Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2023-05-02 15:35:26 +0300 Една от най-важните покупки, която родителите трябва да направят, е тази на детското столче за кола. Защо е важно да използваме столче за кола?

Защо е важно да използваме столче за кола?

Защо е важно да използваме столче за кола? 470 900
Една от най-важните покупки, която родителите трябва да направят, е тази на детското столче за кола.

Употребата на детското столче за кола започва още при изписването на новороденото от родилния дом. То осигурява защита и безопасност, за да се придвижвате спокойно с автомобила си.

При избора на столче за кола трябва да вземете предвид теглото и ръста на детето. Препоръчително е да се спрете на модел, който освен, че е подходящ за детето, е стабилен, в изправност (бъдете изключително внимателно, ако взимате столче втора употреба или от приятели) и се поставя лесно.

„Специализираните детски седалки са изключително важни за пасивната безопасност на най-малките участници в движението. При удар, преобръщане или внезапно спиране необезопасените деца рискуват да бъдат изложени на несъвместимо с живота им количество кинетична енергия. Обезопасената детска седалка намалява скоростта си със същата инерция като автомобила и по този начин разпределя кинетичната енергия, влияеща върху тялото на детето за по-дълъг период и за по-дълго разстояние.“

Съюз на българските автомобилисти

 

  1. Защо е толкова важно детето да пътува в столче?

За да разберем защо столчетата за кола са важни, нека първо разберем какво се случва при автомобилна катастрофа.

При инцидент, пътник в колата без предпазен колан ще продължи да се движи със същата скорост като колата преди сблъсъка и като резултат ще катапултира напред – най-вероятно или към предното стъкло, или към гърба на предната седалка в зависимост от мястото, на което се намира.

Една от ролите на столчетата за кола и системите за обезопасяване е да предотвратят политането напред, като по този начин минимизират степента на нараняванията и увеличават шансовете за оцеляване в случай на автомобилен инцидент.

Столчетата за кола, когато са правилно инсталирани и експлоатирани, осигуряват доказана защита за детето по време на път.

 

  1. Използване на столче за кола – митове и факти
  • ГРЕШНО твърдение – когато се движим с ниска скорост е безопасно да държим детето в скута си, а ръцете ни осигуряват толкова надеждна защита, колкото столчетата за кола.

При катастрофа телесното ни тегло се умножава по скоростта, с която се движим. Това означава, че при катастрофа с 40 км/ч възрастен с тегло 50 кг се превръща в сила от 2000 кг – повече от достатъчно тегло, за да смаже детето в ръцете му. И това при условие, че успее да го задържи в ръцете си, което е малко вероятно; при същата катастрофа с 40 км/ч 3-килограмово бебе се превръща в 120-килограмова сила срещу ръцете, които го държат.

При злополука законите на физиката ни превръщат в смазваща заплаха за детето в ръцете и скута ни – столчетата за кола за деца са специално проектирани да осигурят безопасност.

  • ГРЕШНО твърдение – детето мрази да се вози в столче за кола и правейки го се травмира.

Децата изследват и опознават света около тях с допир. Да бъдат вързани в столче за кола ще ограничи движенията им, следователно това няма да им хареса и те ще покажат съпротивата си.

Но след всичко изписано дотук, може ли това, че на детето не му е приятно да стои в столче за кола, да е причина да не използвате такова?

Когато децата не искат да ядат зеленчуци и плодове, не искат да се къпят или да мият ръцете, не искат да ходят на училище, ние ги караме да го правят, като се стараем да им обясним, че тези дейности са полезни за тях. Същата логика е валидна и в случая със столчето за кола. Въпреки недоволството на детето трябва да продължим да го возим в столче за кола, защото така е най-безопасно за него.

Разбира се, не бихме искали плачещото бебе в кола през целия път. Затова трябва да се постараем да превърнем престоя в столчето за кола нормална част от ежедневието на детето.

 

  1. Как да изберете правилното столче за кола и да превърнете употребата му в част от ежедневието ви?
  • Информирайте се добре

Обикновено родителите просто отиват в магазин или преглеждат онлайн пространството и избират столче за кола, което одобряват визуално. Това не е правилният подход. Трябва добре да проучите вида столче, който е подходящ за вашето дете. Съобразете тегло, ръст и възраст на детето, в каква посока трябва да бъде монтирано, съвместимост с автомобила и др. В интернет ще откриете много полезни видеа и съвети по темата. Ако не се ориентирате потърсете съдействието на специалист.

  • Детайлно разучете ръководството за инсталация и експлоатация на столчето

Не започвайте да монтирате столчето за кола преди да се запознаете подробно с начина на монтиране, възможни особености, особеностите на вашия автомобил и др. Преди да започнете употреба, задължително се уверете се, че е надеждно застопорено.

  • Използвайте предпазен колан, когато шофирате или сте пасажер.

Като родител трябва да давате добър пример на децата си. Винаги носете предпазен колан, когато сте на път, дори и на кратко разстояние.

 

Наше основно задължение като родители е да се уверим, че детето ни е в безопасност по всяко време. Купуването на столче за кола е едно от многото важни решения, които ни предстои да вземем, за да осигурим добруването му. Знаем, че майчината прегръдка е любимото място на свята за всяко мъниче, но тя не е достатъчна да предпази детето от тежки наранявания при автомобилна катастрофа. Бъдете отговорни, не поемайте рискове при придвижването на семейството с автомобил.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори