свидетел на насилие, едно дете достига нива на стрес, които влошават имунната му система. Сблъскването с редовни физически наказания има много огромен ефект, защото отслабва имунната система по такъв начин, че детето да стане по-податливо на болести. В случаите, когато детето вече има тежки здравословни проблеми, физическото наказание ги влошава.

 

Как да реагирате, когато:

  • Търпението ви е на изчерпване

Преразгледайте очакванията си и се запитайте дали поведението на вашето дете е в съответствие с неговата възраст и етап на развитие. Това може да ви помогне да обмислите случая с много по-доброжелателно отношение.

  • Многократно сте молили детето да се държи прилично, но то продължава да не ви слуша

Приемете, че детето не знае каква е била грешката му или какво имате предвид, когато казвате „Дръж се добре!“. Бъдете описателни и ясни в това какво не е наред с дадено поведение.

  • Вашето дете е на път да загуби контрол

Когато децата са на път да излязат извън контрол, реагирането по начин, който издава напрежение от ваша страна, има тенденция да влошава ситуацията. Останете спокойни, установете зрителен контакт и понижете гласа си. Спокойствието има способността да упражнява контрол върху неприятните ситуации.

  • Детето ви е изпаднало в изблик на гняв

Запазете спокойствие. Спокойно заведете детето си на тихо място и обяснете защо поведението му не е приемливо. След това му кажете, че може да се върне към играта си, след като се успокои, и изчакайте 2 минути. Ако избликът започне отново, изчакайте още малко

 

Текстът е адаптиран от: www.brightside.me

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори