Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-11-16 17:17:41 +0200 В момента, в който вашето малко дете усвои умението да държи молив, драскането може да започне! Защо е важно малкото дете да драска?

Защо е важно малкото дете да драска?

Защо е важно малкото дете да драска? 470 900
В момента, в който вашето малко дете усвои умението да държи молив, драскането може да започне!

Всяка позволена (а и не съвсем позволена) повърхност се превръща в идеалното място детето да изпробва различни цветове, за да провери способностите си да твори!

 

Важни етапи

Точно както обикновено първо бебето пълзи преди да се научи да ходи, така то първо драска преди да се научи да рисува и пише. Когато детето е на около осемнадесет месеца, то ще започне да проявява интерес към драскането. Драскането е много важна фаза за децата на възраст от осемнадесет месеца до пет години, защото е визуален начин да общуват и взаимодействат по смислен начин с възрастните, и им помага да развият своите координация, креативност и грамотност. Тази фаза може да бъде категоризирана в пет различни етапа:

 

  1. Случайно драскане

Първият етап започва на приблизително година и половина и завършва, когато детето е на възраст между две и две години и половина. Тези начални драсканици са още един начин за общуване, който децата откриват.

Случайното драскане е израз на прости движения на ръката на детето напред-назад. Рисунката в този момент е визуален запис на двигателната му координация и е важно то да се насърчи за усилията си с похвала. Покажете му как да прави петна с цветни пастели, моливи или флумастери, но го направете по подходящ спрямо възрастта му начин. Драскайте, а не рисувайте картина.

 

  1. Контролирано драскане

Вторият етап от художественото развитие на детето продължава около една година. Сега вече детето има визуален контрол върху това къде поставя елементите, които е надраскало. Освен това то се е научило как да контролира пастелите или моливите в ръчичка и драска, където поиска върху хартията.

Прекарвайте време с детето, когато се опитва да рисува. Кажете на глас какво е успяло да създаде. Посочете кръгчето, което се е получило и кажете: „Виждам, че направи кръг! Браво!“ Заедно с различните форми представяйте и цветовете. Оставете детето си да експериментира с контрастиращи цветове спрямо цвета на повърхността, върху която твори.

 

  1. Назоваване на надрасканото

В третия етап на драскане мисленето на вашето малко дете се е променило и то вече свързва драскането със света около него. То вижда връзка между знака, който е поставило на хартията, и нещо, което има значение за него в живота му, лично преживяване или обект. Не го ограничавайте като го попитате: „Какво е това?“ Вместо това го помолете да ви обясни какво се случва на картинката, тъй като в този момент детето може да използва различни знаци, за да представи мислите и чувствата, които преминават през ума му докато рисува.

 

  1. Ранни опити за представяне на нарисуваното

На този етап рисунката на вашето дете може да започне да наподобява образи от реалния живот, тъй като то има по-голям мускулен контрол и по-добро разбиране на света около него. За да насърчите това, коментирайте формите, които детето е нарисувало, без непременно да назовавате обекта. Също така, продължете да го насърчавате  да говори за това, което рисува и какво го е вдъхновило. Освен, че ще добави нови думички в речника си и ще създаде нови връзки между обектите и думите, за възрастните е очарователно да разберат как се развива въображението на детето!

 

  1. Представителен етап на драскане

Когато вашето малко дете навърши четири години, започва последният и финален етап от развитието на драскането му. То ще умее да рисува основни обекти, като къщички, птички, хора. Кръгчето ще се превърне в личице, чертичките на правилните места в ръчички и крачета. Квардратчето ще е основа за къща, а триъгълничето покрива. С напредването на възрастта рисунките на детето ще стават по-сложни.

 

Не пропускайте да разговаряте с детето за формите и цветовете, които е използвало, и как те го карат да се чувства и за какво мисли, докато ги рисува. Окуражавайте го, хвалете го. Използвайте моментите, в които детето драска и рисува като още една възможност да прекарвате качествено време заедно!

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори