Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2023-05-16 16:49:28 +0300 Един текст за важността на прилагането на кенгуру-гружата в неонатологичните отделения не само за майките, но и за татковците. Защо е важно бащите на недоносени бебета да участват в кенгуру-грижа по време на престоя в неонатологията?

Защо е важно бащите на недоносени бебета да участват в кенгуру-грижа по време на престоя в неонатологията?

Защо е важно бащите на недоносени бебета да участват в кенгуру-грижа по време на престоя в неонатологията? 470 900
Статия на Фондация "Нашите недоносени деца"
Един текст за важността на прилагането на кенгуру-гружата в неонатологичните отделения не само за майките, но и за татковците.

Кенгуру грижа? Какво е това? В началото и аз бях объркан, но сега оценявам важността на тези моменти на близост в неонатологичното отделение. Помислих си, че съм объркал посоката и съм се озовал в зоологическата градина. Човече, бях много объркан. Мислех, че трябва да съм в болница за болни бебета. Защо ми говорят за животни? Какво по дяволите е кенгуру-грижа?

Оказва се, че това е много важно както за родителите, така и за бебетата в тяхното “пътешествие” през неонатологичното отделение. И докато участието на майките е изключително важно, се оказва, че кенгуру-грижата е нещо, в което могат да се включат и бащите. Нашето участие, като бащи, също носи своите ползи.

 

Какво представлява кенгуру-грижата?

Т.нар. кенгуру-грижа е начин на контакт с бебето, който е много популярен в неонатологичните отделения. Бебето се поставя върху родителя, като е много важно да има допир между кожата на бебето и кожата на родителя. Често бебетата се поставят под дрехата на родителите или се завиват с одеало, за да се топлят. Това реално имитира начина, по който майката-кенгуру носи своето малко в торбичката си. И оттук идва и името „кенгуру-грижа”.

Новородените, които се нуждаят от неанотологична грижа, често са отделени от своите родители веднага или много скоро след раждането. Грижата тип кенгуру е насърчавана в неанотологичните отделения като начин за родителите (и в частност майките) да изградят близка връзка с бебето си. Това може да помогне на майките, за регулирането на хормоните след раждане, както и за стимулиране отделянето на кърма.

Татковците обаче, също могат да бъдат включени в кенгуру-грижите поради няколко причини.

Татковците могат и трябва да бъдат включвани в т.нар. кенгуру-грижа.

 

Какви са ползите от кенгуру-грижите за бебетата и техните татковци?

Не мога да отрека, че деветте седмици, които моите синове прекараха в неонатологичното отделение, бяха най-трудните в живота ми. Но въпреки това, поглеждайки назад, свързвам кенгуру-грижите и докосването до синовете ми с положителни емоции. Това бяха малкото моменти, които ценях, въпреки обстоятелства.

И така, как кенгуру-грижата помага едновременно на бебето и на бащата?

  • Помага на бащите да изградят близка връзка със своите бебета.

Изграждането на връзка с новороденото бебе, докато то е в неонатологичното отделение е труден процес. През това време не може просто да вземете и гушкате бебето си, когато пожелаете. Трябва непрекъснато да искате разрешение за това. Трябва да го гледате през стъклото на кувьоза, вместо да го гушкате и да го храните през тръба, вместо от шишенцето с биберон.

В тези случаи кенгуру-грижите са невероятен начин да изградите връзката баща-дете. Аз се наслаждавах на всяка възможност да подържа синовете си – независимо дали един по един или едновременно. Сигурен съм, че тези моменти ми помогнаха да започна да ги опознавам и заедно да изграждаме връзката помежду си. Научно изследване подкрепя това твърдение, доказвайки, че допира кожа до кожа може да помогне на бащите да се привържат по-силно към своите новородени бебета.

Кенгуру-грижите са невероятен начин да изградите връзката баща-дете. Аз се наслаждавах на всяка възможност да подържа синовете си.

  • Помага на самочувствието на татковците

Сигурен съм, че не говоря от името на всички бащи, но когато се родиха синовете ми, за мен имаше голяма доза притеснение и несигурност за това как да се науча да бъда баща. Например, как щях да ги защитавам, да ги успокоявам или утешавам?

Кенгуру-грижите, директният допир с кожата им, ми помогнаха да се успокоя и да започна да разпознавам сигналите и подсказките, които синовете ми даваха. Това ме направи по-подготвен и уверен в грижите към тях в последствие.

Проучване доказва, че близкият контакт с кожата помага за изграждането и развитието на родителски инстинкти у бащите.

  • Помага за нормализиране на сърдечния ритъм на бебето

Сърдечният ритъм на преждевременно родените бебета често може да бъде доста непостоянен. Спомням си как гледах с огромно притеснение мониторите на кардиографите на моите синове, които в един момент отчитаха прекалено много, а в следващия прекалено малко удари в минута.

Доказано е, че близкият контакт и допира с кожата (независимо дали с майката или бащата) помага за стабилизирането на сърдечния ритъм при преждевременно родени бебета и намалява риска от респираторни заболявания.

  • Помага за регулиране на телесната температура на бебето

Като допълнение, чрез кенгуру-грижата и двамата родители могат да помогнат за регулирането на телесната температура на своето новородено. Преждевременно родените бебета често имат нужда да бъдат поставени в кувьози, тъй като телата им все още не са достатъчно добре развити и не могат да поддържат необходимата им температура.
Допирът до кожата на родителите може да помогне на бебето да развие способността да регулира телесната си температура. Проучване показва, че кенгуру-грижата както с майката, така и с бащата са еднакво ефективни що се отнася до регулирането на телесната температура на бебето.

  • Помага да утешите и успокоите бебето си

Други проучвания доказват, че кенгуру-грижата с бащи подпомага успокояването и утешаването на бебетата в неонатологията. Много добре си спомням първия път, когато взех моите синове в ръце и колко притеснен бях, когато ги виждах да плачат, докато сестрата ги изваждаше от кувьоза. Но в момента, в който ги настани удобно в ръцете ми, те спряха да плачат и се почувстваха добре.

Идеята е, че сърдечният ритъм на родителите, играе ролята на успокоително и помага на бебето да се чувства по-сигурно.

  • Помага както на бебето, така и на бащата да се отпуснат

Друга, много важна полза от кенгуру-грижата е, че контактът кожа до кожа помога на бебето и бащата да се отпуснат и намалят нивата на стрес. За бебетата: изследвания показват, че допира до кожата на родителя допринася за намаляване на стреса, както и чувствителността към болка.

Други проучвания показват, че при бащите се наблюдават по-високи нива на окситоцинОкситоцинът е невротрансмитер и хормон, който се произвежда в хипоталамуса. Оттам се транспортира и секретира от хипофизната жлеза в основата на мозъка. Познат е като „хормон на любовта“, защото е свързан с чувствата и емоциите. Играе роля в репродуктивните функции на жен... (хормон, свързан с любовта и грижата) и по-ниски нива на кортизол (стресов хормон) по време и след кенгуру-сесиите.

  • Помага на връзката между двамата родители

И преди съм писал за това колко стресиращо за взаимоотношенията между двама души може да бъде преминаването през неонатологично отделение с новородено бебе. И въпреки, че бяха доста тежки моменти, с моята съпруга успяхме да се справим със ситуацията заедно. Това донякъде може би се дължи и на възможността да практикуваме кенгуру-грижа.

Споменатото по-горе проучване, също твърди, че бащи, които взимат възможност да практикуват метода кожа до кожа, успяват да развият още по-силна връзка с майката на своето бебе.

  • Изграждане на дълготрайни връзки

В обобщение, няма абсолютно никакво съмнение, че когато бебето е в неанотологично отделение, е един изключително труден момент. Но, ако изключим всички тревоги и притеснения, кенгуру-грижата наистина бе спасителен пояс за мен, а подозирам и за много други бащи.

Въпреки трудните моменти тогава, вярвам че в момента продължавам да бера плодовете от участието си в тази програма – сега синовете ми са на 2 години и ние имаме неразривна връзка помежду си. Това можеше и да не е така, ако не ми беше дадена възможността да ги държа в ръцете си през трудните им първи дни на този свят.

 

Източник: premdad.co.uk

Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Стела Стефанова Редактор: Теодор Дуралие

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори